Otkrivamo vam zašto je serum sa vitaminom C nešto najbolje što možete da učinite za svoju kožu

  25.05.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/05/COVER_VITAMIN_C.jpg

  I koji su naši favoriti

  Ako ukucate „vitamin C“ na Googlu dobićete sledeći citat: „Iako je unošenje vitamina C hranom odličan način da obezbedite sebi preporučenu dnevnu dozu, nanošenje vitamina C na kožu će omogućiti ovom moćnom antioksidansu da učini kožu sjajnom, ispravi hiperpigmentaciju i ujednači ten.“

  Kada (i kako) smo stigli od toga da treba da jedemo citruse kad se prehladimo, do toga da maltene činimo zločin prema svojoj koži ako je i spolja ne hranimo vitaminom C? Za početak, ovo se baš i nije desilo preko noći. Informacija je proverena: većina stručnjaka danas preporučuje upotrebu seruma na njegovoj bazi.

  Vitamin C je, što se kože tiče, moćan antioksidans koji neutrališe slobodne radikale. On pomaže u prirodnom procesu obnavljanja kože. Dakle, isto kao što konzumiranje namirnica bogatih antioksidansima pomaže celom telu da se bori protiv slobodnih radikala, tako i topikalna upotreba vitamina C pomaže u borbi protiv UV zračenja i zagađenja. Pored toga, pošto je jako kiseo i gorak, a samim tim i agresivan, koža na njega reaguje tako što se „trudi da zaraste“ tj pojačanom proizvodnjom kolagena i elastina. Ovo je razlog zbog kog je on jedan od najboljih načina da se spreči prerano starenje kože i ublaže prvi znaci starenja. Ako vam ovo nije dovoljno da se odlučite, vitamin C ima još jednog keca u rukavu: on inhibira proizvonju melanina, koji je glavni krivac za fleke i hiperpigmentacije. Kontinuirana upotreba seruma na bazi vitamina C, ne samo da će posvetleti postojeće mrlje na koži već će sprečiti nastanak novih.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/05/TEKST1_VITAMIN_C.jpg

  Kako da uključite vitamin C u svoju dnevnu rutinu? Ključna reč je: polako. Većina stručnjaka se slaže da je koži potrebno neko vreme da se navikne na njega, pa se preporučuje da se u početku koristi svaki drugi dan, ujutro, i ne u jačoj koncentraciji od 5%. Kako se koža polako navikava, tako i jačina seruma može da raste, sve do 20%. Pošto se radi o jakom preparatu, dovoljno je svega nekoliko kapi za celo lice. Nakon njega sledi hidrantna krema, kao i posle bilo kog drugog seruma, nakon čega je obavezan SPF (ali njega ionako već svi koristimo, zar ne?)

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/05/TEKST2_VITAMINC.jpg

  Najbolje je koristiti ga u formi seruma zato što su oni jači i efikasniji od krema i tonika. Ono što je ipak najvažnije je da bude u obliku L-askorbinske kiseline pošto je tako vitamin C najstabilniji i najefikasniji. Ukoliko serum sadrži i vitamin E, vaša koža je osvojila duplu premiju pošto se ova dva sastojka idealno nadopunjuju i međusobno potenciraju dobra dejstva.

  Bočice u kojima se prodaje serum sa vitaminom C moraju biti tamne ili neprozirne. On je u svojoj čistoj formi nestabilan, pogotovo je osetljiv na svetlo i vazduh pa zatamnjeno staklo pomaže da se duže očuva. Kada otvorite bočicu prvi put, serum će biti svetlo-žućkaste boje, a vremenom će, kao jabuka, potamneti sve dok na kraju ne bude vrlo taman. Formulu koja je do te mere oksidirala, ne treba koristiti. Zgodna alternativa su preparati pakovani u mono doze. Pogledajte galeriju omiljenih Buro seruma sa vitaminom C, dostupnih kod nas i zaputite se u svetliju budućnost.

  Saznaj više:
  Povezani članci: