Ovo su koraci u nezi kože koji će vam pomoći da stanete na put aknama

  22.06.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/akne_cover.jpg

  Donosimo vam savete britanskih dermatologa

  Procenjuje se da između 40 i 50% žena godina od 20 do 40 pate od nekog oblika akni ali se ovaj problem, iako u dramatičnom porastu kod odraslih, i dalje vezuje za tinejdžerske muke. Okidače je teško ustanoviti, oni se kreću od toga što smo više pod stresom i faktora ishrane pa sve do hormonskih promena pa je i jedinstveno rešenje teško pronaći. Kruži jako velik broj pogrešnih informacija – informacija od kojih se dermatolozi hvataju za glavu i zbog kojih često mrze internet i preparate za negu kože koji su puni parfema, svetlucavih čestica i teških ulja. Prva stvar koju Dr Sam Bunting govori svojim pacijentima jeste sledeće: „Negu kože svedite na najosnovnije i spremite se na period od tri meseca u toku kog ćete ponovo ovladati svojom kožom.“ 

  Ako stavimo na stranu prekomplikovane (i nepotrebne) rutine nege i proizvode koji iritiraju kožu, ko je glavni krivac? Za mnoge žene – to su hormoni. Velikom broju žena se u adolescenciji prepisuju kontraceptivne pilule koje one zatim uzimaju godinama. Kada jednog dana prestanu, hormoni postaju podložni prirodnim ciklusima u organizmu. „Ove hormonske promene u velikoj meri utiču na metabolizam kože i na proizvodnju sebuma“, kaže Dr Barbara Kubicka, doktor estetske medicine i osnivačica Clinicbe. Pored toga, neka zdravstvena stanja čiji simptomi su zbog kontraceptivnih pilula bili naizgled pod kontrolom (poput sindroma policističnih jajnika) čine da telo počne da proizvodi previše testosterona, koji se kod 30% populacije manifestuje cističnim aknama. Tu su i trudnoća, porođaj i dojenje, što sve čini da hormoni jednostavno „polude“. „Povrh svega ovoga“, podseća nas Dr Kubicka, „treba uzeti u obzir i povećan nivo kortizola zato što stres direktno utiče na pojačano lučenje sebuma i remeti naš prirodan imunitet što može dovesti do upalnih procesa na koži. Kortizol je takođe razlog zbog kog je neophodna dovoljna količina sna. Njegov nivo je najviši ujutro i tokom dana se polako smanjuje da bi bio na nuli u toku sna. Ukoliko ne spavamo, ceo ovaj ciklus se potpuno poremeti.“

  Mleko i mlečni proizvodi takođe mogu igrati ulogu u pojavi akni. Dermatolog na klinici sk:n Dr Firas Al-Niaimi objašnjava kako „visok unos mleka i mlečnih proizvoda može stimulisati lojne žlezde što opet potencijalno dovodi do pojave akni.“ Protiv ovoga se možete boriti uzimanjem odgovarajućih probiotika pošto upalni procesi u organima za varenje imaju veliki uticaj na kožu“, nastavlja Dr Al-Niaimi.

  U najvećem broju slučajeva akne se kod odraslih pojavljuju na donjoj trećini lica što se, slučajno, naziva „distribucija po principu hirurške maske“. Ok, jasna nam je ironija. Kada zbog okolnosti u kojima se nalazimo nosite masku, budite svesni činjenice da se ispod nje stvara vlažnja, sparna sredina u kojoj bujaju bakterije i gljivice. Iz tog razloga je neophodno masku često menjati ili je prati svaki dan. Bukvalno kao donji veš.

  NEGA KOJA ĆE POMOĆI

  čišćenje

  „Izuzetno je važno da koristite čistač koji je nekomedogen, a u ovom slučaju to znači da ne pravi penu, ne isušuje i ne začepljuje pore“, kaže Dr Bunting.

  hidratacija

  Izbegavajte teške teksture i nepotrebne sastojke ali nikada ne preskačite hidrataciju.

  retinoid

  Za teže oblike akni tretinoin (retinol koji ide na recept) je zaista nezamenljiv. Ovaj derivat vitamina A umiruje zapaljenja, ubrzava ćelijski turnover i čisti pore. Ukoliko tek počinjete ili nemate težak oblik akni, uključite ga u dnevnu rutinu nege u blažem obliku i obavezno koristite visok SPF.

  azelainska kiselina

  Azelainska kiselina je pravi čudotvorac kada su u pitanju regeneracija ožiljaka, poboljšanje teksture i ujednačen ten. Blaža je od retinola i zbog toga se može koristiti i u toku trudnoće i dojenja što sa retinolom nije slučaj. 

  spf

  Osim toga što je najbolji anti-age preparat koji postoji, bez visoke zaštite od sunca nemate šansi ni da pobedite akne. Odlučite se za nekomedogene formule koje neće iritirati kožu.

  teniranje

  „Uvek savetujem pacijentima da se klone teške šminke“, kaže Dr Kubicka. Ovo ne znači da je šminka zabranjena već da treba da birate proizvode lakše teksture. Još jednom, ključna reč je „nekomedogeno“.

  Saznaj više:
  Povezani članci: