Pretraga

Zahvaljujući resveratrolu, imaćete lepšu kožu ako pijete crno vino

Zahvaljujući resveratrolu, imaćete lepšu kožu ako pijete crno vino

Da li sam vam privukla pažnju?

Tekst: Manda Javorina

Sviđa vam se ova premisa? I meni. Ali pošto sam se više puta uverila da kada nešto zvuči suviše dobro da bi bilo istina, obično ispadne da nije istina, moram da vam kažem kako stoje stvari: na neki način, crno vino u malim količinama jeste dobro za kožu (i za krvne sudove i praktično SVE), a to je zahvaljujući antioksidansu koji sadrži i koji se zove resveratrol. Da li postoje bolji načini da iskoristite njegove benefite umesto da ga unosite sa alkoholom? Odgovor je da. Možete ga unositi suplementima ili kremama i oba ova načina su, nažalost, bolja od vina. Don’t shoot the messanger!

 

Zahvaljujući resveratrolu, imaćete lepšu kožu ako pijete crno vino (фото 1)

A šta je zapravo resveratrol i zašto treba da vas je briga?

 

Za početak, treba da znate da se radi o jednom od najmoćnijih antioksidanata koji se u prirodi nalazi u kožici crnog grožđa, pistaćima, borovnicama i brusnicama, kakau (i crnoj čokoladi - ovo postaje sve bolje i bolje, zar ne?). Resveratrol je polifenol (supstanca koju biljke proizvode kako bi se odbranile od stresa) i kada se nanese na kožu ima sličan efekat: sprečava nastajanje oštećenja i pomaže koži da se oporavi od štetnog uticaja okoline.

Kakav dugoročan efekat resveratrol ima na kožu?

 

Pokazao se kao odlična zaštita protiv ultravioletnog zračenja i stresa. Zbog svoje molekularne strukture može bukvalno da spreči formiranje molekula slobodnih radikala. Ako vam to nije dovoljno, postoje naznake da stimuliše zdravo obnavljanje ćelija. Sve u svemu, radi se o pravom rudniku zlata anti-ageing efekata, u koje spada i zaštita kože od štetnih enzima i stimulisanje fibroblasta koji su odgovorni za stvaranje zdravog kolagena.

Na koje probleme kože resveratrol najviše utiče?

 

Efikasan je u obnavljanju i zaštiti svih tipova kože. Pomaže u smanjivanju crvenila, ujednačavanju teksture i nedostatku sjaja, aktivira obnavljanje ćelija i time učvršćuje kožu i sprečava gubitak tonusa. Istina je, ipak, da je ovo samo jedan tip od mnogih antioksidanasa i da najbolje rezultate daje u kombinaciji i sa drugima. Najefikasniji način da ga koristite jeste da ga dodate svojoj redovnoj rutini koja sadrži čitav spektar antioksinasa i garantovano ćete profitirati.

 

Kao i vitamin C, resveratrol je izuzetno teško stabilizovati i kozmetičkim kompanijama su bile potrebne godine istraživanja da bi došli do formula koje ga održavaju i prodiru u kožu. Ovo su naši favoriti (a ujedno i pioniri upotrebe resveratrola).

Zahvaljujući resveratrolu, imaćete lepšu kožu ako pijete crno vino (фото 2)

Resveratrol Lift Firming Serum, Caudalie

Brzoupijajuća formula kombinuje resveratrol sa mikro-hijaluronskom kiselinom i time pomaže koži da se učvrsti i podigne. Pored toga, cena je izvanredna za ovaj kvalitet i koncentraciju sastojaka.

Resveratrol B E, SkinCeuticals

Namenjen noćnoj upotrebi, ovaj serum možete koristiti samog ili preko svog uobičajenog seruma. Pomaže u podizanju i posvetljivanju kože, a ujedno i neutrališe oštećenja nastala u toku dana.

Zahvaljujući resveratrolu, imaćete lepšu kožu ako pijete crno vino (фото 3)
Zahvaljujući resveratrolu, imaćete lepšu kožu ako pijete crno vino (фото 4)

Advanced Night Repair Intense Reset Concentrate, Estée Lauder

Anti-inflamatorno dejstvo resveratrola u kombinaciji sa salicilnom kiselinom je ono što je koži potrebno kada je najranjivija. Koristite ga u periodima kada joj je potrebna dodatna nega, ne kao stalan deo rutine.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor