Pretraga

Nežni kao serum, postojani kao puder - ovo su proizvodi koje će vaše lice voleti

Tekst: Manda Javorina

Nedavno mi se desilo malo (ili ne baš tako malo) beauty čudo. 

Iako ih zaista ne očekujem na svakom koraku, apsolutno nisam odustala od potrage za njima. Nakon dugo, dugo vremena u poslednjih pola godine desila su mi se čak dva: prvi jeste tretman keratinom koji ne ispravlja kosu (koji sam prvi put uradila pre nekoliko meseci), a drugo je serum foundation.

Kategorija za koju sam naravno znala, ali iz nekog razloga probala nisam. Ovaj put sam bila posebno inspirisana dok mi je Ana Pavić, urednica BURO. Hrvatska otkrila da svoju sjajnu kožu (delom) duguje jednom proizvodu: Ilia Super Serum Skin Tint. U Beogradu ga nema, a slučaj je hteo da smo u tom trenutku sedele u Zagrebu, na dva ćoška od The Lab beauty concept storea u koji smo iz istih stopa i otišle. U The Labu smo zatekle i vlasnicu Tatjanu Dragović koja je idejni tvorac toga da okupi brendove kakvi su Ilia i Westman Atelier (takođe apsolutno obožavan sa moje strane) i priznajem da mi je trebalo koncentracije da kupim samo ono po šta sam došla. 

Naravno da sam probala nekoliko nijansi, od kojih je ona koju su mi prvo preporučili i bila odgovarajuća, i na licu mesta se oduševila teksturom i sjajem koji koža dobija. Pošto sad ovaj serum-tečni puder koristim svakodnevno već dve nedelje, mogu slobodno da izjavim kako sam oduševljena i time koliko mi je koža glatka od njega čak i uveče nakon čišćenja lica. I eto, sad sam opsednuta, po potrebi dodajem samo korektor (svog Touche Eclat se verovatno nikada neću odreći) i idem okolo kao Jehovin svedok i ubeđujem svakog ko želi da me sluša kako jednostavno moraju da probaju nešto slično.

Biću iskrena i neću vam tvrditi da je serum-tečni puder koji sam probala najbolji od svih. Za početak, probala sam samo njega ( a znam da ga imaju i drugi brendovi koje mnogo volim i kojima apsolutno verujem, uključujući i Biologique Recherche). Kao drugo, on odgovara mojoj koži, što apsolutno ne znači da će odgovarati i vašoj. Ipak, najtoplije vam savetujem da probate da pronađete svoj ukoliko volite finiš koji je neopisivo zdravo sjajan, hidrataciju i pokrivenost koja je tu ali je (čak i mom) golom oku neprimetna. 

Na skali od 1 do 10 koliko je očigledno da sam zaljubljena do ušiju? Ipak, to ne znači da sam potpuno nekritična, ovo je sve što objektivno treba da znate o serum foundation kategoriji pre nego što nešto i sami isprobate.

ŠTA JE SERUM-TEČNI PUDER

Pronaćićete ih i pod nazivom skin tints, a serum-tečni puderi su hibridi proizvoda za intenzivnu negu i toniranje. Sadrže aktivne sastojke koji obnavljaju i intenzivno neguju kožu koji se inače nalaze u serumima, a kožu odmah nakon nanošenja čine izuzetno hidriranom i glatkom. Nakon dužeg korišćenja, serum-tečni puderi imaju pozitivan (i vidan) efekat na izgled kože.

Uz pomoć ove vrste proizvoda, dobijate mogućnost da u jednom koraku tretirate eventualne probleme kože ali i dobijete određenu pokrivenost. Dodatni benefit je i taj što većina sadrži SPF od 30 ili i više.

ŠTA DA OČEKUJETE

Pošto su značajno lakše teksture od klasičnih tečnih pudera, mnogi misle da su serum puderi zapravo sličniji toniranim kremama, nego podlogama. Ovi proizvodi će svakako na koži imati efekat koji imaju i preparati za negu, a ne "samo" šminka.

Ipak, budite obazrivi. Upravo iz razloga što sadrže aktivne sastojke, serumi (sa ili bez pigmenta) imaju jače dejstvo od regularne nege i daće vašem licu željeni boost ali potencijalno mogu biti i razlog iritacije. Pažljivo pričitajte listu sastojaka i koristite one koji su vašoj koži zaista potrebni.

KAKO SE NANOSI

Krenite od čistog i suvog lica (nakon što su se proizvodi za negu koje redovno koristite upili) i nanesite serum-puder direktno iz pipete, a zatim ga prstima ili sintetičkom četkicom za puder, kružnim pokretima blendajte od sredine lica pa sve do linije kose i vrata. Ukoliko želite, nastavite i na vrat ali to nije neophodno ukoliko odaberete pravu nijansu i pravi proizvod. Izbor je vaš. 

Obavezno sačekajte nekoliko minuta da se dobro upije pre nego što pređete na sledeći korak, bilo da se radi o korektoru ili puderu/spreju za setovanje šminke.

Nakon savetovanja sa šminkerima evo i BURO. favorita:

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor