Pretraga

Kako da znate da li vam treba puder ili sprej za setovanje šminke?

Kako da znate da li vam treba puder ili sprej za setovanje šminke?

Tekst: BURO.

Malo šta može da se poredi sa onim osećajem koji dobijete kad se našminkate (šta god ta svakodnevna šminka svakom od nas pojedinačno podrazumeva), pogledate se u ogledalo i osmehnete se od čistog zadovoljstva. Znate ono - kad si sama sebi lepša. I onda krenete u ostatak dana i desi se život i u nekom momentu shvatite da je na onom jutarnjem izdanju došlo do nekih promena… Možda se sijate oko nosa ili se korektor uvukao u borice oko oka, a rumenilo netragom nestalo. Realno, niko od nas se ne šminka sa idejom da ta šminka neće trajati, a ako zaista želite da tako i bude, potreban vam je još jedan završni korak: proizvod za setovanje šminke.

Koji? Odgovor zavisi od toga kakva vam je koža, kakvu šminku volite i šta želite da postignete, dakle jedan jedini tačan odgovor - ne postoji. Zato postoje dve osnovne grupe proizvoda za setovanje, a to su puder i sprej, a mi vam donosimo sve što o njima treba da znate kako bi ste napravili pravi izbor.


Puder


Šta

Puder za setovanje se obično koristi na onim delovima lica koja želite da budu mat. Može biti u prahu ili u kamenu i nanosi se isključivo uz pomoć četke ili aplikatora.


Za koga

Ako imate masnu ili kombinovanu kožu ili vam se šminka “topi” u toku dana onda je ovo proizvod koji ćete verovatno voleti. Puder za setovanje upija masnoću i to samo tamo gde je potrebno (pošto se obično ne nanosi na celo lice) i savršen je ako želite da vam tečni puder “nigde ne mrda”. Može se nanositi i preko korektora kako bi sprečio njegovo razmazivanje, ulaženje u sitne bore i da posvetli deo kože ispod oka.


Koji

Talk i mineralni puderi imaju najbolju moć upijanja i najduže traju na koži, dok su puderi koji sadrže sastojke kao što je silika odlični za stvaranje glatkog blurovanog efekta glatke kože.


Boje

Puderi za setovanje mogu biti u boji ili providni, a koji ćete odabrati zavisi od toga šta želite da postignete: bezbojni odgovaraju svima i lakši su, a oni u boji akcentuju podlogu i daju joj topliji ton.


Kako koristiti

Postoje dva načina na koja se može nanositi puder za setovanje: samo na određenim delovima lica ili preko celog lica. Prvi način se više preporučuje za stvaran život, a izvodi se tako što se velika meka obla četkica umoči u puder u prahu, nežno otrese višak sa nje, a zatim kružnim pokretima puder nanese oko nosa, na čelo i vrh brade (mesta na kojima vam se koža masti). Ukoliko koristite puder u kamenu, nanesite ga aplikatorom koji dolazi sa njim i utapkajte u kožu, nemojte ga razmazivati. Ako ipak žeilite da pokrijete celo lice, umesto meke četkice koristite veliku ravnu četkicu za puder.

Kako da znate da li vam treba puder ili sprej za setovanje šminke? (фото 1)
SYNCHRO SKIN INVISIBLE SILK LOOSE SETTING POWDER, SHISEIDO (JASMIN)
Kako da znate da li vam treba puder ili sprej za setovanje šminke? (фото 2)
THE POWDER, LA MER (FABU SPOT)

Sprej


Šta

Sprej za setovanje šminke se nanosi na kožu raspršivačem i dok je puder namenjen setovanju tečnog pudera i proizvoda koje smo naneli u svrhu teniranja i upijanju masnoće na određenim delovima lica, sprej za setovanje se koristi za setovanje sve šminke - i samog pudera za setovanje, maskare, senke, ruža - i nanosi se preko celog lica, a ne samo preko proizvoda za teniranje i na određene delove. Pored toga, neki sprejevi daju sjajan finiš, a neki mat. Izbor je na vama.


Za koga

Mogu se koristiti na svim tipovima kože, a tip spreja se bira posebno prema svakom tipu i efektu koji želite da postignete.

Ako imate normalnu i suvu kožu, trebalo bi da uzmete neki od sprejeva koji imaju sastojke namenjene hidrataciji (posebno zimi ukoliko vam je koža sklona ljuštenju i perutanju), tu su i sprejevi koji daju sjajan finiš i sadrže izuzetno sitne svetlucave čestice koje reflektuju svetlost i licu daju sjaj. Suva koža generalno više voli sprej od pudera za setovanje zato što on istovremeno drži šminku na mestu ali ne dodaje pokrivenost i ne otežava kožu.

Ako imate masnu ili kombinovanu kožu potražite sprejeve za setovanje koji sadrže sastojke posebno namenjene rešavanju problema koji vas muči. Na primer, aloja umiruje kožu sklonu upalama, ružina vodica i hamamelis regulišu lučenje sebuma. Postoje i posebni sprejevi koji ciljano matiraju kožu.


Kako koristiti

Važno je da sprej držite na tridesetak centimetara od lica pošto u suprotnom na lice mogu pasti krupnije kapljice koje će pokvariti šminku koju želite da setujete. Obavezno zatvorite oči i prvo isprskajte centralni deo lica, zatim sledeći špric usmerite na čelo i, na kraju, na bradu i vrat. Kada se sprej osuši, spremni ste za pokret.

Kako da znate da li vam treba puder ili sprej za setovanje šminke? (фото 4)
HANGOVER 3-IN-1 REPLENISHING PRIMER & SETTING SPRAY, TOO FACED (SEPHORA)
Kako da znate da li vam treba puder ili sprej za setovanje šminke? (фото 5)
PREP + PRIME FIX +, MAC 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor