Zašto će preparati za negu u monodozama transformisati vašu rutinu

  27.06.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/06/COVER_KAPSULE.jpg

  Da li vam se nekad čini da nega kože postaje sve komplikovanija i komplikovanija? Stalno nas bombarduju novim koracima koji su nam neophodni i beskrajnim nizom brendova koji nude čudotvorne formule, e tu na scenu stupaju proizvodi u monodozama da (konačno) malo pojednostave stvari.

   

   

  A šta su preparati u mono-dozama? Upravo ono što im ime govori, doze proizvoda za negu kože, najčešće seruma, za jednu upotrebu. Obično su u kapsulama i ampulama u kojima se nalazi tačno odmerena doza za jedno nanošenje. Kao i mnoge druge dobre stvari u kozmetici, ekspanzija ovog načina pakovanja i upotrebe je proizvod K-beauty industrije. Zbog njih danas koristimo super-hidrirajuće sheet maske, noćne kreme koje uklanjaju hiperpigmentaciju dok spavamo i duplo-čišćenje. Ukratko, zahvaljujući njima, koža nam nikad nije izgledala ovako dobro. A mono-doze su im najbolji izum do sad.

  Zahvaljujući našoj opsesiji azijskim ritualima nege skoro trideset godina kasnije, monodoze dominiraju tržištem

  Možda vam se ovo čini poznatim od ranije i tu niste pogrešili. Elizabeth Arden je svoje kultne Advanced Ceramide Capsules izbacila devedesetih, ali tek zahvaljujući našoj opsesiji azijskim ritualima nege skoro trideset godina kasnije, monodoze dominiraju tržištem.

  Njihova vrednost je mnogo veća nego da samo izgledaju slatko u našim neseserima. Osim što su jako zgodne za putovanja, ovo je najhigijenskiji i najbolji način čuvanja proizvoda zato što tako sam sadržaj pakovanja nije izložen bakterijama, vazduhu i sunčevom svetlu. Dakle, genijalnost iza celog koncepta je što čuva svežinu i snagu proizvoda. Ovo je posebno važno za sastojke kao što su vitamin C (koji pomaže u uklanjanju hiperpigmentacijskih fleka i posvetljuje kožu) i retinol (koji ubrzava ćelijski turnover i ublažava bore), a koji gube na efikasnosti kada su izloženi vazduhu i svetlu. Pored toga, uz monodoze nemožete pogrešiti sa količinom.

  Ovo je najhigijenskiji i najbolji način čuvanja proizvoda zato što tako sam sadržaj pakovanja nije izložen bakterijama, vazduhu i sunčevom svetlu

  Vitamin C je već dugo jedan od omiljenih „čudotvornih“ sastojaka koji dermatolozi preporučuju ali mnoge formule su bile neefikasne zbog njegove nestabilnosti čim se pakovanje otvori. On je daleko efikasniji u ampuli nego u bočici pošto je na taj način zaštićen od vazduha i svetla koje destabilizuje L-askorbinsku kiselinu.

  Ovo važi za sve “moćne” sastojke. Jednostavno skinite vrh kapsulice i u momentu kad preparat dotakne vašu kožu on će biti u svom najjačem obliku. Osim što koristite idealnu dozu koja je vašoj koži neophodna, smanjujete i pakovanja koja bacate pošto je većina ovih ampula biorazgradiva (što je još jedna od velikih prednosti ovakvog pakovanja: koristite tačno koliko vam treba, i ne bacate ništa.

  Nažalost, nemate opciju da sve proizvode kupujete u ambalaži za jednu dozu i zato vam donosimo i kratak vodič o tome koliko čega treba da koristite.

  Osim što koristite idealnu dozu koja je vašoj koži neophodna, smanjujete i pakovanja koja bacate pošto je većina ovih ampula biorazgradiv

  Čistač: nije važno da li koristite gel, krem ili uljani čistač, dovoljna vam je količina novčića. Ona će kožu učiniti dovoljno skliskom da se dobro očisti. Ako osećate potrebu, ponovite proces još jednom, a ne povećavajte dozu.

  Hemijski eksfolijator: Svaki od ovih tonika je napravljen u različitim razmerama pa morate pažljivo pratiti uputstva. Najjednostavnije je da koristite unapred natopljene blaznice, pakovane posebno. Takoreći, još jednu varijantu monodoza.

  Serum: dovoljna vam je količina graška. Ako stavite više, rizikujete da iziritirate kožu jakim aktivnim sastojcima, a koža svakako može da upije samo određenu količinu. Dakle, u slučaju seruma, više definitivno nije više.

  Hidratacija: domalim prstom nanesite dve “tačke” na čelo, po jednu na svaki obraz i jednu na nos. Ako vam je koža posebno suva, dodajte još malo na nos.

  SPF: dermatolozi preporučuju dva miligrama kreme sa zaštitnim faktorom na svaki kvadratni centimetar lica. A pošto ovakve izjave zbunjuju i nas, izračunali smo da je to otprilike, veličina novčića od pet dinara za lice, i oko dve supene kašike za celo telo.

  Age Defying Smoothing Treatment, Eve Lom, 15.990 din.
  Revitalift 7 Day Cure, L’Oréal, 1.799 din.
  Cellular Recovery Skin Bliss Capsules, Elemis, 10.225 din.
  Glow Peel Pads, Sephora, 1.990 din.
  Advanced Night Repair, Estée Lauder, 14.890 din.
  Advanced Ceramide Capsules, Elizabeth Arden, 8.990 din.
  Saznaj više:
  Povezani članci: