Pretraga

5 novih mesta u Beogradu (a i šire) u kojima ćete uživati svim čulima

5 novih mesta u Beogradu (a i šire) u kojima ćete uživati svim čulima

Tekst: Nikola Milović

Foto: Nikola Milović

Nova sezona je tu. Period koji uvek obećava, pa je tako i ove godine. Bez obzira na novo normalno, stare navike da nas prestonica obraduje sa par bisera za gušt, nije preskočena ni ovog septembra. Pa da krenemo redom, može?

WAY CUP

Adresa: Ravanička 29

5 novih mesta u Beogradu (a i šire) u kojima ćete uživati svim čulima (фото 1)
5 novih mesta u Beogradu (a i šire) u kojima ćete uživati svim čulima (фото 2)
5 novih mesta u Beogradu (a i šire) u kojima ćete uživati svim čulima (фото 3)

Vreme je za WAKE UP, da se konačno probudimo posle lenjog kratkog promenljivog leta (da, nekad beše dugo toplo leto, al avaj). Kako još uživamo u marine color paleti, kako nam je plavetnilo još u mislima, što da ne maštamo u savršenom ambijentu, novom čedu Studia Obe, koji je i ovog puta na visini zadatka. Ušuškana i intimna atmosfera tako dobro ide uz prvu jutarnju opuštenu šoljicu za kafu, kroasan ili brownie u posve inspirativnom ambijentu. Šifra: sve nijanse plave, udoban artisan nameštaj i terrazzo podne pločice.

Savet plus: obavezno tražite single origin kafu koja se služi u ručno radjenim keramičkim šoljicama za espresso, gle, u plavoj boji.

D59B I Beograd

Adresa: Kralja Petra 70

5 novih mesta u Beogradu (a i šire) u kojima ćete uživati svim čulima (фото 4)
5 novih mesta u Beogradu (a i šire) u kojima ćete uživati svim čulima (фото 5)
5 novih mesta u Beogradu (a i šire) u kojima ćete uživati svim čulima (фото 6)

Pržimo se na novu pržionicu kafe. Baš. Pojavio se jedan potpuno berlinski kutak u gradskom jezgru. Preporuka za gutljaj omiljenog nam napitka kad baš žurimo u prepoznatljivom arhitekstonskom potpisu biroa Kolege.co, ili pak kad hoćemo da na miru sednemo i tripujemo da je Beograd svet, jer jeste. Podižemo iskustvo na viši nivo uz zvuke radia d59b - jedna zaokružena celina urbanog, u svakom smislu te reči.

Savet plus: Cortado kafa, super za fotkanje jer se služi u mini staklenoj čaši, još bolja za konzimiranje, njihova, penasta i originalna.

Miamiam

Adresa: Kursulina 39

5 novih mesta u Beogradu (a i šire) u kojima ćete uživati svim čulima (фото 7)
5 novih mesta u Beogradu (a i šire) u kojima ćete uživati svim čulima (фото 8)
5 novih mesta u Beogradu (a i šire) u kojima ćete uživati svim čulima (фото 9)

Njam njam, znamo za ovaj concept već neko vreme, ali konačno imaju prostor koji je omogućio da njihov koncept diše, tik uz Kalenić pijacu, tako da znamo gde od sada dolazimo na doručak sa kesama i svežim jesenjim cvećem u ruci. Nova bašta, prepoznatljiva suptilna kreativnost u kuhinji, kad je vege tako ukusan a indijski čaj s mlekom tako smiruje. Trebalo nam je to.

Savet plus: Zavirite unutra, za prve jesenje kiše, imaju i prostor na sprat za nesmetano uživanje u indijskoj kuhinji, na miru, natenane.

Boya Porcelain

Adresa: Carigradska 7

5 novih mesta u Beogradu (a i šire) u kojima ćete uživati svim čulima (фото 10)
5 novih mesta u Beogradu (a i šire) u kojima ćete uživati svim čulima (фото 11)
5 novih mesta u Beogradu (a i šire) u kojima ćete uživati svim čulima (фото 12)

Boya je u boji. Zaslužila je to. Potpuno smo zaljubljeni u novi prostor dobro poznatog koncepta ručno radjene keramike. Preselio se u lep kraj, Donji Dorćol postaje baš nezaobilazno mesto za artisan stvaraoce. Cela kolekcija je tu, radionice za izradu keramike uskoro opet počinju, ali u novom ambijentu. O taj ambijent, cigla, bordo, roze dominira ovim minimalističkim kutkom koji u potpunosti ističe svu kreativnost ovih unikatnih ručnih radova.

Savet plus: Šetnja u ovom kraju koja podrazumeva Fine i Jam u neposrednom komšiluku, sa zastajanjem u čarobnom Bojaninom svetu jeste savršen recept za subotu prepodne.

Priroda i Društvo

Adresa: Tresije, Kosmaj

5 novih mesta u Beogradu (a i šire) u kojima ćete uživati svim čulima (фото 13)
5 novih mesta u Beogradu (a i šire) u kojima ćete uživati svim čulima (фото 14)
5 novih mesta u Beogradu (a i šire) u kojima ćete uživati svim čulima (фото 15)

Bonus novitet. Jedina tačka koja se istina ne nalazi u gradu ali je od grada udaljena samo 45 minuta vožnje. Da, taj Kosmaj koji je postao nezaobilazna vikend destinacija Beograđana, ima jedno novo potpuno skriveno mesto u krošnji drveća. Za generaciju koja je imala Prirodu i društvo, za sve ljubitelje "New Balkan Cuisine", nešto skroz novo iz pera kreativnog šefa Vanje Puškara. Pod parolom „ima šta ima, ima dok ima“, možete preći vas u potpuno novu dimenziju opuštenog šteka, vikendom. Priroda je tu, društvo povedite, Vanjini specijaliteti nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Savet plus: Imaju opciju za vegeterijance, ali je pretežno u pitanju preukusno meso ispod sača, domaće pite sa lokalnim namirnicama iz kraja, ali mantije ili prave knedle sa šljivama su naš odabir za prvi put.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor