Pretraga

Kosa i keratin: Donosimo vam iz prve ruke sve što ste želeli da znate

Kosa i keratin: Donosimo vam iz prve ruke sve što ste želeli da znate

Tekst: Manda Javorina

Foto: @oljaryz

Tretman kose keratinom nije nikakva novost. Nije novost ni to da se mnoge žene neznane i znane bukvalno kunu u njega. Druge ga odbijaju. Često se ove dve kategorije ne mešaju i mišljenja ne menjaju ali ovo ništa ne sprečava keratin da godinama bude jedan od najpopularnijih frizerskih tretmana.

Za beauty štrebera moje vrste koji i dalje očekuje povremena čuda (da, ona se povremeno i dese) i koji pri tom ima i kovrdžavu kosu koja je po svojoj prirodi izuzetno porozna i diže se na glavi do neslućenih visina na sam nagoveštaj vlage u vazduhu, potpuno je normalno da nisam imuna na temu i da sam keratin probala.

Kosa i keratin: Donosimo vam iz prve ruke sve što ste želeli da znate (фото 1)

Iskreno, probala sam ga dva puta u životu i to sa desetak godina razmaka i iz potpuno različitih razloga. Prvi put sam želela ravnu, ravniju, najravniju kosu koja se može zamisliti i bila spremna da se zbog nje (zamalo) ugušim. Šta da vam kažem, moj trenutak prosvetljenja po pitanju kose još se nije bio desio. Tzv "Brazilian Blowout" mi se činio too good to be true i naravno neodoljivim.

Ne kajem se, rezultati su bili itekako vidljivi ali nisu se baš podudarali sa mojim nadama što pripisujem kako svojim nerealnim očekivanjima tako i frizerki koja mi ih je obećala (i čija nisam bila redovna mušterija). Bilo kako bilo, kosa mi se znatno ispravila, postala lakša za feniranje, manje reagovala na vlagu ali…nije nikakvim čudom postala ravna i pegla je i dalje morala da radi punom parom (pun intended).

Od tog perioda sam nekako usput počela da uživam u tome što sa kosom mogu kako hoću (pod uslovom da ne pada kiša) i odavno sam prestala da je stalno ispravljam. Od juna do oktobra joj se uglavnom ni ne približavam fenom, a talasi kao sa plaže su moja letnja opsesija zajedno sa sprejevima za teksturu koji sadrže so.

A onda sam kod svog frizera čula da keratin koji oni rade NE ispravlja kosu već da je samo čini lakom za oblikovanje, sjajnom, znatno manje poroznom i otpornom na vlagu, kao i bržom za feniranje. Naravno da sam dočekala sezonu feniranja i prvom prilikom zakazala tretman. Od toga dana sam dva puta prala kosu, ali, polako, idemo od početka.

Šta je tretman keratinom

Radi se o hemijskom procesu koji zaglađuje kosu, a što vam je kosa poroznija i više frizzy, to ćete videti i veću razliku pre i posle tretmana. Neke vrste tretmana - kakav je i originalni "Brazilian Blowout" - će promeniti strukturu kose i učiniti je ravnom ili bar opustiti kovrdže i talase dok će neki tu strukturu ostaviti nepromenjenom.

Tretmane keratinom relno možemo da zamislimo kao nekim topcoatom za vlas. Kada je kosa porozna tada se kutikula dlake odiže i vlaga ulazi. a kosa postaje frizzy i gubi sjaj. Natapanje kose keratinom zaglađuje kutikulu i drži je “zatvorenom” tako da vlaga ne može da prodre u dlaku, a dlaka prit om postaje otpornija i na kidanje i pucanje.

Koliko traju rezultati

Ovo zavisi od različitih faktora koji nisu uvek pod našom kontrolom ili kontrolom frizera. Za početak, zavisi od same vrste tretmana ali i od toga kakva je sama kosa i toga da li se tretman izvodi prvi put ili redovno.

U proseku, rezultati traju oko četiri meseca uz pravilnu negu (iako ima slučajeva da traju i od svega nekoliko nedelja pa do šest meseci). Ono što je dobro jeste da se keratin ispira, ne čekate da izraste kao neki drugi tretmani za ispravljanje, na primer, što znači da je promena postepena i da nećete završiti sa čupavim korenom i glatkim krajevima.

Kosa i keratin: Donosimo vam iz prve ruke sve što ste želeli da znate (фото 2)

Kako izgleda sam tretman

Iz mog iskustva, obe osnovne vrste tretmana - i onaj koji ispravlja i onaj koji ne ispravlja kosu - praktično zahtevaju iste korake nanošenja.

Prvo se kosa pere posebnim šamponom kako bi se uklonili tragovi drugih proizvoda koji bi mogli smetati hemijskom procesu. Zatim se kosa temeljno suši fenom prstima, bez četke. Sledeći korak jeste nanošenje samog keratina koje izgleda kao kada farbate celu dužinu kose - na tretmanu koji sam ja radila keratin se ne nanosi na sam koren, već na 2-3 cm od kože glave. Zatim na red dolazi toplota. Ceo tretman se aktivira visokom temperaturom što znači da će vam frizer prvo fenirati kosu nakon nanošenja keratina, a zatim je i ispeglati presom.

Ne, nije komplikovano. Da, može da traje nekoliko sati u zavisnosti od toga koliko vam je kosa duga i gusta (moja je i jedno i drugo).

Za vreme feniranja i peglanja stvaraju se isparenja koja baš i nisu najprijatnija stvar na svetu ali otvoren prozor i maska čine celu stvar sasvim podnošljivom.

Nakon tretmana kosa je apsolutno ravna, a vama je zabranjeno da je dirate, vezujete ili kvasite (u mom slučaju tri dana). Zvuči jednostavno ali… Recimo da sam se osećala kao kad su mi ruke zauzete, a zasvrbi me nos. Čak je i umivanje postalo osvešćen proces, o stavljanju kose iza ušiju da ni ne govorimo. Ali, ok. Svako čudo za tri dana. U ovom slučaju, bukvalno.

Kako se keratin razlikuje od trajnog ispravljanja kose

Joše jednom, keratin se ispira i nakon nekoliko meseci nestaje iz kose, za razliku od trajnog ispravljanja koje mora da izraste.

Da li može da se izvede u “uradi-sam” varijanti

Teoretski verujem da da, ali se ja nikada to ne bih usudila - osim ukoliko vam frizer ne dolazi u kućne posete. Mislim da je ovo prevelik zalogaj za amatere, ma koliko vešti bili.

Da li je tretman štetan

I vrapci su već čuli da tretman keratinom često podrazumeva formaldehid koji je kancerogen. Čuli ste i da postoje opcije bez formaldehida, zar ne? Pa, da. Ali stvari ovde nisu crno-bele. Vidite, formaldehid može biti prisutan u toku tretmana čak i ako je sam proizvod bez formaldehida. Kako? Formaldehid je gas koji u toku tretmana nastaje kada se preparat aktivira usled delovanja toplote što znači da mu možete biti izloženi čak i kada nije naveden na listi sastojaka. Postoje opcije koje sadrže glioksilnu kiselinu kao aktivni sastojak, a ona se ne pretvara u formaldehid - slobodno je potražite.

Lično - i samo lično - meni ovo ne predstavlja nikakav problem i nisam ni pitala. Potraga za čudom je nadjačala sve, bar otvoreno priznajem.

Kosa i keratin: Donosimo vam iz prve ruke sve što ste želeli da znate (фото 3)

Da li tretman sme da se radi na farbanoj kosi

Da, ali proverite sa svojim frizerom u kom razmaku. Sam tretman može malo posvetleti kosu (uglavnom zbog šampona-čistača za pripremu, ako sam dobro razumela) ali ne pravi veće razlike u boji farbane kose.

Da li kosa može da se suši bez feniranja, a da zadrži teksturu

Naravno. Osim ukoliko niste izabrali "Brazilian Blowout" i kosa vam inače nije baš talasasta, sam keratin je neće ispraviti kao pegla.

U mom slučaju, jedva sam dočekala da je operem i sama i vidim šta sam dobila. Kovrdže i tekstura su tu, samo nekako sjajniji i mekši, a ono što me je apsolutno impresioniralo jeste da mi kosa jednostavno ne-re-a-gu-je na kišu. I'm a believer.

Ipak, ono što je važno kod prirodnog suđenja kose jeste odabir preparata za stilizovanje i imam tužne vesti za sve koji vole sprejeve koji sadrže so: oni bukvalno rastapaju keratin. Isto važi i za preparate koji sadrže sulfate. Još uvek nisam istražila i isprobala dovoljno da bih smela da tvrdim koji su mi omiljeni, ali očekujte nešto na tu temu za koju nedelju.

Posebna nega nakon tretmana

Zaboravite na šampone i sve preparate za kosu koji sadrže sulfate i so.

Kome se tretmani ne preporučuju

Trudnicama i dojiljama.

Osobe se izuzetno poroznom i oštećenom kosom bi trebalo da se detaljno konsultuju sa frizerom pre tretmana.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor