Kokteli sa džinom: Barmen Konstantin Rauh otkriva kako gorčinu pretvoriti u slatkoću i predlaže 3 super recepta

autor BURO.
131

Somborac Konstantin Rauh je barmen koji se ugostiteljstvom bavi proteklih 15 godina. Dolazim iz udruženja Bartenders710, a trenutno radim u jednom novootvorenom koktel baru na poziciji bar-menadžera. Kroz ovaj posao mogu da ispoljim svoju kreativnost, steknem mnogo znanja, ostvarim nova poznanstva i prijateljstva, započinje priču umetnik za miksanje pića, koji je od 2019. godine u edukativnom sistemu škole Bartenders710, gde je kasnije postao i stalni predavač (Škola i obuka je bilo mnogo, ali one koje su bile prekretnice i formirale me u barmena kakav sam danas su osnovna obuka u Bar Kulturi, osnovni i napredni nivo u školi Bartenders710, WSET (Wine & Spirit Education Trust) – level 2 Award in Spirits i pohađanje SERSE).

Najlepši deo njegovog posla su putovanja – idealna prilika da obiđe različite gradove Evrope, obilazi svetski poznate barske sajmove i spoji posao i uživanje. A posao i uživanje spojio je nedavno, kada je postao deo Amalfi Terrazza projekta, koji je oduševio građane jedinstvenim programom, sjajnom atmosferom i zabavom, a gde je Konstantin sa svojim timom kreirao savršene koktele sa glavnom zvezdom – Malfy džinom. Iako je Amalfi Terrazza zvanično završila sa radom, to nikako ne znači da uživanje u Malfy džinu prestaje. Naprotiv. Uz barmenovu preporuku za tri pića koja se prave sa džinom vrhunskog kvaliteta i ukusa, sada A – Malfi događaj možete da napravite kod kuće i uživate u koktelima zajedno sa prijateljima.

DMC2895

– Amalfi Terrazza, po mom mišljenju, predstavlja manifestaciju koja je nesvakidašnja ne samo zbog dužine trajanja i raznolikog programa već je uspela da nam približi tradiciju, italijanski životni moto i duh Italije u samom centru Beograda i kao takva nije bila samo promotivnog karaktera već i od kulturološkog značaja. Amalfi Terrazza je poklon u kojem Beograđani i dalje mogu da uživaju – tu su kolonade kao umetnička postavka i ostrvo za sedenje, koje su projektovali profesor sa Fakulteta primenjenih umetnosti, Marko Lađušić, i njegov tim.

Pored različitih kombinacija Malfy džinova i tonika, pića koja su se najviše poručivala su koktel Rosa Lady, varijacija Hugo Spritza sa Malfy gin Originale-om i koktel Amalfi Terrazza.

– Od svih Malfy džinova moj favorit je Malfy gin Rosa, pa su ujedno i moja prva dva favorita sa istim. Prva kombinacija je jednostavna i lagana uvertira u obliku Gin & Tonica gde se kombinuju Malfy džin Rosa i Mediterranean tonic. Cenim da je ovo savršena kombinacija džina citrusnih nota kojima dominira sicilijanski pink grejpfrut i herbalne note mediteranskog tonika, dekorisan svežim/dehidriranim pink grejpfrutom i začinskim biljem po vašem izboru.

Favorit broj dva je kombinacija koju sam kreirao kao zvanični koktel Amalfi Terrazze u svrhu obeležavanja spoja italijanske i srpske kulture i tradicije. Ovaj koktel čine Malfy gin Rosa koji nam dolazi iz Italije i homemade cordial napravljen od sastojaka domaćeg porekla kao što su rtanjski čaj i sirup od maline izbalansiran limunskom kiselinom. Kao završnica dodaje se Indian tonic water koji mu daje mehuriće i svežinu, a dekorisan dehidriranim pink grejpfrutom i majčinom dušicom.

U susret Negroni week – u (16. – 22. septembra), moja preporuka je naravno varijacija poznatog Italijanskog klasika Negroni sa Malfy džinom. Ovu dobro poznatu kombinaciju od standardnog razlikuje korišćenje Malfy gin con Arancia, izuzetno citrusnog džina kojim dominiraju note italijanske pomorandže i sicilijanske crvene pomorandže. Ovaj koktel se u osnovi sastoji od istih delova Malfy gin con Arancia, gorko – slatkog bitera i slatkog crvenog vermuta, dekorisanog korom pomorandže.

DMC2948 684x1024 1
DMC3343 684x1024 1

– Pošto nam Malfy džin dolazi u četiri različita izdanja, u zavisnosti od Malfy džina koji koristimo, koristimo i različite sastojke. Malfy gin Originale zajedno sa ostalim Malfy džinovima gde dominiraju citrusne note limuna, pomorandže i grejpfruta, definitivno se najbolje kombinuju sa svežim citrusima, voćnim sirupima i mehurićima, bilo da su to penušava vina, tonici ili aromatizovane sode. Iako su Malfy džinovi pogodniji za kombinacije kao što su lagani Spritzevi, Fizzevi, Collinsi, svaki od njih može da iznese varijaciju određenih klasika kao što su White lady (Rosa Lady sa Malfy gin Rosa-om), French 75 sa Malfy gin Originale-om ili Malfy con Limone-om, malopre pomenuti Negroni sa Malfy con Arancia i tako dalje…

– Malfy džinovi, za razliku od ostalih džinova, izdvajaju se prvenstveno po svojim izrazito citrusnim notama, suptilnoj gorčini koja dolazi od kleke, blagom telu i blago herbalnim ukusima što ih sve čini pitkijim, nesvakidašnjim modernim tipom džina. Ono što ga još čini drugačijim jeste primena inovativne tehnike hladne ili vakuumske destilacije koja pomaže prilikom očuvanja svežeg ukusa citrusa.

DMC2852 683x1024 1

– Iako gorčina generalno nije svakom primamljiva u piću, zanimljivo je da džin i popularnost Gin & Tonica raste već godinama unazad kod nas. Popularnosti Gin & Tonica doprinosi upravo to što je džin u kombinaciji sa odgovarajućim tonikom veoma lako smiriti i pronaći dobar balans ukusa. Takođe, popularnosti doprinose i razne manifestacije na temu džina. Ono što mene najviše raduje jeste sve veća potražnja i interesovanje gostiju i šire publike za klasične koktele sa džinom.

– Džin je još davnih dana osigurao svoje mesto u koktel kulturi kao jedna od najpopularnijih alkoholnih baza za koktele, pa je sve teže biti inovativan i doneti u svet koktela nešto nesvakidašnje. Ono što se pojavilo kao inovacija jeste primena novih tehnika destilovanja koja daje džinu jedan novi komercijalniji profil i širu upotrebu. Novi trend u svetu koktela su Low ABV kokteli (kokteli sa niskim procentom alkohola), kojima je džin postao sve popularniji sastojak. Trend Low ABV koktela kod nas još uvek nije toliko zastupljen, ali ima potencijal da postane sve popularniji u narednim godinama.

BARMEN

Premda gorčina u piću
nije svakom primamljiva,
popularnost džina i Gin & Tonic-a,
poslednjih godina kod nas samo raste

– Preformulisaću termin koktel majstor u barmen, jer mi je taj termin bliži. Ne bih previše komplikovao jer svaki barmen, pored toga što ima umeće da pripremi savršen koktel, ima ulogu da svakog gosta ugosti kao pravi domaćin, da mu napravi što bolji ugođaj i pruži nezaboravno iskustvo zbog kojeg će ga se gost uvek rado sećati i potencijalno vraćati u bar. To je, pored ostalog, barmen…

Tekst: PROMO; Fotografije: DARKO MILOSAVLJEVIĆ