Pretraga

Da li znate da nije svejedno kakvu vodu pijete

Da li znate da nije svejedno kakvu vodu pijete

Tekst: Manda Javorina

Foto: Vanja Milićević

Svi znamo koliko je hidratacija važna ali ipak nekako često imamo osećaj da “zabušavamo”. Ako to potraje, suočavamo se sa posledicama: umorom, lošim varenjem, zamagljenom glavom (i glavoboljom) pošto čak i blaga dehidriranost vrlo lako dovodi do mnogih problema koje i te kako osećamo. Sve, apsolutno sve u našem telu zavisi od njegove optimalne hidriranosti - od toga da vam radi glava do toga da ne dobijete bespotrebne probleme sa leđima (da li ste znali da su diskovi između pršljenova neka vrsta sunđerastih amortizera koji usled dehidratacije postaju krti i gube svoju funkciju?), o lepoj koži i kosi da ni ne govorimo. Kada na ovo dodamo i priču o tome koliko je važno sačuvati imunitet u periodima stresa, jasno je da se radi o temi koja je izuzetno važna uvek, a danas više nego ikada.

Količina vode nije ista za sve

 

Da li znate da nije svejedno kakvu vodu pijete (фото 1)

 

 

 

Danas znamo da staro pravilo od osam čaša vode na dan nije savršena formula. Na količinu vode koja nam je potrebna direktno utiču naša težina, nivo fizičke aktivnosti kao i spoljna temperatura (pogotovo ako se znojimo). Opšte pravilo je da ženama treba oko 2.7 litara tečnosti, a muškarcima oko 3.7 litre ako su umerno fizički aktivni ali ovo su samo okvirne vrednosti i ne zaboravite da se odnose na sve tečnosti, ne samo na unos vode.

 

Kvalitet vode

 

Da li znate da nije svejedno kakvu vodu pijete (фото 2)

 

 

Za razliku od količine, o ovoj temi se nažalost mnogo manje priča. Jasno je da je ona iz česme - čak i kada je zvanično sigurna za piće - opcija najlošijeg kvaliteta. Razmislite samo o tome koliko ste puta čuli izraz “tvrda voda” i savete kako da spasete veš mašinu ili mašinu za pranje sudova od njenog štetnog uticaja i sve će vam biti jasno.

 

 

Pored toga, voda nam u zavisnosti od svog sastava može više ili manje pomoći. Ne, nisu sve vode stvorene jednake i ovo je posebno tačno kada je u pitanju unos minerala neophodnih za ravnotežu i zdravlje našeg organizma, a najvažniji među njima jesu esencijalni minerali cink i magnezijum.

 

Cink

Da li znate da nije svejedno kakvu vodu pijete (фото 3)

 

 

Ljudsko telo sadrži 2 do 3 g cinka, od kojih se skoro 90% nalazi u mišičima i kostima, dok se ostatak akumulira u ostalim organima. Njegove uloge i benefiti su mnogi:

 • neophodan je za aktivnost više od 300 enzima koji pomažu varenje, nervne fukncije i metabolizam u celosti
 • učestvuje u obnavljanju čelijske membrane, rastu ćelija i održavanju zdrave kože te potpomaže regeneraciju kože i zaceljivanje rana (zato ćete ga često naći u kremama za regeneraciju kože i u kombinaciji sa cicaom)
 • ojačava nervni sistem i pogotovo moždane funkcije. Postoje studije koje ukazuju da pomaže kod smanjenja kognitivnih funkcija i u terapiji Alchajmerove bolesti, kao i sa depresijom
 • nedostatak cinka ima loše posledica na apetit i čula mirisa i ukusa
 • nedostatak cinka povećava oksidativni stres što u suštini znači slabljenje sposobnosti tela da se bori protiv slobodnih radikala i sanira štetu nastalu usled njihovog delovanja. Cink takođe ima i protivupalno dejstvo, a poznato je da upalni procesi mogu biti okidač za hronične bolesti ali i rane znake starenja
 • učestvuje u proizvodnji insulina i može se koristiti u lečenju šećerne bolesti

 

Magnezijum

 

 

 

 

Magnezijum je takođe mineral koji učestvuje u mnogim ključnim procesima u ogranizmu (lista ovih procesa proteže se na preko 300), a teško je precizno utvrditi koliko ga imamo u organizmu jer je najčešće unutar ćelija kostiju, mišića i mekih tkiva. Ovaj mineral:

 • smanjuje osećaj umora i zamora
 • pomaže balans elektrolita i normalne metaboličke procese proizvodnje energije
 • pomaže normalnu sintezu proteina
 • doprinosi normalnom funkcionisanju nervnog sistema
 • doprinosi normalnoj mišićnoj funkciji
 • učestvuje u normalnim psihološkim funkcijama
 • doprinosi očuvanju zdravlja kostiju i zdravlja zuba

 

Kako unositi ove minerale na optimalan način

 

Da li znate da nije svejedno kakvu vodu pijete (фото 4)

 

 

Odgovor je zaista jednostavan i glasi: što prirodnije. Ovo se odnosi prvenstveno na unos preko hrane i tečnosti, koji su uvek izbor pre klasičnih suplemenata zato što je telo dizajnirano da sve nutrijente koje dobije na ovaj način maksimalno i efikasno iskoristi. Zvuči jednostavno u teoriji, ali kako tačno?

 

 

Znamo da u praksi većina ljudi ne uspeva da putem ishrane unese dovoljne količine ovih minerala, ako i da je to velikim delom posledica ne samo životnih navika već i nametnutog tempa savremenog života. Zato je idealan odgovor napitak koji intenzivno hidrira ali je i obogaćen ovim mineralima.

 

 

Aquarius Water+ je upravo to: osvežavajući napitak koji pomaže da nadoknadimo gubitak cinka i magnezijuma kao dragocenih minerala. Dolazi u dve varijante sa dva ukusa: Cink sa ukusom limuna i Magnezijumom sa ukusom crvene pomorandže. Ova dva niskokalorična napitka (i kad to kažemo, to je zaista tako: Aquarius Water+ sadrži svega 14 kcal na 100 ml) su poput neke vrste unapređene vode i zadovoljavaju 30% dnevnih potreba za ovim mineralima ali zato ne sadrže veštačke boje i konzervanse. Blagog su ukusa koji vam neće dosaditi (za razliku od ukusa vode koja, da se ne lažemo, zaista zna ponekad da bude monotona), a kao lifestyle dopuna balansiranoj ishrani uvek može biti sa vama. Uz Aquarius Water+ svoj dodatni boost energije možete dobiti dok ste u pokretu u toku dana, na poslu ili treningu, ali i u onim najušuškanijim i najopuštenijim trenucima kod kuće. Probajte ih i vrlo brzo nećete moći da se zamislite bez njih - na dobar osećaj se navikavamo lako!

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor