Pretraga

Sve što treba da znate o LED terapiji

LED (light-emitting diode) terapija, poznata i kao svetlosna ili fototerapija, danas se koristi u kozmetičkim klinikama i salonima i sama i kao dopuna mnogim tretmanima - a oni koji su je probali su zaljubljeni u rezultate koje daje

Tekst: BURO.


Kada je nastala LED terapija?

Terapeutsko dejstvo fototerapije na naše ćelije klinički je potvrđeno devedesetih godina. NASA testovi su dokazali da svetlost određene talasne tužine zaceljuje rane i pospešuje proizvodnju kolagena. U našim ćelijama se nalaze kromofori koji upijaju svetlo i stimulišu pozitivne promene u telu. Na osnovu ovoga, fototerapija je postala veoma rasprostranjena metoda u kozmetologiji.

Kako je fototerapija postala toliko popularna?

Ovome u velikoj meri možemo da zahvalimo holivudskim zvezdama koje su pre nekoliko godina masovno počele da dele fotografije rezultata koje su postigle pomoću nje. Koža već posle jednog tretmana izgleda zdravije i svežije, pa se mnogi poznati odlučuju da se podrvrgnu tretmanima neposredno pre crvenog tepiha.

 

Koji problemi se mogu poboljšati ili rešiti uz pomoć LED lampi?

Može se ublažiti dubina bora (a one najsitnije ukloniti), izbledeti fleke, hidrirati koža i ukloniti popucali kapilari i ojačati preostali kako više ne bi pucali. Fototerapija se koristi i za lečenje akni, pripremu kože za plastične operacije i pripremu pred izlaganje suncu pošto pojačava odbrambeni mehanizam kože.

 

 

Kako LED lampe funkcionišu?

Svetlo različitog spektra ima različite talasne dužine i upravo to određuje dubinu do koje prodiru u tkivo. Terapeutska svojstva uređaja zavise od širine spektra zraka koje može da proizvede. Na primer, plavo svetlo ima kratku talasnu dužinu 470 do 510 nm i prodire 0.6 mm u kožu, zeleno i narandžasto od 530 do 610 nm, a crveno svetlo talasnom dužinom od 625 do 830 nm postiže najveću dubinu od 7 do 11 mm.

 

Koje svetlo utiče na koji problem?

Kozmetičari često rade sa plavim i crvenim lampama. Plavo svetlo ima jako antibakterijsko dejstvo i reguliše rad lojnih žlezda pa time ublažava sve upalne procese, uključujući i akne. Crveno svetlo ubrzava cirkulaciju u dermisu, ima termički efekat na fibroblaste, stimuliše proizvodnju kolagena i sintezu elastina, pojačava imuni sistem kože i korisno je u prevenciji i u ublažavanju već postojećih znakova starenja.

I još

Zeleno svetlo ujednačava ton kože i bori se protiv pigmentacijskih fleka, pojačava sposobnost kože da se odbrani od UV zraka. Žuto svetlo uklanja crvenilo i umiruje kožu, pospešuje limfnu drenažu, pomaže koži da se očisti od toksina i oporavi od uticaja slobodnih radikla.

Dodatno, sva ova svetla se mogu međusobno kombinovati. Žuto i crveno zajedno poboljšavaju tonus kože, kombinacija plavog i crvenog imaju antibakterijski efekat i oporavljaju kožu.

Kako izgleda tretman?

Procedura traje od 20 do 30 minuta i tokom nje se oseća slaba toplota. Osobe sa osetljivom kožom mogu osetiti peckanje u toku tretmana, a nakon njega koža može biti blago crvena i otečena što je normalna reakcija. Ovi simptomi nestaju sami od sebe nakon nekoliko sati.

Sa kojim procedurama sme da se kombinuje i koliko često se sprovodi?

LED terapija može da se koristi kao deo ili dopuna raznim tretmanima. Čišćenje, kombinovani programi podmlađivanja, laserski tretmani, posebni intenzivni tretmani nege - svi se odlično kombinuju sa fototerapijom. Posle Fraksela i hemijskih pilinga svetlosna terapija smiruje crvenilo i pospešuje oporavak kože, dok posle injekcionih procedura smanjuje otoke.

Koliko često se sprovode tretmani?

Optimalan broj ukupnih tretmana je osam do deset, dva do tri puta nedeljno. Njihov kumulativni efekat znači da ćete maksimalan rezultat videti nakon nekog vremena. Blage promene na bolje bi trebalo da primetite već posle prvog tretmana, a u toku serije se ovo samo pojačava. Ukoliko ništa ne primećujete, lampe u aparatu koji se koristi sigurno nisu nove i trebalo bi da promenite mesto na koje idete.

Kako da znate da su lampe nove i da će dati rezultat?

Postoje tehničke specifikacije koji svaki aparat ima i imate pravo da tražite da ih vidite pre nego što započnete seriju tretmana. Lampa treba da ima medicinski sertifikat i snagu od minimum 1600 LEDa da bi mogla da proizvede vidljiv efekat.

1 / 5

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor