Druga osoba je izlečena od HIV virusa

    13.03.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/hivcure_cover.jpg

    Upravo je objavljeno u Londonu da je druga osoba ikada izlečena od HIV-a. Adam Castillejo, četrdesetogodišnjak koji je bio na terapiji preko 10 godina nije izlečen tradicionalnim lekovima koji suzbijaju virus HIV-a nego tretmanom matičnim ćelijama koji je primao zbog Hodžkinove bolesti (vrste limfoma).

    Adam, ili „londonski pacijent“ kako je prozvan nakon ovog uspešnog tretmana, nema virus već dve i po godine nakon transplatacija koštane srži i ne koristi nikakve lekove. On je celu 2019. bio pod opsežnim istraživanjima kako bi se doktori uverili da je zaista tako pre nego što objave ovu vest javnosti. Ovaj fenomenalni napredak nije jedini. Timothy Brown, ili „berlinski pacijent“, pre 9 godina je izlečen od HIV-a na isti način: transplatacijom koštane srži. Kao što vidite zajednička stvar im je bila da su obojica lečeni od raka, a pritom su izlečeni i od HIV-a, što naučnicima daje veliku nadu u razumevanju ovog virusa i načina kako da se sa njim izbore i pronađu lek.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584112713920233.jpg

    HIV nije više toliki tabu niti se smatra „smrtnom kaznom“ kako se to percipiralo ranije. Mnogi poznati kao što su umetnik Wolfgang Tillmans i TV lice Jonathan Van Ness otvoreno govore o svojim HIV dijagnozama i edukuju ljude kako je to živeti sa HIV-om. Franc Ocean je prošle godine otvorio noćni klub PrEP+, koji je nazvao po leku koji se uzima kako bi se sprečilo dobijanje HIV-a.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584112713951746.jpg

    Iako je ova vest odjeknula doktori svakako upozoravaju da su ovo izolovani slučajevi kod kojih su pacijenti u isto vreme bolovali od leukemije i od HIV-a, i kojima su zamenom svih odbrambenih CD4 ćelija iz organizma uspeli da pobede obe bolesti. Tako rizična terapija nikako ne bi mogla da se primenjuje na pacijentima koji nemaju leukemiju, ali ono što uliva poverenje i nadu jeste mogućnost genske manipulacije koja bi eventualno dovela do efikasnog leka. Možda treba sačekati još koju godinu. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: