Pretraga

Ovih 5 napitaka su odlična zamena za kafu

Ovih 5 napitaka su odlična zamena za kafu

Tekst: BURO.

Zauvek omiljena jutarnja šolja kafe neće nikom naneti štetu (pogotovo ukoliko je pijete čistu). Ako pjete kafu u umerenim količinama, u prevodu jednu do dve šoljice na dan, ona ima pozitivan efekat na nervni sistem za to što poboljšava raspoloženje, fizičku i mentalnu spremnost. Ipak, ukoliko preterujete sa količinom - kao mnogi od nas, da krivi smo - ili ne treba da je konzumirate iz nekog zdravstvenog razloga, donosimo vam 5 alternativnih napitaka koje će imati jednake efekte na nivo energije ali bez potencijalnih posledica.

Probajte ih i nemojte se čuditi ako vam se neki dopadnu i više od same kafe. Na kraju krajeva, jedni ne isključuju druge.

kafa od cikorije

Ova zamena za kafu poznata je vekovima, a smatra se da je prvi put ušla u upotrebu u Francuskoj početkom XIX veka kada su zbog nestašice kafe, ljudi počeli da dodaju mleveni koren cikorije u topli napitak. Istina jeste da ona i sama ima ukus sličan kafi ali ako je pomešate sa nekim biljnim mlekom, dobićete napitak koji je gotovo identičan kao latte sa biljnim mlekom. Cikorija sadrži biljna vlakna koja pomažu održanju zdravog mikorbioma u organima za varenje (inulin) i pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.

kafa od ječma

Najbolji dokaz da je kafa od ječma odlična zamena za klasičnu jeste taj da se u Italiji raširila kao veoma popularno piće i da je možete dobiti na svim mestima na kojima i klasičan espreso. Osnovni sastojak ječmene kafe je ječmeni slad koji sadrži B vitamin (a posebno B12), a napitak sadrži i silicijum i lako se vari i može biti i zamena za užinu. Sa druge strane, ne sadrži kofein pa da se zato preporučuje svima koji imaju visok krvni pritisak, povišen holesterol, probleme sa probavom, teskobom i nesanicom. Smeju da je piju čak i deca i trudnice.

kafa od rogača

Rogač svakako znate po tome što podseća na čokoladu u prahu, a i u mnogim našim ulicama posađeno je upravo ovo drvo čiji plodovi na oko podsećaju na velike mahune. Osim što se koristi za pravljenje kolača (a možete ga dodavati i u zdrave kaše), rogač se koristi i za spravljanje toplog napitka koji po boji i ukusu podseća na čokoladu. On je odlična alternativa kafi zato što sadrži antioksidanse, malu količinu masti i šećera, celulozna vlakna ali ne sadrži kofein ni gluten. Iako po prirodi slatkastog ukusa, možete mu dodati neki prirodni zalađivač poput sirupa od agave.

mate čaj

Yerba Mate je tradicionalno piće napravljeno od osušenog lišća zimzelenog božura koji autohtonu raste u Južnoj Americi, a u zemljama u kojima se mate čaj široko konzumira, on preuzima kulturnu važnost sličnu japanskim ceremonijama ispijanja čaja. Njegov ukus je travnat i sličan ukusu zelenog čaja i sadrži veliku količinu vitamina, minerala i antioksidanasa. Benefiti mate čaja su povećana energija i povećana mentalna jasnoća, budnost, fokus i koncentracija.

mača

Mača je prah napravljen posebnom tehnikom od lišća zelenog čaja. Pošto se pravi od celog lista, koncentracija nutrijenata u mača mešavini je mnogo viša nego u drugim vrstama zelenog čaja. Smatra se da bi trebalo popiti 10 šoljica običnog zelenog čaja kako bi se dobili benefiti iz samo jedne šoljice mače. Dokazano je da pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, povećava koncentraciju i smanjuje anksioznost, pospešuje detoksikaciju organizma i pomaže u mršavljenju. Dnevno ne bi trebalo popiti više od 4 šolje ali optimalan broj je 2 do 3. Iako mača zeleni čaj ima puno benefita, on sadrži i kofein koji izaziva zavisnost i može izazvati neprijatne simptome ako odjednom prestanete da ga uzimate.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor