Istina jeste da verovatno preterujete sa čišćenjem lica

  24.01.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/ciscenje_cover.jpg

  Da li se sećate vremena kada su “sapun i voda” bili legitiman minimalistički režim nege? Zimi je tu put znala da pronađe i poneka krema i gotovo, no fuss. Danas više čak ni oni koji zaista koriste malo proizvoda, na licu ne koriste sapun kao takav (a sulfati drže status naših smrtnih neprijatelja), a čišćenje lica je postalo nauka. Da li iz jednog koraka, dva ili čak tri? Kojim preparatim i kojim redom? Lista uputstava za ovaj naizgled osnovni i prvi korak samo postaje duža, a čak i način na koji koristimo peškir podložan je preispitivanju (tapkajte, nemojte trljati lice).

  Ali koliko smo daleko (ili blizu) toga da ozbiljno preteramo i svojoj koži nanesemo štetu umesto koristi? Stručnjaci nam govore da je to postao vrlo čest problem. I sama sam se nedavno susrela sa sličnim savetom: “Prestani da koristiš gel za pranje lica. Detaljno skidanje šminke i nečistoće micelarnom vodom, a zatim tečni eksfolijator koji inače koristiš su ti sasvim dovoljni.” Povod? Obrazi su mi postali crveni(ji) nego obično. Izbacila sam gel i stvari su se poprilično brzo vratile u normalu.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579880513642207.jpg

   

  Koliko često treba da čistimo/peremo lice?

   

   

  Čišćenje je, naravno, nezaobilazan korak i nevezano za to kakva vam je koža, lice treba obavezno da temeljno očistite bar jednom dnevno i to uveče, pred spavanje. Neophodno je da sa kože uklonite šminku, prljavštinu i sebum. Ukoliko ovo budete preskakali, lice će vam vratiti milo za drago masnoćom i bubuljicama.

   

   

  Da li treba jednako detaljno da ga očistite i svakog jutra je već više lična stvar. Nekoj koži je potrebno, nekoj ne. Ukoliko vam je lice ujutro suvo i peruta se, nemojte ga prati. Jedino kada neizostavno treba da “operete lice” više od jedanput na dan jeste ukoliko ste bili na plaži, bazenu ili treningu kako biste uklonili so, hlor i znoj sa kože.

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579880513716602.jpg

   

  Kako da prepoznate da li preterujete?

   

   

  Ako vam je koža suva i zateže vas, znajte da ste preterali. Moguća je i pojava perutanja, crvenila, suvih pečata i preterane osetljivosti. Vrlo često se čak ne radi o tome KOLIKO često perete/čistite lice, več SA ČIME. Mnogi ljudi koriste čistače koji su prejaki za njihovu kožu (i ja sam sama očigledno bila u toj kategoriji), a ovo se posebno dešava osobama koje imaju problem sa aknama i bubuljicama i misle da će jakim sredstvima postići bolji efekat. To je greška koju je vrlo lako napraviti – naizgled ima smisla uklanjati sebum koji stoji iza bubuljica – ali koža često na proizvode koji je isušuju reaguje upravo suprotno, tako što poveća lučenje sebuma. Masnoća i nivo hidriranosti kože su dve potpuno različite stvari, a masni tipovi kože su vrlo često dehidrirani. Ako je ovo vaš slučaj, probajte tečne eksfolijatore (salicilna kiselina može učiniti čuda). Oni će očistiti kožu bez isušivanja.

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579880513552606.jpg

   

  Kako da ublažite posledice prejakog čišćenja lica?

   

   

  Ako mislite (i osećate) da ste preterali, ključna stvar je da date koži vremena da se oporavi i obnovi. Prekinite upotrebu svih vrsta čistača osim onih na bazi blagih ulja. Ona ne remete prirodnu zaštitnu barijeru kože, a njima je nemoguće isušiti je. Ukoliko vam bude prijalo, možete trajno preći na ovakve formulacije, pogotovo u hladnim mesecima. Ipak, u početku, dok vam je lice još iziritirano, izbegavajte jaka esencijalna ulja kao što su ulje čajevca ili peperminta. U tom prvom periodu, dok vam je koža još uvek suva i zateže vas, možete koristiti i neki blag uljani čistač koji se ne ispira.

   

   

  Idealan čistač

   

   

  Ne dozvolite da vas zbune marketinške kampanje, funkcija proizvoda za čišćenje je vrlo jednostavna: on treba da ukloni umrle ćelije, sebum, prljavštinu i tragove zagađenja sa kože, otpuši pore, spreči nastanak akni i pripremi kožu za sledeći korak nege.

   


  Miel-en-Mousse Cleanser, Lancôme, 3.790 din.
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579879346550106.jpg
  Pureté Thermale Cleansing Foam Radiance Revealer, Vichy, 1.860 din.
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579879346449592.jpg
  2-in-1 Cleansing Micellar Gel Light Make-up Remover, Clinique, 3.590 din.
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579879346500697.jpg
  Bi-Phase Caring Cleanser, Decléor, 3.990 din.

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: