Kosa i keratin: Donosimo vam iz prve ruke sve što ste želeli da znate

  08.10.2021.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/10/keratin_cover.jpg

  Tretman kose keratinom nije nikakva novost. Nije novost ni to da se mnoge žene neznane i znane bukvalno kunu u njega. Druge ga odbijaju. Često se ove dve kategorije ne mešaju i mišljenja ne menjaju ali ovo ništa ne sprečava keratin da godinama bude jedan od najpopularnijih frizerskih tretmana.

  Za beauty štrebera moje vrste koji i dalje očekuje povremena čuda (da, ona se povremeno i dese) i koji pri tom ima i kovrdžavu kosu koja je po svojoj prirodi izuzetno porozna i diže se na glavi do neslućenih visina na sam nagoveštaj vlage u vazduhu, potpuno je normalno da nisam imuna na temu i da sam keratin probala.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/10/1633682200308318.jpg

  Iskreno, probala sam ga dva puta u životu i to sa desetak godina razmaka i iz potpuno različitih razloga. Prvi put sam želela ravnu, ravniju, najravniju kosu koja se može zamisliti i bila spremna da se zbog nje (zamalo) ugušim. Šta da vam kažem, moj trenutak prosvetljenja po pitanju kose još se nije bio desio. Tzv „Brazilian Blowout“ mi se činio too good to be true i naravno neodoljivim.

  Ne kajem se, rezultati su bili itekako vidljivi ali nisu se baš podudarali sa mojim nadama što pripisujem kako svojim nerealnim očekivanjima tako i frizerki koja mi ih je obećala (i čija nisam bila redovna mušterija). Bilo kako bilo, kosa mi se znatno ispravila, postala lakša za feniranje, manje reagovala na vlagu ali…nije nikakvim čudom postala ravna i pegla je i dalje morala da radi punom parom (pun intended).

  Od tog perioda sam nekako usput počela da uživam u tome što sa kosom mogu kako hoću (pod uslovom da ne pada kiša) i odavno sam prestala da je stalno ispravljam. Od juna do oktobra joj se uglavnom ni ne približavam fenom, a talasi kao sa plaže su moja letnja opsesija zajedno sa sprejevima za teksturu koji sadrže so.

  A onda sam kod svog frizera čula da keratin koji oni rade NE ispravlja kosu već da je samo čini lakom za oblikovanje, sjajnom, znatno manje poroznom i otpornom na vlagu, kao i bržom za feniranje. Naravno da sam dočekala sezonu feniranja i prvom prilikom zakazala tretman. Od toga dana sam dva puta prala kosu, ali, polako, idemo od početka.

  Šta je tretman keratinom

  Radi se o hemijskom procesu koji zaglađuje kosu, a što vam je kosa poroznija i više frizzy, to ćete videti i veću razliku pre i posle tretmana. Neke vrste tretmana – kakav je i originalni „Brazilian Blowout“ – će promeniti strukturu kose i učiniti je ravnom ili bar opustiti kovrdže i talase dok će neki tu strukturu ostaviti nepromenjenom.

  Tretmane keratinom relno možemo da zamislimo kao nekim topcoatom za vlas. Kada je kosa porozna tada se kutikula dlake odiže i vlaga ulazi. a kosa postaje frizzy i gubi sjaj. Natapanje kose keratinom zaglađuje kutikulu i drži je “zatvorenom” tako da vlaga ne može da prodre u dlaku, a dlaka prit om postaje otpornija i na kidanje i pucanje.

  Koliko traju rezultati

  Ovo zavisi od različitih faktora koji nisu uvek pod našom kontrolom ili kontrolom frizera. Za početak, zavisi od same vrste tretmana ali i od toga kakva je sama kosa i toga da li se tretman izvodi prvi put ili redovno.

  U proseku, rezultati traju oko četiri meseca uz pravilnu negu (iako ima slučajeva da traju i od svega nekoliko nedelja pa do šest meseci). Ono što je dobro jeste da se keratin ispira, ne čekate da izraste kao neki drugi tretmani za ispravljanje, na primer, što znači da je promena postepena i da nećete završiti sa čupavim korenom i glatkim krajevima.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/10/1633682200347111.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/10/1633682200260446.jpg

  Da li tretman sme da se radi na farbanoj kosi

  Da, ali proverite sa svojim frizerom u kom razmaku. Sam tretman može malo posvetleti kosu (uglavnom zbog šampona-čistača za pripremu, ako sam dobro razumela) ali ne pravi veće razlike u boji farbane kose.

  Da li kosa može da se suši bez feniranja, a da zadrži teksturu

  Naravno. Osim ukoliko niste izabrali „Brazilian Blowout“ i kosa vam inače nije baš talasasta, sam keratin je neće ispraviti kao pegla.

  U mom slučaju, jedva sam dočekala da je operem i sama i vidim šta sam dobila. Kovrdže i tekstura su tu, samo nekako sjajniji i mekši, a ono što me je apsolutno impresioniralo jeste da mi kosa jednostavno ne-re-a-gu-je na kišu. I’m a believer.

  Ipak, ono što je važno kod prirodnog suđenja kose jeste odabir preparata za stilizovanje i imam tužne vesti za sve koji vole sprejeve koji sadrže so: oni bukvalno rastapaju keratin. Isto važi i za preparate koji sadrže sulfate. Još uvek nisam istražila i isprobala dovoljno da bih smela da tvrdim koji su mi omiljeni, ali očekujte nešto na tu temu za koju nedelju.

  Posebna nega nakon tretmana

  Zaboravite na šampone i sve preparate za kosu koji sadrže sulfate i so.

  Kome se tretmani ne preporučuju

  Trudnicama i dojiljama.

  Osobe se izuzetno poroznom i oštećenom kosom bi trebalo da se detaljno konsultuju sa frizerom pre tretmana.

  Saznaj više:
  Povezani članci: