BURO. ekspert: dermatolog i plastični hirurg govore o tome kako usporiti starenje kože

  20.02.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/buroexpert_cover.jpg

  Starenje kože se ne može sprečiti ali ta činjenica nikako ne znači da po tom pitanju ne može ništa da se uradi. Ono se može usporiti i ublažiti, a danas nam se nudi toliko načina upravo za ovo da ponekad nije jednostavno odlučiti se za onaj najučinkovitiji. Kako bismo izbegli dileme i došli do same suštine pitanja, u goste smo pozvali Dr Biljanu Đurđević, dermatologa, i Dr Sašu Mišeljića, plastičnog hirurga, par stručnjaka koji su svoj profesionalni život zajednički posvetili anti-aging medicini kojom se bave u svojoj ordinaciji La Derma u Beogradu. U njihovim odgovorima pronaći ćete odgovore na neka od najbitnijih pitanja kao što su šta starenje zapravo znači, kada počinje i na koje sve načine možemo učiniti da zaista “starimo lepo”.

  Uz njihove stručne smernice u vezi sa kućnom negom, aktivnim sastojcima posebno namenjenim rešavanjem prvih znakova starenja i procedurama – i neinvazivnim i invazivnim – koja nam stoje na raspolaganju, budućnost zaista izgleda svetlo.

  1. Šta zapravo znači starenje kože u fiziološkom smislu?

  Starenje u fiziološkom smislu je uslovljeno različitim faktorima među kojima genetika naravno jeste prva ali ne uvek i presudna. Način na koji starimo, danas u velikoj meri zavisi i od uticaja spoljne sredine – UV zračenja, zagađenja, vremenskih uslova, ali i našeg načina života kojim zaista možemo uticati na to koliko, kako i kada se znaci starenja pojavljuju.

  2. Koji su prvi znaci starenja kože i kada počinju da se primećuju?

  Posle 25. godine života možemo da govorimo o tome da se mogu videti prvi znaci starenja iako proizvodnja kolagena počinje da usporava i nakon 20. godine. Tako postaju vidljive fine linije i bore, počinje da se gubi elastičnost. Pored toga, ističe Dr Biljana Đurđević, menja se i kvalitet same kože i mogu se pojaviti hiperpigmentacije, crvenilo, pore postaju proširene,a lice pojačano suvo.

  3. Kako se borimo sa prvim znacima starenja?

  Od Dr Saše Mišeljića saznajemo da su znaci starenja koji su vidljivi na površini kože manifestacija onoga što se dešava ispod nje – gubitak masnog tkiva i promene na mišićima i kostima. Procedure sa filerima namenjene su rešavanju upravo problemu gubitka volumena ali i podsticanju proizvodnje novog kolagena. Dr Biljana Đurđević ističe važnost same teksture kože i promene na njoj kao i činjenicu koliko sama prevencija u vidu adekvatne kućne nege igra presudnu ulogu u načinu na koji naša koža izgleda, nezavisno od toga koliko neko ima godina. Danas anti-ageing uključuje multidisciplinaran pristup, a neinvazivne procedure su prvi korak za kvalitet kože.

  4. U kom odnosu su procedure kod dermatologa i kućna nega?

  Kućna nega je neizostavan i sastavan deo protokola nakon bilo koje neinvazivne ili invazivne procedure i presudna je za krajnji rezultat i uspeh, a određuje se, kao i sama procedura, u odnosu na individualne potrebe i stanje kože svakog pacijenta.

  5. Kada je pravo vreme da se počne sa anti-age negom?

  Uvek je pravo vreme za negu! Svaka osoba ima svoje sopstvene potrebe pa je i početak anti-age nege potpuno individualan. I Dr Biljana i Dr Saša se slažu u svom stavu da, u principu, kada primetite da vam nešto smeta možete početi sa tretmanima, a sa kućnom negom još ranije. Prvi korak anti-age nege jesu intenzivna hidratacija i neinvazivne procedure koje se mogu izvoditi nakon što se ukažu prvi problemi. Na taj način se odlažu, a u mnogim slučajevima i potpuno sprečavaju, agresivnije hirurške metode poput liftinga.

  6. Koje osnovne anti-age savete biste dali osobama starijim od 35 godina?

  Naša koža je ogledalo svih naših životnih navika – i toga kako je negujemo i toga kako živimo. Zaštita od sunca je jedan od najvažnijih koraka u prevenciji starenja, a odmah za njima su i aktivni sastojci namenjeni pospešivanju proizvodnje kolagena kao što su peptidi i vitamin C.


  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582711724835276.jpg

  Dr Biljana Đurđević i Dr Saša Mišeljić se slažu po pitanju toga da je kućna nega u koju su uključeni aktivni sastojci koji pospešuju proizvodnju kolagena od presudnog značaja za uspeh, a zlatni standard među njima svakako jesu peptidi i vitamin C. Njihova redovna upotreba kožu održava jedrom i sjajnom, dodatno zaglađuje sitne i plitke bore i sprečava nastanak novih. Pored toga, peptidi pomažu očuvanje zaštitne barijere kože i time ojačavaju njenu odbranu od agresivnih uticaja okoline, sprečavajući dalja oštećenja, a vitamin C je moćan antioksidans koji utiče i na hiperpigmentacijske fleke i posvetljuje ten. Vichy LIFTACTIV Collagen Specialist je krema nove generacije koja garantuje dugotrajne rezultate svojom high tech kombinacijom peptida, vitamina C i Vichy mineralizovane termalne vode. Za one koji vole da u jednom proizvodu spoje i najbolje aktivne sastojke i zaštitu od sunca, Vichy je napravio i verziju kreme LIFTACTIV Collagen Specialist sa SPF-om 25 čija je formula obogaćena hijaluronskom i glikolnom kiselinom.

  Naši stručnjaci odvojili su vreme i da odgovore na neka od pitanja koja interesuju BURO. čitaoce, a koja su imali priliku da postave putem Instagram naloga BURO. Srbija početkom ovog meseca. Izdvojili smo ona koja su se ponavljala najviše puta:

  1. U ranim sam tridesetim, koje preparate treba da koristim za prve bore?

  Preparate za negu kože bi trebalo birati po tipu i potrebama same kože, a ne prvenstveno kao sredstvo za borbu protiv bora. Svakako su dobar saveznik ali isključivo u kombinaciji sa adekvatnim procedurama .

  2. Da li će mazanje krema u mladim godinama nečemu koristiti u starosti?

  Da, hoće. Nega svakako doprinosi održavanju kvaliteta kože ali istinsku prevenciju starenja čini optimalna kombinacija krema i procedura kao što su laserski tretmani, PRP, hemijski pilinzi, fileri, botoks itd.

  3. Savet za raspored primene krema i seruma kao ciljanih anti-age tretmana u dnevnoj rutuni?

  U jutarnjoj rutini preporučuje se prvo nanošenje seruma, pa kreme. Izbor dnevne kreme bi svakako trebao biti neki sa zaštitnim faktorom (barem SPF 25) kao i neki krem koji sadrži antioksidanse. I u večernjoj rutini se svakako se prvo nanosi serum, pa krema, tu bih savetovala kremu na bazi retinoične ili glikolne kiseline.

  4. Skupe kreme ili botoks i fileri?

  Botoks i fileri, naravno sofisticirano i sa merom, uvek i isključivo u rukama pravog stručnjaka, uz odgovarajuću negu koju će vam preporučiti lekar.

  Saznaj više:
  Povezani članci: