Ukusna hrana koja će umanjiti vašu želju za šećerom

autor BURO.
šećer

Šećer nije najzdraviji za naše telo – visoki unos je povezan sa gojaznošću, dijabetesom, srčanim oboljenjima, sistemskim upalama i drugim zdravstvenim problemima. Studija objavljena u „Nutrition Research and Practice“ otkrila je da osobe sa većim unosom šećera imaju veće šanse da dožive negativne zdravstvene ishode.

Ipak, slatke poslastice su nam često neodoljive – jer jednostavni ugljeni hidrati osvetljavaju delove mozga koji oslobađaju endorfine (hormone dobrog osećanja), čineći poslastice poput torte ili kolačića još neodoljivijim. Ali dok je malo uživanja u slatkom u redu, konzumiranje previše dodatog šećera može štetiti vašem zdravlju.

Mnoge želje za slatkim potiču od neravnoteže šećera u krvi. Kada vaše telo unese neku poslasticu, šećer u krvi raste i vaše telo oslobađa insulin da bi ga snizilo na bezbedniji nivo. Ako insulin snizi nivo šećera u krvi, kao što se često dešava, vaše telo žudi za hranom koja će ga podići i povećati energiju.

Ako želite da obuzdate svoju glad, hrana prepuna hranljivih materija može biti odgovor. Ove namirnice ne samo da pomažu u umanjenju žudnje za šećerom, već takođe pružaju vašem telu osnovno „gorivo“.

SUVO VOĆE

Suvo voće je odlična opcija za uživanje umesto da uzmete kesu gumenih bombona ili drugih slatkih poslastica bez esencijalnih hranljivih materija. Suvo voće sadrži vitamine, minerale, vlakna i fitonutrijente svežeg voća u koncentrisanijem obliku. Međutim, jedite ga umereno, jer je suvo voće kalorično.

CRNA ČOKOLADA

Tamna čokolada je divan način da se borite protiv žudnje za nečim slatkim i čokoladnim u isto vreme. Sa višim nivoima kakaa, obezbeđuje antioksidante koji mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, poboljšanju holesterola i smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Potražite tamnu čokoladu sa najmanje 70% kakaa i uživajte u umerenim količinama.

pexels fotios photos 918327
pexels.com

JOGURT SA UKUSOM

Jogurt sa ukusom može biti odličan način da zadovoljite craving, dok u ishrani unosite visokokvalitetne proteine, kalcijum i mnoge druge hranljive materije. Proteini pomažu u usporavanju varenja, tako da će pomoći u smanjenju oslobađanja šećera u krvotok. Najzdravija opcija obično je grčki jogurt.

JAGODE PRELIVENE TAMNOM ČOKOLADOM

Jagode prelivene čokoladom su odličan način da se zasladite jer su dobar izvor vlakana i drugih bioaktivnih jedinjenja koja pomažu u usporavanju oslobađanja ugljenih hidrata u krvotok. Štaviše, poznato je da crna čokolada sadrži flavonoide koji pomažu u poboljšanju zdravlja srca. Jagode vam mogu pasti na pamet kao odlično voće za umakanje u čokoladu, ali drugi zdravi izvori uključuju narezani kivi, pomorandže i banane.

SVEŽE VOĆE

Voće je prirodno slatko i može utažiti vašu želju za šećerom. Prirodni šećer u bobicama, jabukama, citrusima, grožđu i drugom voću zadovoljiće vašu želju za slatkišima. Vlakna u voću će odložiti varenje i apsorpciju ugljenih hidrata, tako da povećavaju vaše zadovoljstvo, da biste pobedili svoju glad za slatkim.

ŽVAKE BEZ ŠEĆERA

Ponekad su žvakaće gume sve što vam je potrebno da se oslobodite želje za slatkim. To je zato što kada smo uznemireni ili pod stresom, žudnja za slatkišima se može povećati. Više od 80 godina istraživanja pokazuje da žvaka može pomoći u smanjenju stresa, poboljšanju raspoloženja i povećanju pažnje.

PROTEINSKI BAROVI

Energetski ili snack bar bogat proteinima može imati ukus kao slatka poslastica, dok vam pomaže da umanjite želju za šećerom. Potražite opcije sa manje od 8 grama dodatog šećera (oko 2 kašičice) i ne više od 200 kalorija.

secerr
pexels.com

DOMAĆI KOLAČI I MAFINI

Kolači kao što je banana bread mogu biti zdravija alternativa zašećerenim kupovnim proizvodima koji sadrže kalorije i relativno nemaju drugih korisnih hranljivih materija. Domaći recepti se oslanjaju na prirodnu slatkoću voća ili povrća. Proizvodi u receptu dodaju vlakna, esencijalne hranljive materije i druga bioaktivna jedinjenja koja pomažu u ublažavanju uticaja jednostavnih ugljenih hidrata, koji se brzo oslobađaju. Pokušajte da koristite mešavinu stevije da biste još više smanjili dodane šećere.

Fotografije: Pexels