Paleo i veganski način ishrane poznati su svima, a većina ih smatra različitim krajnostima (iako i jedna i druga za krajnji cilj imaju zdravlje) zato što se prva zasniva velikim delom na mesu koje su naši preci jeli, dok su iz druge isključeni svi proizvodi životinjskog porekla.
Peganski način ishrane – da, kombinacija reči paleo i vegan – osmislio je Dr Mark Hyman u želji da spoji najbolje od oba sveta. On smatra da 75% obroka treba da čine namirnice biljnog porekla, a 25% mesa bez masti od životinja uzgajanih na etičan i održiv način. Po njegovom shvatanju, ovakav način ishrane smanjuje rizik od hroničnih bolesti, upala i poboljšava opšte stanje organizma.
Kao poznat autor naslova vezanih za ishranu, direktor Centra za funkcionalnu medicinu klinike Klivlend i medicinski urednik magazina The Huffington Post, Dr Hyman već godinama savetuje velik broj ljudi po pitanju ishrane. Ideju da spoji elemente veganske i paleo ishrane dobio je zato što istraživanja pokazuju da i jedna i druga pomažu u gubitku kilograma, lečenju dijabetesa kao i snižavanju nivoa holesterola u krvi. Od svog nastanka 2014. godine, peganski način ishrane je polako ali sigurno privlačio sve više i više pažnje.
Osnovni princip
Za razliku od nekih drugih dijeta, peganska ne propisuje šta treba jesti u okviru određenih obroka, već pruža smernice odabira namirnica koji se zaniva na nekoliko osnovnih principa.
Namirnice sa niskim glikemijskim indeksom su na vrhu liste koju preporučuje peganska ishrana. Dakle, velike količine povrća, voća, orašastih plodova, semenki koje sve zajedno treba da čine 2/3 dnevnog unosa hrane. Pored njih, konzumira se i meso ali samo ono koje je gajeno na organski način. Jedno od najvažnijih pravila peganske ishrane jeste organska hrana koja se maksimalno zasniva na lokalnoj proizvodnji, izbegavanje hemijskih dodataka, aditiva, pesticida i GMO uzgoja.
Dozvoljena hrana
Meso iz organskog uzgoja
Ovo je glavni element preuzet iz paleo ishrane, a praktično su sve vrste mesa dozvoljene (uključujući i neke neobične poput mesa noja i bizona). Osim načina proizvodnje, važna je i činjenica da se u peganskoj ishrani meso konzumira u malim količinama. Dr Hyman peganima savetuje da meso smatraju “prilogom”.
Voće i povrće
Najveći izvor kalorija u peganskoj ishrani u kojoj su, za razliku od paleo, dozvoljene su sve vrste umesto samo onih koje su jeli pećinski ljudi ali Dr Hyman preporučuje da se prednost da voću i povrću sa niskim glikemijskim indeksom (poput zeleniša, bobičastog voća i lubenice).
Orašasti plodovi i semenke
I jedni i drugi su bogati dijetetskim vlaknima, proteinima i mikronutrijentima, kao i zdravim mastima.
Jaja
Odličan izvor proteina i vitamina B12 za sve koji su na peganskoj ishrani, kao i za one koji konzumiraju male količine mesa.
Riba
Iako riba nije najvažnija namirnica za pegane, ona svejedno zauzima mesto vredno pomena. Dr Hyman preporučuje ribu koja ne sadrži visoke doze žive već sardine, haringe i losos iz slobodnog uzgoja.
Nedozvoljena hrana
Mlečni proizvodi
Zaboravite na sva jela koja sadrže mlečne proizvode. Dr Hyman veruje da konzumiranje kravljeg mleka doprinosi gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti i malignih tumora.
Žitarice
U skladu sa principima paleo ishrane, peganska izbacuje gotovo sve žitarice i dozvoljeno je samo povremeno konzumirati po pola šolje kinoe ili crnog pirinča.
Mahunarke
Ne morate ih se odreći u potpunosti ali Dr Hyaman smatra da mahunarke zbog količine skroba koju sadrže remete nivoa šećera u krvi. Dozvoljeno je konzumirati do 1 šolje mahunarki na dan, a idealno je da to bude sočivo.
Slatkiši
Kao i svi načini ishrane koji propagiraju clean eating, i ovde su slatkiši svedeni na minimum kao povremena poslastica.
Prednosti peganske ishrane
Obilje voća i povrća
Hrana niskog glicemijskog indeksa
Održivost i ekološki pristup
Mane peganske ishrane
Moguć nedostatak hranljivih materija
Komplikovana za pratiti u društvenim situacijama
Viši troškovi