Igre (lažnih) prestola: Kylie Jenner je po svemu sudeći lagala da je milijarderka

    30.05.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/kylie-cover.gif

    I pridružila se Donaldu Trumpu

    Ne znam kako vi ali moja reakcija na sve više vesti u poslednje vreme nije zapravo komentar već jedno te isto pitanje: “Ko ovu dramu režira?”

    Trenutno smo u prilici da se uživo uključimo u njih nekoliko i, nažalost, ne mislim ni na njujorški MET ni na Narodno pozorište u Beogradu. Vesti su odavno postale svojevrsna vrsta zabave i danas su nam za live streaming na raspolaganju razni žanrovi počev od horora u vidu globalne pandemije koja daleko od toga da je prošla pa do (ratnih?) dokumentaraca iz SAD-a koje kao da su na ivici građanskog rata… A u miks se ubacuju, a ko bi drugi, članovi porodice Kardashian. Tehnički, radi se o Kylie Jenner ali nekako smo celu njihovu “vrstu” kolektivno prozvali Kardashianima, zar ne? Nije presudno, digresiram. Ono što jeste bitno je činjenica da je kultni magazin Forbes, koji važi za apsolutni autoritet u svetu finansija, odlučio da je napadne, nazove lažovom i optuži za falsifikovanje dokumenata.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1590835163643723.jpg

    Upravo je taj isti Forbes pre godinu dana proglasio Kylie Jenner najmlađom self-made milijarderkom ikad. Iako je upotreba prideva “self-made” u njenom slučaju veoma diskutabilna od samog početka, ovo dotičnim stručnjacima za finansije i istraživačko novinarstvo nije smetalo da je postave na pijedestal. Ok, so far – so good. Da se ne lažemo, voleli ih ili ne, ceo svet je zaintrigiran načinom i količinom bogatstva koje je klan Kardashian-Jenner nagomilao i nastavlja da gomila. Nikom do te teme nije stalo više nego njima samima i navodno su godinama pokušavali da se uguraju na Forbsove legendarne liste najpoznatijih i najbogatijih. Kim Kardashian bila je naslovnici magazina 2016. godine velikim delom zahvaljujući svojoj igrici Kim Kardashian: Hollywood. Kada je najmlađa od svih, Kylie, prodala 51% svoje kozmetičke kuće Cotyju za (navodno) 1.2 milijarde dolara to je bio trenutak trijumfa za celu porodicu i verovatno najveća isplata koju je neka poznata osoba ostvarila. Ova transakcija je trebalo da potvrdi ono što je sama Kylie zajedno sa celom svojom porodicom prilično glasno govorila, a Forbes napisao u martu 2019: ona zaista jeste milijarderka.

    Osim što Forbes u poslednjih 48 sati tvrdi da nije.

    Optužbe koje magazin iznosi protiv Kylie su prilično ozbiljne, a počinju naslovom u stilu “Njena mreža laži…”. Ipak, potpuno je realno očekivati da pripadnik porodice koja zarađuje prvenstveno tako što unovčava skandale preuveličava stvari – malo mi je čudno da se Forbes tek sada toga setio. Realno, i Kylie je svoju imperiju započela nakon kontroverzi oko filera u svojim sopstvenim usnama pošto je celu priču oko toga pretočila u komplete ruževa i olovki čiji se prvi kontigent rasprodao u rekordnom roku. Šta se i kako desilo? U Forbesu su analizirali dokumenta nakon Coty dogovora i saznali da se brojke ni izbliza ne poklapaju. Ukratko, brojke koje je Kylie servirala i javnosti i magazinu su daleko iznad onoga što je Coty predstavio investitorima (i što je po svemu sudeći istina). Naime, ova dokumentacija navodi između ostalog da je ostvarena prodaja Kylie Cosmetics 2018. godine bila oko 125 miliona dolara (a ne 340 miliona koliko je ona tvrdila), da je linija proizvoda za negu kože ostvarila profit od samo 25 miliona dolara, da ukupna prodaja opada umesto da raste što sve zajedno dovodi do računice da je Kylie danas teška nešto manje od 900 miliona umesto preko milijardu dolara.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1590835163384548.jpg

    I tako ispada da Jennerova nije milijarderka nego obična milionerka. Samo, stanite jedan trenutak: da li nas, sve zajedno, zaista treba da bude ovoliko briga? Pogotovo u situaciji u kojoj se svet nalazi? Sam članak od kog je cela priča potekla, opisuje u detalje od kada Kylie pokušava da se ubaci na Forbes liste kao i to kako je i na koji način novinarima i analitičarima magazina podvalila, kako tvrde, čak i lažne poreske prijave. Forbes iznosi optužbe u kondicionalu. Pretpostavljam da su oprezni zbog eventualnih tužbi, a da se istovremeno osećaju kao da ih je neko žedne preveo preko vode i pokušavaju na sve načine da skinu ljagu greške sa svog imena. Medijska lavina je pokrenuta, nakon drugih ozbiljnih magazina i portala, vesti su se razvodnile i do britanskih tabloida kakvi su The Sun i Daily Mail sa naslovima tipa “Kylie se ne javlja na telefon razljućenoj Kris” i sve je to potpuno očekivan Kardashian-Jenner scenario.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1590835163683771.jpg

    Sama Kylie za sada se oglašava samo preko Twittera i ne komunicira sa novinarima. Ona poriče Forbesove tvrdnje i prelazi u blag kontranapad indirektno nazivajući magazin neozbiljnom publikacijom. Ipak, jedan njen tvit posebno mi je zapao za oko – iako sam sigurna da ga ja doživljavam drugačije nego što ga je ona zamislila – i glasi: “Mogu da vam dam listu od 100 stvari koje su trenutno važnije od fiksiranja na to koliko ja novca imam.” U pravu si, Kylie, u idealnom svetu nikoga ne bi bilo briga koliko zarađuješ (a realno ni šta radiš).

    Razumem uvređenost Forbesa što ih je preveslala jedna Kardashianka – iako inteligenciju celog klana apsolutno ne treba dovoditi u pitanje pošto je vrhunska – ali treba dodati da se ovim postupkom Kylie zapravo podigla u jednu drugu ligu: ona, naime, nije jedina osoba koju je magazin “skinuo” sa svoje liste milijardera zbog lažiranja podataka već se pridružila Wilburu Rossu i Donaldu Trumpu. Da li iko od javnih ličnosti danas želi da bude strpan u isti koš sa Trumpom? Pretpostavljam da ne (osim Kanyea?) ali verovatno je to mesto koje joj zapravo i pripada. Po svemu.

    Saznaj više:
    Povezani članci: