Pretraga

Beograd je dobio novu Idea Organic radnju, sada su i na Senjaku dostupne sveže organske namirnice

Beograd je dobio novu Idea Organic radnju, sada su i na Senjaku dostupne sveže organske namirnice

Tekst: BURO.


Foto: Vanja Milićević

Ukoliko ste slični nama, onda uživate u vožnji kolica kroz hipermarkete, dok se točkići okreću, a etikete promiču pred očima lako je utonuti u sopstvene misli i tako u sporijem ritmu u kupovini provedete više vremena nego što ste planirali… Idealno rešenje jesu lokali čija je ponuda kurirana i koje nude zdrave namirnice lake za međusobno kombinovanje. Srećom, imamo Idea Organic lanac radnji u kojima nabavka predstavlja pravo uživanje. Radi se o konceptu koji je nastao pre nekoliko godina i polako se širi u našem glavnom gradu: u svakoj Idea radnji postoji organic kutak, dok u Beogradu postoji ukupno četiri specijalizovane radnje. Poslednja u nizu je otvorena u avgustu u ulici Vase Pelagića na Senjaku.

Beograd je dobio novu Idea Organic radnju, sada su i na Senjaku dostupne sveže organske namirnice (фото 1)
Beograd je dobio novu Idea Organic radnju, sada su i na Senjaku dostupne sveže organske namirnice (фото 2)

Kako joj i samo ime kaže Idea Organic nudi organske proizvode ali i makrobiotičku i posnu hranu, veliki izbor brašna i testenine od celovitih žitarica, zdravih namaza, hladno ceđenih ulja, biljnih mleka, kvalitetnog mesa, mlečnih proizvoda, zdravih slatkiša, programa za dijabetičare i još mnogo toga. U tim radnjama ćete pronaći teže dostupne proizvode, kao i proizvode manjih brendova koji su posvećeni kvalitetu. Primera radi, na policama ćete videti tartufe u staklenim teglicama, organska vina, malene flaše sa svežim đumbirom, pa čak i prostirke za jogu eko-brenda Manduka. Sve to će vam na kasi upakovati u papirne, ili kese izrađene od kukuruznog skroba koje su u potpunosti biorazgradive (slobodno ih pomirišite, mirišu na kukuruz).

Beograd je dobio novu Idea Organic radnju, sada su i na Senjaku dostupne sveže organske namirnice (фото 3)
Beograd je dobio novu Idea Organic radnju, sada su i na Senjaku dostupne sveže organske namirnice (фото 4)

Takođe, ono što je fantastično jeste da je u svakom Idea Organic lokalu stalno zaposlen nutricionista koji je na raspolaganju svim kupcima. Stručnjaci su tu kako bi se svakome, bez obzira na to za koju su se vrstu hrane odlučili ponude besplatne savete kako da organske proizvode pravilno doziraju, čuvaju i pripremaju. Kada se sledeći put nađete u jednoj od Idea Organic radnji obavezno se posavetujte, kako biste izvukli maksimalni efekat od svoje ishrane. Mi smo bili u novootvorenoj radnji na Senjaku i popričali sa nutricionistkinjom, a delimo odgovore sa vama.

Beograd je dobio novu Idea Organic radnju, sada su i na Senjaku dostupne sveže organske namirnice (фото 5)

Zbog čega treba birati organsku hranu?

Namirnice koje se gaje organski prvenstveno su autohtone sorte, bez pesticida, bez hormona. Kad pričamo o namirnicama životinjskog porekla te životinje nisu zatvorene i nagurane na jednom mestu, već što bi se reklo “trče po dvorištu” i ne gaje se na način kako sada funkcionišu farme za masovnu proizvodnju. Ono što je jako važno jeste to da ove životinje nisu tretirane i hranjene hranom koja sadrži antibiotike. Idea Organic radnje su pravo blago, u njima možete pronaći meso organskog porekla, kao i organsko voće i povrće.

Beograd je dobio novu Idea Organic radnju, sada su i na Senjaku dostupne sveže organske namirnice (фото 6)
Beograd je dobio novu Idea Organic radnju, sada su i na Senjaku dostupne sveže organske namirnice (фото 7)

Šta su ključni elementi zdrave ishrane?

Pravilan izbor, pravilna kombinacija i pravilna priprema su ključni. Pored toga, izuzetno je važno biti uobročen i ne prejedati se.

Doručak je najvažniji obrok u danu ali zbog savremenog načina života, ljudi ga uglavnom preskoče pa im večera bude glavni obrok, a ona bi po pravilu trebalo da bude što lakša, možda čak i da se preskoči - ne govorim, naravno, o deci već o odraslim osobama. 

Trebalo bi da se smanji upotreba mesa, na dva do tri puta nedeljno. Ljudi se generalno boje da ako ne jedu meso neće unositi dovoljno proteina ali zato su tu mahunarke koje imaju idealnu koncentraciju proteina i ostalih hranljivih materija pogotovo kada se kombinuju sa integralnim žitaricama. Njihovim planiranim kombinovanjem se unose sve esencijalne aminokiseline. Meso je u redu jesti nekoliko puta nedeljno, po mogućstvu ribu ili takozvana mlada mesa iz organskog uzgoja i to u količini od jedne šake po obroku.

Beograd je dobio novu Idea Organic radnju, sada su i na Senjaku dostupne sveže organske namirnice (фото 8)
Beograd je dobio novu Idea Organic radnju, sada su i na Senjaku dostupne sveže organske namirnice (фото 9)

Koliko vremena bi trebalo da prođe između obroka?

Razmak između obroka mora biti minimum 4 sata kako bi hrana bila svarena, a idealno je 6 sati. Ovo je jako bitno pošto ljudi uvek nešto grickaju, a kada je tako onda se hrana ne vari već truli u crevima što oslobađa veliku količinu toksina. Oni dovode do upalnih procesa koji mogu da uzrokuju i ozbiljnije bolesti. Ovo se posebno odnosi na proizvode od pšenice zato što su sorte pšenice koje danas postoje najvećim delom hibridne i ljudi vrlo često ne mogu da je vare. To je razlog iz kog toliko puno ljudi danas ima problem sa glutenom. Kod mleka i mlečnih proizvoda problem su antibiotici.

Beograd je dobio novu Idea Organic radnju, sada su i na Senjaku dostupne sveže organske namirnice (фото 10)

Koje vrste namirnica treba jesti za koji obrok?

U određeno doba dana treba da jedemo određenu vrstu hrane.

Ujutro, za doručak, treba jesti ugljene hidrate. Iz njih se lako stvara energija i oni nam je obezbeđuju za ostatak celog dana. Iz proteina se teško stvara energija pa ako ih jedemo ujutro onda budemo tromi, pospani, razdražljivi i depresivni. Zato je ujutro najbolje jesti voće i žitarice. Ljudi uglavnom nešto ručaju pa onda uzmu da se zaslade voćem. Ovo je velika greška pošto voće treba da se jede na prazan stomak ili ako ćemo ga jesti posle podne da to bude bar 5 sati nakon završenog prethodnog obroka i to idealno do 17 časova.

Dakle, šećer nam je potreban ujutro, a posle podne su nam potrebni proteini i zbog toga ih treba jesti za ručak. Kod male dece proteini su potrebni za rast i razvoj, a kod odraslih za regeneraciju koja se odvija posle podne. Sa zalaskom sunca luči se hormon rasta, a on koristi aminokiseline koje dobijamo varenjem proteina. 

Večera treba da bude lagana, uglavnom od povrća, na primer potaž. Ko može, slobodno sme i da je preskoči. 

Beograd je dobio novu Idea Organic radnju, sada su i na Senjaku dostupne sveže organske namirnice (фото 11)
Beograd je dobio novu Idea Organic radnju, sada su i na Senjaku dostupne sveže organske namirnice (фото 12)

Kako započeti dan?

Kašičicom meda. On u roku od nekoliko minuta daje energiju, a mi se razbuđujemo postajemo veseli i radosni (pa nam ne treba ni kafa). Nakon ovoga slede dve čaše ili šolje mlake vode sa limunom koji će alkalizovati organizam. U vodu je, pored limuna, poželjno dodati i neku od algi koje služe za alkalizaciju i detoksikaciju.

Beograd je dobio novu Idea Organic radnju, sada su i na Senjaku dostupne sveže organske namirnice (фото 13)

Koja je tvoja omiljena namirnica koju savetuješ ljudima da uključe u ishranu?

Namirnice koje spadaju u grupu superhrane tek su nedavno zaživele kod nas iako se koriste u ljudskoj ishrani već hiljadama godina. U poslednje vreme dosta ljudi je prešlo na vegetarijansku i vegansku ishranu i iz bojazni da neće uneti dovoljno belančevina počeli su da koriste ove nutritivno bogate namirnice. U tu grupu spada na primer i svim poznata čija ali ja bih danas posebno izdvojila konoplju, odnosno konpoljino seme i konopljin protein koji imaju najidealniji odnos Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina. NJihov balans je izuzetno važan pošto su Omega-3 mnogo zdravije dok Omega-6 mogu da stvaraju upalne procese. Nažalost, savremen način života prevagnuo je u stranu ovih nezdravih. Zato svima savetujem da u svoju ishranu uvrste konoplju u nekom obliku.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar