Pretraga

Organizacija “Buđenje” je grupa za podršku ženama kakva nam je odavno bila potrebna

Organizacija “Buđenje” je grupa za podršku ženama kakva nam je odavno bila potrebna

Tekst: Manda Javorina

#NisiSama

Reči koje su nam toliko potrebne na toliko različitih frontova. Svi podjednako važni, kako na nivou društva, tako i pojedinačno. Upravo zato je ove reči ponekad teško konkretizovati u jednu tačku, fokusirati ih na jedno određeno pitanje, napraviti praktičan korak. Marija Živković je, zajedno sa svojim prvenstveno prijateljima pa onda i saradnicima, uspela da učini upavo to. Prepoznala je iskonsku potrebu. Prepoznala da na nju može i želi da odgovori i... Odgovorila.

Statistike o raku dojke su poražavajuće, a svi smo se negde susreli sa podatkom da je on globalni problem i to ne samo zbog što ova bolest ima ogromne razmere, već i zato što njene posledice pogađaju praktično sve segmente društva. Jedna od 8 žena može očekivati da će tokom svog života oboleti od nje. Ipak, dok je oboljevanje od karcinoma dojke u stalnom porastu, u razvijenim zemljama smrtnost od ove bolesti se smanjuje zbog programa ranog otkrivanja i savremenih pristupa u lečenju. Kod nas, nažalost, još uvek nije tako.

Organizacija “Buđenje” je grupa za podršku ženama kakva nam je odavno bila potrebna (фото 1)

Borba protiv karcinoma dojke traje cele godine, svakog meseca i 24 sata svakog dana. Ona, nažalost, dotiče gotovo svaki život - nekada direktno, nekad posredno ali uvek lično. U vezi sa njom svi imamo pitanja, i važno je da ih postavimo i sebi i drugima mnogo pre nego što se sa njom ovako ili onako susretnemo. ALI. Za one žene koje su dobile dijagnozu karcinoma dojke, situacija je nemerljivo komplikovanija i teža, a pomoć koju dobijaju vrlo često nije optimalna, pogotovo kada govorimo o psihološkim aspektima koji po krajnji ishod mogu biti podjednako važni koliko i oni "fizički". 

Upravo je to pitanje kojim je Marija odlučila da se bavi, a kao neko ko je i sam preživeo karcinom dojke i to ne jednom već dva puta, njena energija, jedinstven uvid, motivacija i empatija su zaista posebni. U novembru 2021. godine sa radom je u Novom Sadu počela organizacija Buđenje, jedna zaista posebna grupa za podršku ženama koje se bore sa karcinomom dojke. Donosimo vam njihovu priču.

Organizacija “Buđenje” je grupa za podršku ženama kakva nam je odavno bila potrebna (фото 2)

Marija Živković

Osnivačica organizacije Buđenje

Kako ste došli na ideju da napravite ovakvu organizaciju?

Ideja je došla iz mog sopstvenog iskustva.

Kada se suočis sa dijagnozom… Desi se da tvoj svet u trenutku nestane. Koliko god neverovatan i nedodirljiv izgledao, jednostavno nestane i ništa drugo ne postoji osim straha. Straha od smrti i napuštanja svoje dece. Misliš da si kažnjen, koliko je to nepravedno.

Onda se desi nešto. Neki znak, neka reč, ili u mom slučaju, srećna i jaka žena koja je kroz sve to isto prošla… i desi se buđenje. Jedno veliko olakšanje. Tada shvatiš da je budućnost i dalje moguća, da imaš novu šansu, da to što si mislila da je kazna može biti blagoslov i da ti ništa ne garantuje ni dan života osim ljubavi, mira i radosti koje nosiš u srcu. Tek kada spoznamo sebe, svoju istinu i svoje biće, onda možemo živeti vredan i ispunjen život bez obzira na sve prepreke.

Upravo taj cilj ima grupa Buđenje: da probudi i ohrabri, da shvatimo da nam je život izvukao kartu koja nam ipak ostavlja mogućnost za borbu i za pobedu. Da osvestimo činjenicu da je velika mogućnost da se ništa drugo ne promeni osim nas samih ali da možemo da živimo bolji i kvalitetniji život

Za one koji ne znaju, šta tačno “radi” Buđenje i kako te aktivnosti izgledaju?

Cilj naše grupe jeste da se probudi i osvesti vera u životni proces, smanji osećaj straha i usamljenosti, donese olakšanje, ojača želja za životom, osećaj samopoštovanja, destigmatizacija bolesti i pomoć članovima kroz deljenje iskustva, informacija i veština u prevazilazenju problema sa kojima se suočavaju žene obolele od karcinoma dojke.

Okupljamo se svakog drugog ponedeljka, a sadržaj je raznovrstan. Kreće se od radionica i predavanja naših najvećih stručnjaka iz oblasti onkologije, radiologije, psihologije, duhovnog rasta, prava za zaštitu pacijenata pa sve do neobaveznog ćaskanja o životu uopšte.

Pored mene, u organizaciji udruženja je još 5 neverovatnih žena koje su takođe prošle kroz iskustvo karcinoma dojke i koje, svaka na svoj način i u domenu svojih resursa, daju izuzetan doprinos. Bez njih grupa Buđenje ne bi postojala.

Kako žene reaguju kada otkriju Buđenje i pristupe grupi za podršku?

Upravo onako kako sam se i nadala: kada vide nas šest razdraganih, vrednih i ostvarenih, srećnih žena koje su i same prošle kroz celo iskustvo imanja karcinom dojke, žene osete veliko olakšanje. Shvate da je sve moguće i da imaju sansu. Da njihov život nije završen. Teme kojima se bavimo imaju pozitivnu konotaciju i to nije "tužna" grupa. Često se dešava da žene, kada prvi put dođu, zbog atmosfere koja u grupi vlada, stidljivo pitaju da li su pogrešile prostor jer traže grupu za podršku u borbi protiv karcinoma dojke. To je zaista neprocenjivo za njih.

Kakav je odziv žena?

Uz bezgraničnu pomoć prof. dr Dragane Đilas i prof. dr Dragane Bogdanović koje su veliki stručnjaci u dijagnostikovanju ove bolesti, dolazi nam sve više zena. Imamo i Instagram stranicu koja prenosi taj pozitivni vajb pa žene shvataju da dolazak u našu grupu neće biti mučno iskustvo koje možda očekuju zato što je tema sama po sebi teška, a predrasude o grupama za podršku velike.

Organizacija “Buđenje” je grupa za podršku ženama kakva nam je odavno bila potrebna (фото 3)

Zbog čega je ovakva vrsta podrške od presudnog značaja za psihičko zdravlje žena koje se bore sa karcinomom dojke?

Ženama koje se leče od karcinoma veoma je značajno da vide konkretne osobe koje su uspešno izlečene i da im fokus bude na tome da je izlečenje vrlo moguće, a ne da između dijagnoze karcinoma i kraja života stavljaju odmah znak jednakosti. Takođe, ovakva vrsta podrške značajno skraćuje period "tumaranja po mraku" jer se, vrlo često, žene nađu u šoku od same dijagnoze i treba im puno vremena da pronađu sve najbolje činioce koji će im olakšati period lečenja i samo lečenje. Ova podrska je istinsko svetlo u mraku zvanom dijagnoza karcinoma dojke, ali takođe, i u periodu koji sledi posle svih terapija.

Na osnovu toga što znate i što ste do sada čuli, čega najviše “fali” u tretmanu karcinoma dojke?

U tretmanu lečenja karcinoma dojke najviše nedostaje individualni pristup lečenja pacijentkinje. Terapije se za sada određuju na osnovu utvrđenih protokola koji su veoma rigidni, a sastavljeni su na osnovu statistike dosadašnjih istraživanja i finansijske mogućnosti našeg Fonda za zdravstvenu zaštitu. Naši lekari, nažalost, nemaju prostora za odstupanje od istih dok se u svetu sve vise pristupa određivanju ciljane kombinacije terapija za svaku pacijentkinju posebno. 

Koliko je kod nas razvijena svest o prevenciji raka dojke?

Nedavno istraživanje je pokazalo da neverovatnih 30% žena kod nas nije nikada bilo na pregledu dojke. Kad uzmemo u obzir da se prognoza lečenja i preživljavanja između ranog i uznapredovalog raka dojke drastično pogoršava, i to u nekim slučajevima za relativno kratak vremenski period, moj odgovor bi bio: nedovoljno! Kao i kod drugih udruženja sa istim ciljem, ovo je jedna od najvažnijih poruka naše grupe.

Da li grupi pristupaju i porodice žena koje se bore sa karcinomom dojke?

U planu nam je da napravimo nekoliko radionica za porodice i prijatelje. Podrška je u tom periodu je primordijalna i od izuzetnog je značaja predstaviti ljudima koja su to pravila i granice kojih se treba držati u želji da pomognemo, a da zaista budemo od pomoći.

Tek ste počeli, koji su planovi za budućnost?

Naš plan jeste da u saradnji sa drugim udruženjima doprinesemo donošenju izmena u administrativnim procedurama našeg zdravstvenog sistema koje izuzetno komplikuju život pacijentkinja sa rakom dojke, da obolele obskrbimo potrebnim znanjem  pružimo im odgovore do kojih u normalnim okolnostima teško dolaze, da uz pomoć humanitarnih organizacija i pojedinaca pomognemo u finansiranju dijagnostike, lečenja i rehabilitacije pacijenkinja i - jednako važno - da nikada ne prestanemo da se smejemo.

Na nesebičnoj pomoći na ovom putu, volela bih da se zahvalim sjajnim humanim pojedincima i organizacijama koji su, svako na svoj način, izuzetno doprineli ovom projektu. To su Aleksandra Pap, Dejana Baltes, Olja Medan, Ksenija Radović, Elizabeta Knežević, prof. dr Dragana Bogdanović spec. radiologije, prof. dr Dragana Đilas spec. radiologije, prof. dr Andrija Golubović spec. hirurgije, prof. dr Lazar Popović spec. onkologije, doc. dr Danijela Tiosavljević spec. neuropsihijatrije, dr Lazar Trifunovic homeopata, Tanja Todorovic psiholog, Mirko Tabašević, Katarina Nikolić, Hotel Veliki i Fondacija Saša Marčeta.

Organizacija “Buđenje” je grupa za podršku ženama kakva nam je odavno bila potrebna (фото 4)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor