Pet koraka koji čuvaju kosu od hlora i slane vode

  09.06.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/06/pool_cover.jpg

  Veliko plavetnilo

  Sreća, sreća, radost! Konačno možemo da se vikendom izležavamo pored vode! Da li pored bazena ili na plaži, potpuno je svejedno, pripreme su iste. I dok je većina otrčala da kupi kreme sa zaštitnim faktorom, tu smo da vas podsetimo da i vašoj kosi treba zaštita. I hlor i slana voda (o sunčevim zracima da ni ne govorimo) su joj zakleti naprijatelji, pogotovo ako je farbana. Ako zanemarite ovu činjenicu, baterije koje ste napunili odmarajući, lako ćete potrošiti pokušavajući da popravite gnezdo na svojoj glavi. Odahnite, donosimo vam pet lakih načina da do toga ne dođe.

   

  Priprema pre ulaska u vodu

   

  Svi smo već čuli za tretmane pre šamponiranja – preparate na bazi ulja koji se nanose pre pranja i sprečavaju da se kosa previše isuši. Pre nego što krenete na bazen ili plažu, naneste na kosu intenzivan balzam ili prirodno ulje (maslinovo, kokosovo, arganovo – koje verovatno imate u kući) i pokrijte je od vrha do kraja. Ovo će “ispuniti” poroznu vlas i sprečiti prodiranje hlorisane ili slane vode koja je oštećuje. Zamislite svoju kosu kao sunđer: ona svakako upija, pitanje je šta ćete joj dati da upije.

   

  Pokvasite kosu prvo pod tušem

   

  U slučaju da ste već na nekoj ležaljci dok ovo čitate prvi put, ne očajavajte. Alternativa ulju je da prošetate do tuša i dobro natopite kosu slatkom vodom pre nego što odete na plivanje. Za nju je svakako bolje da upije čistu vodu od hlorisane ili slane.

   

  Ne zaboravite zaštitu od sunca

   

  Šteta koju sunčevi zraci prave je stvarna – i za kožu i za kosu. I dok je većina nas već razvila svoj sistem zaštite za lice i telo, na kosu se često zaboravlja. UV zraci se ponašaju poput blanša i uništiće boju na koju ste potrošili sate i sate vremena (a o parama da ni ne govorimo). Pored toga, oni oštećuju spoljni sloj dlake i dovode do njenog isušivanja, pucanja i rascvetalih krajeva, i onoga šte se generalno zove frizz. Postoje preparati za kosu sa UV filterima i dobro je koristiti ih, ali je ipak najbolje ostati pod suncobranom ili pokriti glavu šeširom ili maramom. A to već ionako radite zbog lica, zar ne?

   

  Ne puštajte kosu

   

  Ako trenirate plivanje ili idete na bazen cele godine, verovatno ste navikli na kape za plivanje. One su i dalje najbolji način da zaštitite kosu, ali mnogim ženama smetaju. Ako za njih niste spremni zato što ne volite kako izgledaju, jednostavno upletite kosu ili je stegnite u punđu, kako biste umanjili oštećenja.

   

  Nega posle plivanja

   

  Ovaj korak je lako zaboraviti, ali jako je važno isprati hlor i so čim izađete iz vode. To važi i za kožu i za kosu. Odmah. Nebitno je da li ćete koristiti neka sredstva za kupanje ili ne, dok god ste sigurni da ste se dobro isprali. Zatim ponovo nanesite zaštitu u vidu ulja.

  Saznaj više:
  Povezani članci: