Peptidi i vitamin C: par superheroja u borbi protiv prvih znakova starenja kože

  03.02.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/peptidic_cover_update2.jpg

  Kada se govori o anti-agingu i različitim načinima na koje koža počinje da stari, prva reč koju ćete čuti je: kolagen. Odmah zatim sledi: gubitak kolagena. Ali šta je zapravo kolagen i šta zaista može da se uradi po pitanju njegovog gubitka? Kolagen je jedan od najzastupljenijih proteina u našem telu, a u koži je najvažniji protein. Njegova osnovna uloga jeste da omogući otpornost i elastičnost tkiva čiji je gradivni sastojak. Ako zamislite da koža izgleda kao madrac, onda je kolagen njegova struktura – oslabite je i sve počnje da gubi svoje mesto, što na licu primećujemo kao gubitak elastičnosti i bore.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1580899052114633.jpg

  Ovaj proces je, nažalost, neizbežan iz razloga što se proizvodnja kolagena u našem telu smanjuje kako starimo (i to već posle 25. godine) ali to ne znači da treba da sedimo skrštenih ruku i da ne postoji ništa što možemo da uradimo kako bismo ovaj proces usporili koliko je to moguće. Kako? Nudi nam se bezbroj načina, nije lako iskristalisati koji zaista rade, a koji ne. Za početak, kreme koje sadrže sam kolagen nisu rešenje i već su prevaziđene iz razloga što je molekul kolagena veoma velik i ne može da prodre u dubinu kože gde je potreban. Suplementi u vidu praškova koji se najčešće prave od kolagena životinjskog porekla suočavaju se sa suštinski sličnim problemom: veliki molekuli kolagena se razlažu na manje komponente u našem sistemu za varenje. To znači da naše telo ne dobija molekule kolagena već fragmente proteina ili posebne aminokiseline. Drugim rečima, ne dobija ni benefite kolagena već njegove “gradivne blokove” (što samo o sebi nije loše, naravno).

  Pa šta onda funkcioniše? Odgovor leži u tome da telo treba pokrenuti da samo počne ponovo da proizvodi veću količinu kolagena. Kako? Aktivnim sastojcima i profesionalnim tretmanima. Laseri, radiofrekvencije i hemijski pilinzi su veoma efikasni načini da se boostuje proizvodnja kolagena ali i njih mora pratiti odgovarajući režim kućne nege bez kog su rezultati mnogo kraćeg veka. Dakle, vraćamo se na aktivne sastojke i njihovu svakodnevnu primenu. Kao i za sve ostalo u životu, bitna je konzistentnost. Dva superheroja na koja treba da se oslonite kada je proizvodnja kolagena u pitanju su peptidi i vitamin C, a ovo su njihove lične karte.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1580899052162137.jpg

  PEPTIDI

  Vrsta sastojka: protein

  Glavni benefiti: zaglađuje sitne i plitke bore, pospešuje proizvodnju kolagena, smanjuje veličinu pora, ojačava prirodnu zaštitnu barijeru kože, sprečava gubitak vlage iz kože

  Namenjen: svima. Peptidi su dobri za sve tipove kože

  Koliko često ih treba koristiti: za maksimalan efekat, peptide treba nanositi ujutro i uveče kao deo rutine nege

  Dobro rade u paru sa: blagim pilinzima koji će im omogućiti da prodru dublje u kožu

  Ne koristiti sa: AHA kiselinama zato što im umanjuju efikasnost

  Peptidi su sitne hemijske komponente koje su sačinjene od aminokiselina kratkog lanca i imaju funkciju gradivnih blokova proteina, a ćelijama kože daju signal da treba da proizvode više kolagena. Što se njihove upotrebe u kozmetici tiče, dele se na tri glavne kategorije: peptide koji daju signale, nosače i one koji inhibiraju nervne signale. Prva vrsta navodi kožu da „pomisli“ kako joj fali kolagena i treba da napravi još, zatim nosači pomažu u sintezi kolagena, a na kraju inhibitori imaju ulogu da ublaže sitne bore nastale pokretanjem mišića (nešto nalik topikalnom botoksu).

  Zaključak? Nanošenjem peptida na kožu direktno stimulišete proizvodnju kolagena.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1580919381419984.jpg

  VITAMIN C

  Vrsta sastojka: vitamin, moćan antioksidans

  Glavni benefiti: zaglađuje sitne i plitke bore, pospešuje proizvodnju kolagena i elastina, uklanja fleke i sprečava nastanak novih, posvetljuje ten, čini kožu sjajnom

  Namenjen: svim tipovima kože ali oni osetljivi treba da se drže blažih koncentracija

  Koliko često ih treba koristiti: za maksimalan efekat, vitamin C treba nanositi ujutro i uveče kao deo rutine nege

  Dobro radi u paru sa: vitaminom E, peptidima, hijaluronskom kiselinom, uvek i obavezno sa SPF-om

  Ne koristiti sa: retinolom i oprezno sa AHA kiselinama

  Kada je koža u pitanju, vitamin C je moćan antioksidans koji neutrališe štetu koju proizvode slobodni radikali. Zbog svog visokog aciditeta on takođe pospešuje regeneraciju kože što podrazumeva pojačanu proizvodnju kolagena i elastina, a na taj način koža ostaje jedra i zategnutija. Vitamin C takođe inhibira kožu da proizvodi melanin i na taj način smanjuje postojeće pigmentacijeske fleke i sprečava nastajanje novih. Pošto je nestabilan u prirodnom okruženju, naučnici se stalno trude da pronađu što postojaniji oblik vitamina C. Njegova sintetička forma, nazvana vitamin Cg – askorbil glukozid – pokazala se kao optimalna zamena.

  Peptidi i vitamin Cg sada su, po prvi put, udruženi sa Vichy mineralizovanom termalnom vodom u revolucionarnom anti-age proizvodu: kremi LIFTACTIV Collagen Specialist. Njena tehnologija nove generacije reaktivira proizvodnju prirodnog kolagena i time daje vidljive i drugotrajne rezultate u smanjivanju bora, zatezanju kontura lica i ublažavanju pigmentacijskih fleka. Namenjena je svim tipovima kože, kao neizostavni korak jutarnje i noćne nege. Mi smo je već probali, javljamo prve utiske uskoro!

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1580919397921626.jpg
  Saznaj više:
  Povezani članci: