Bronzeri ili preparati za samopotamnjivanje lica? Pitanje je sad

  21.05.2020.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/bronzeri_cover.jpg

  Iako nam lekari godinama govore da je preplanula koža sve samo ne znak zdravlja za veliki broj ljudi ona je i dalje znak lepote. Kako će izgledati letovanja ove godine – ne znamo – ali možda nas baš ovo natera da promislimo o alternativama. Konkretno? O samopotamnjivanju i bronzerima, bar kada je lice u pitanju (zaista nemamo nameru da preporučujemo šminku za celo telo, pogotovo kada temperature napolju pređu 25 stepeni). Dakle, šta je bolje od ova dva? Odgovor na ovo pitanje zavisi prvenstveno od toga kakav efekat želite, koliko vremena imate i kakva vam je koža. Zato smo napravili mini vodič kroz oba – ne kupujte ništa dok ga ne pročitate.

  Samopotamnjivanje

  Ono se danas smatra potpuno bezbednom alternativom sunčanju i solarijumu (nadamo se da vas nostalgija za kasnim devedesetim nije toliko ponela da ste se vratili „lampama“). Sama procedura ne podrazumeva izlaganje UV zracima pošto sredstva – profesionalna ili ona koja možete koristiti i sami – boje samo površinski sloj kože i ne prodiru u njenu dubinu. Glavni sastojak koji je odgovoran za pretvaranje blede kože u preplanulu jeste dihidroksiaceton (DHA) poznat i pod nazivom gliceron. Njegova interakcija sa kožom čini da ona privremeno dobije tamniju nijansu koja se zatim prirodnim putem eksfolijacije polako skida i bledi.

  Ako se sećate horor priča o narandžastim nijansama iz – opet – kasnih devedesetih ili makar epizode “Prijatelja” u kojoj Ross ne ume da broji Mississippilessly, slobodno odahnite. Danas su šanse da vam se ovo desi praktično jednake nuli. Proizvođači su zaista usavršili proizvode i nema potrebe da idete u salon pogotovo ukoliko želite suptilnu i postepenu promenu. Na raspolaganju su nam losioni, gelovi, kapi, pene, spejevi i ulja i praktično svi rade na isti način: bronzana boja pojavljuje se nekoliko sati nakon nanošenja i može trajati od 2 do 10 dana. Dosta proizvoda napravljeno je tako da se efekti postepeno pojačavaju vremenom i upotrebom – što je svakako način koji vam preporučujemo ako se odlučite da sve radite sami.

  Priprema kože je, naravno presudna, sva uputstva za upotrebu naglašavaju činjenicu da je piling pre nanošenja sredstva za samopotamnjivanje neophodan korak presudan za uspešnu aplikaciju. Kada je telo u pitanju, preporučuje se i upotreba rukavica ili pranje ruku između nanošenja na različite delove tela kako se dlanovi ne bi “previše ofarbali” ali kada su u pitanju samo lice i dekolte, nema opasnosti da se tako nešto desi. Posebno mesto zauzimaju kapi za samopotamnjivanje koje su teksture slične serumima na bazi vode: izuzetno se lako upotrebljavaju, ravnomerno razmazuju i brzo upijaju, a daju odlične rezultate.

  Ipak, DHA nije bez svojih kontroverzi. Iako je odobren za upotrebu i u Evropskoj uniji i u SAD, neke studije ukazuju na to da postoji mogućnost da izaziva oslobađanje slobodnih radikala u dodiru sa kožom. Najveći broj proizvođača upravo iz tog razloga obogaćuje svoje preparate antioksidansima.

  Bronzeri

  Daće vam savršenu bronzanu boju ali samo do sledećeg tuširanja. Oni bukvalno boje kožu i lako se skidaju vodom i sredstvima za skidanje šminke. Postoje u praktično svim teksturama od pudera u kamenu pa do losiona i često imaju dodate svetlucave čestice. Čak i ako ne želite dramatičnu promenu, ujednačiće ten, a mnogi od njih sadrže sastojke koji neguju kožu. U najjačoj koncentraciji se nanose na mesta koja sunce “prvo udari”: nos, jagodice, čelo, bradu, ključne kosti, a tek zatim blago i po ostatku kože. Ne treba ih brkati sa tehnikama konturiranja.

  Ako imate suvu kožu i nemate puno iskustva sa bronzerima, uzmite krem ili gel teksturu. Ako vam je lice masno ili kombinovano, puder. Imajte na umu i da bronzer mora biti kompatibilne teksture sa ostalom šminkom koju koristite – nije najbolja ideja da krem bronzer stavljate preko puderaste podloge. Sledeći korak je da nađete dobro mesto pored prozora – prirodno svetlo ništa ne prašta i ako bronzer dobro izgleda na njemu, možete napolje bez brige.

  Saznaj više:
  Povezani članci: