Pretraga

Da li znate koje veganske namirnice imaju najviši sadržaj proteina?

Da li znate koje veganske namirnice imaju najviši sadržaj proteina?

Tekst: BURO.

Svi znaju da biljni izvori proteina mogu biti izuzetno kvalitetni, kao i to da meso ne treba konzumirati za svaki obrok. Danas se sve više ljudi kune u prednosti ishrane bez mesa, a vegetarijanske fast food opcije niču kao pečurke (što ih ne čini automatski zdravim, nemojte padati u tu zamku) i proteini biljnog porekla su se polako izborili za nekakvo mesto i u najtradicionalnijim frižiderima. Da li se nekad pitate koji to biljni proteini se zaista nalaze na vrhu liste? Malo iznenađenje: ako ste pomislili na pečurke, varate se. 

TEMPeH

192 kcal

proteini: 18.5g na 100g

Da li znate koje veganske namirnice imaju najviši sadržaj proteina? (фото 1)

Tempeh, tradicionalna indonežanska namirnica koja nastaje fermentisanjem soje, u sebi sadrži malo iznad 18g proteina na 100g i to uz relativno nizak broj kalorija u odnosu na druge proteine biljnog porekla (kao što su to na primer, leblebije). Ukoliko vam ovo nije dovoljno, tempeh sadrži i bakar, mangan, kalcijum, gvožđe i obilje dijetetskih vlakana, a zbog svoje lake pripreme i odličnog ukusa omiljen je kako među veganima i vegetarijancima, tako i među onima koji jedu meso ali se hrane zdravo.

seme KONOPLJe

553 kcal

proteini: 32g na 100g

Seme konoplje je visoko na našoj listi zato što preko 25% zbira kalorija koje imaju dolazi iz visokokvalitetnog proteina. Za poređenje: čia, koju obožavamo, kao i lan imaju svega 16 do 18 %. Dakle, seme konoplje je kvalitetniji biljni izvor proteina i lako se dodaje u razna jela i salate, koja mogu biti slana ili slatka u zavisnosti od toga šta više volite.

CRNI PASULJ

347 kcal

proteini: 21.6g na 100g

Da li znate koje veganske namirnice imaju najviši sadržaj proteina? (фото 2)

Ova mahunarka sadrži proteine i dijetetska vlakna ali i druge materije koje su našem telu potrebne, poput vitamina i minerala. Crni pasulj se redovno koristi u velikom broju vegetarijanskih i veganskih jela, bilo da je iz konzerve ili sveže kuvan. Dodajte ga u salatu, raznim kuvanim jelima ili čak i takosima i buritu (u kom može biti dodatak ali i zamena za meso).

EDAMAME

122 kcal

proteini: 11g na 100g

Zelena zrna soje sve su popularnija i to prvenstveno duguju svom odličnom ukusu. Ko bi rekao da nešto tako dobro može da bude i toliko zdravo? Edamame sadrži čak 11g protiena na 100g, kao i vitamine i minerale što ga čini odličnom užinom (ali pazite, kad se jednom naviknete teško ćete živeti bez njega).

LEBLEBIJA

210 kcal

proteini: 11g na 100g

Da li znate koje veganske namirnice imaju najviši sadržaj proteina? (фото 3)

Ukoliko se trudite da smanjite apetit, leblebije će vam biti odličan saveznik. Iako imaju puno kalorija, izrazito su zasitne pa je potrebna veoma mala količina da se osetite kao da ste se najeli. Slično crnom pasulju, i leblebije imaju veoma visok sadržaj proteina, a najbolje od svega jeste to što postoji gotovo bezbroj načina da se pripreme i dodaju jelima (čak i u vidu humusa). Sledeći put kada budete pravili salatu, dodajte jednu ili dve kašike leblebija i uverićete se u njihov efekat.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor