BURO. beauty vodič: odaberite kiselinu za negu u skladu sa vašim godinama

  24.08.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/08/ksieline_cover.jpg

  Da li se još uvek pomalo plašite kiselina i odlažete da ih koristite? Mislite da su “teška artiljerija za kojom još uvek nema potrebe”? Nadam se da ćete se predomisliti i to ubrzo, pošto kada se radi o sjajnoj, zdravoj i čistoj koži, kiseline su taj magičan sastojak. Ovo ne znači da možete bez razmišljanja i pripreme da zalijete lice prvim proizvodom koji ih sadrži, a koji vam dođe pod ruku. Kao prvo, treba da naučite da ih razlikujete, a onda i proučite koje su namenjene kom problemu i dobu života. Za ozbiljnije zahvate, uvek se obratite profesionalcima, a mi vam donosimo kratki vodič kroz to koje kiseline odgovaraju kojim godinama.

  Tinejdžeri i dvadesete

   20

  Pošto starenje kože nije primarni problem u ovim godinama, a bubuljice i masna koža itekako jesu, najbolja kiselina je salicilna. Ona spada u grupu BHA, eksfolira i unutar samih pora i površinu kože. Na taj način ne samo da čisti lice već i efikasno sprečava da se nove nećistoće natalože, a koža vremenom postaje i glatkija.

   

  Postoje proizvodi sa različitim koncentracijama salicilne kiseline. Oni najblaži odgovaraće suvljoj i normalnoj koži dok su jaki namenjeni tretiranju akni. Vrlo često tonici i losioni za tinejdžere sadrže salicilnu kiselinu u koncentraciji od oko 2 – 2.5 % i jači su od onih koji su namenjeni starijoj koži – oni koji su blizu tridesete i više, treba da koriste blaže koncentracije salicilne kiseline. Tečni eksfolijatori u vidu tonika sa koncentracijom salicilne kiseline od 0.5 % su sasvim dovoljni za normalnu, suvlju ili stariju kožu.

  Tridesete

   30

  Pri kraju dvadesetih i početkom tridesetih treba da počnete da razmišljate o prvim znacima starenja pa je ovo odlično vreme da počnete sa L-askorbinskom kiselinom odnosno vitaminom C. On je moćan antioksidans i stimuliše sintezu kolagena, uklanja pigentacijske fleke, sprečava nastanak oštećenja usled delovanja slobodnih radikala.

   

  Možete, po potrebi, nastaviti sa upotrebom salicilne kiseline u blažoj koncentraciji. Ipak, na duge staze će vam više benefita doneti svakodnevna upotreba AHA kiselina – glikolne, laktične i mandelične. Iako ne čiste dubinu pora, kiseline iz ove grupe imaju niz drugih korisnih svaojstava: ujednačavaju teksturu kože i njenu boju, ubrzavaju ćelijski turnover, uklanjaju sitne bore i daju koži sjaj. Dolaze u različitim jačinama i koncetracijama pa svako može da nađe onu koja mu najviše odgovara.

  Četrdesete

   40

  Kada su AHA kiseline u pitanju, verovatno najbolja koju možete koristiti od tridesetih pa nadalje je glikolna kiselina u formi hemijskog pilinga. Blage koncentracije ovih pilinga se mogu naći i u slobodnoj prodaji, a za jače (i bolje rezultate) treba da se obratite dermatologu.

   

  Ovi pilinzi prodiru dublje od običnih tonika ili seruma i koriste se za uklanjanje tragova oštećenja od sunca, upornih fleka i tankih bora na osobama od trideset do pedesetak godina. Za postizanje i održavanje najboljih rezultata, potrebna je serija tretmana.

   

  Što se svakodnevne upotrebe tiče, u nju bi kada dođete u četrdesete trebalo uvrstiti i retinoičnu kiselinu (retinoid) koja je derivat vitamina A. Ona je jedan od najefikasnijih anti age sastojaka koje možete staviti na lice, ubrzava ćelijski turnover, pospešuje proizvodnju kolagena i elastina, ublažava tamne fleke, pegla sitne bore i neravnine, a uz sve to sprečava i usporava nastanak novih znakova starenja.

  Pedesete i kasnije

   50

  Što je starija, koža sve više gubi vlagu pa se, pored AHA kiselina, preporučuje i redovna upotreba hijaluronske kiseline čiji molekuli za sebe vezuju vodu i zadržavaju je unutar kože. Ona privremeno može da proizvede efekat većeg volumena pa time smanjuje izgled bora.

   

  Kao poseban tretman, preporučuju se TCA pilinzi trihloroacetičnom kiselinom, koji kao najjača vrsta hemijskih pilinga i imaju i najdramatičniji efekat (koji se, po svojoj učinkovitosti može meriti i sa jačim tretmanima laserom).

  U krajnjoj liniji, ovo nisu pravila koja apsolutno i stopostotno važe za sve. Ukoliko imate problema sa dehidriranom kožom, serum sa hijaluronskom kiselinom će vam pomoći, nevezano za to da li imate trideset pet ili pedeset pet godina, a ako primetite znake starenja, i u dvadesetim možete krenuti sa upotrebom blage retinoične kiseline. Na svu sreću, kiseline se međusobno ne isključuju pa ih možete kombinovati. Na primer: vitamin C ujutro i retinoid uveče.

  Saznaj više:
  Povezani članci: