Pretraga

Beogradske novosti: Predlažemo letnju šetnju kroz nova mesta

Beogradske novosti: Predlažemo letnju šetnju kroz nova mesta

Tekst: Nikola Milović

Foto: Nikola Milović

Leto je tu, eto ga, najavilo je svoj dolazak u velikom stilu, topli talas je počeo, vrelo podne žega se oseća, temperature se ne spuštaju ispod cifre koja počinje sa 3. Grad je već prazan, ko nije, već smera svoj ovogodišnji beg iz grada ka morskim destinacijama. Kud ćemo, šta ćemo ako smo ipak u Beogradu, na početku #leto22 avanture. Manjamo tonalitet feed-a ka bež bojama kasije i dinje, lubenica postaje jelo dana, a afoggato jedina kafa koja nas spašava od vrućine. Pa hajdemo, uplovimo u vruć vetar

DENADA

Beogradske novosti: Predlažemo letnju šetnju kroz nova mesta (фото 1)
Beogradske novosti: Predlažemo letnju šetnju kroz nova mesta (фото 2)

Kraj grada u kome je leto drugačije, usijane pločnike menjamo kaldrmom. Ušuškan i nepretenciozan, tiho je iznikao novi kafe kutak. Nema ni Instagram ali ima sve što je potrebno za jedno mirno jutro ili predveče uz Expression by Iberital kafu iz Barselone, simpatičnu instalaciju koja dominira prostorom sa pažljivo biranim zidnim art detaljima. De nada, Dolce far niente, prevod umetnuti po želji a da znači baš nam je potaman, sedimo u prvom redu, gledamo kako Beograd polako promiče pored nas.

Beogradske novosti: Predlažemo letnju šetnju kroz nova mesta (фото 3)
Beogradske novosti: Predlažemo letnju šetnju kroz nova mesta (фото 4)

Šta čitamo uz prvu jutarnju kafu ili dobro zasluženi koktel posle posla: Južno predrgrađe, Donatella Di Pietrantonio, Booka.

Šta oblačimo? Bata i seka u unisex epizodi bela majica, dobre farmerke, crne naočare, japanke, proverena kombinacija.

Tip: solo, par, mini kružok.

Kosančićev venac br 1

BAMI

Beogradske novosti: Predlažemo letnju šetnju kroz nova mesta (фото 5)
Beogradske novosti: Predlažemo letnju šetnju kroz nova mesta (фото 6)

U istom smo kraju, dok po gradu bujaju apartmani kao svojevrstan art prodajno event koncept (KDA, MimcoStudio), jedan takav se ugnezdio u divnu zgradu, sjajne arhitekture, magičnog balkona sa pogledom na reku, dušom starog grada koju čuvaju takvi autentični ulazi. Funfact, kada smo počinjali studije, ovde su se održavale Mirovne studije , ceo Filozofski se okupljao tu, tako da se 20 godina kasnije edukujemo u drugom pravcu, i dalje filozofiramo. Mesto odiše pažljivo biranim dizajnom i art komadima, Barbara odela su našla svoju kuću upravo tu, ali je idealno za mini kulinarska dešavanja, prosto vapi za takvom vrstom intimnosti koju ovakav koncept može izneti.

Beogradske novosti: Predlažemo letnju šetnju kroz nova mesta (фото 7)
Beogradske novosti: Predlažemo letnju šetnju kroz nova mesta (фото 8)

Šta biramo? Letnji kolorit nas tera da kući ponesemo Miami stonu lampu iz studia Brajakvitber iz Ljubljane. Mada bi nam lepo čučnuo iznat kućnog bara vintage Sean Connery, edicija 007.

Šta oblačimo? Belo je imperativ tako da je ta bela oversized košulja sa crnim pantalonama na crtu i espadrilama to što nam je potrebno za istraživanje ovog crno belog sveta.

Tip: mini ekipa.

Karađorđeva 23

PINOT

Beogradske novosti: Predlažemo letnju šetnju kroz nova mesta (фото 9)
Beogradske novosti: Predlažemo letnju šetnju kroz nova mesta (фото 10)

Ako kažemo Vuk Vuletić mislimo da smo rekli sve, pitanje samo gde, kad se prepuštamo zanatu ovog vrsnog somelijera (čuj vrsnog, najboljeg somelijera Balkana i odnedavno ovenčanog kapom Gault & Millau vodiča za Srbiju). E pa Vuče šta si nam to lepo spremio? Kao suvlasnik, uleteo je u preduzetničke vode i iznedrio jedan koncept o kojem bismo da tajimo, taman toliko da uvek bude puno par stolova i da nikad ne postane previše poznato mesto. Zašto? Upravo iz razloga što iz prve ruke znamo da se biraju samo najbolje namirnice koje gradske pijace mogu iznedriti, da se igra sa boranijom olovkom (srpskim edamameom), šumskim gljivama, svim autentičnim proizvodima koje često ne možete naći na meniju, ali ako poznajete prave ljude (namig), meni vam nije potreban, meni pravite sami na licu mesta.Nema potrebe pričati kako se ove delicije uklapaju sa dobro odabranom Vinskom kartom i svedenim prijatnim ambijentom u narastajućoj četvrti grada.

Bez čega ne idemo – šta oblačimo? Prvi komšija je Slavimir Stojanović, tako da žmureći stavljamo u ceger sve što dohvatimo u njegovoj radnji, ali bismo voleli da u njega upadne nešto baš "Percfet" za nas savršeno nesavršene, koji kompilujemo jednostavno.

Tip: par, prvi dejt.

Omladinskih brigada 86ž, West 65

LUFF

Beogradske novosti: Predlažemo letnju šetnju kroz nova mesta (фото 11)
Beogradske novosti: Predlažemo letnju šetnju kroz nova mesta (фото 12)
Beogradske novosti: Predlažemo letnju šetnju kroz nova mesta (фото 13)

Jesmo rekli da je leto, jesmo rekli da je vrućina nesnosna, u Westu smo i dalje, iz ovih stopa sa sve novim papučama u stilu pravog nemačkog turiste, hitamo ka sladoledu i vrištimo njegovo ime (I scream for icecream i ostale vintage Oliška analogije). I gle čuda, Luff se doselio da rashladi i Novobeograđane u prijatnom ambijentu, preslatkoj bašti u kojoj ne možete a da ne pomislite da ste već stigli na more. Naš odabir za ovaj put je marcipan ili orah, što da ne?

Šta slušamo? Sem Sutomore zvukova letnjih hitova sa klavijatura koje dopiru i boje celu morsku atmosferu, ipak se prepuštamo novom albumu Harry Styles-a i potencijalno ga prizivamo da nastupi bar negde u regionu.

Šta oblačimo: lako smo brendirali noge novom linijom Futro patika za dečake i devojčice, bele taman da se lako kombinuju uz laganu lepršavu haljinu na bretele ili neki dobar šorc sa džepovima (ide baš uz sve).

Tip: solo, par, mini društvo.

West 65

BOTEGGA

Beogradske novosti: Predlažemo letnju šetnju kroz nova mesta (фото 14)
Beogradske novosti: Predlažemo letnju šetnju kroz nova mesta (фото 15)

Ok, znamo da ste bili, što krišom, što da izvidite situaciju, ali ovo jeste ono mesto koje zaista može da vas prebaci automatski dok pravite mood board za Mikonos ili Kvarner, sva ta trska, baldahini koji na sebi nose brend leto, izazivaju nas da se upravo ovde uvežbavamo za sve što maštamo od ovogodišnjeg odmora. Ako ne volite gužvu, naša preporuka je jutro u Boteggi, eventualno predveče, Sava tako lepo teče, ruža vetrova takođe, Gazela iznad vas je tako dobra asocijacija na to da svi negde putuju, mislim da smo našli taj morski ambijent koji nam je potreban za one koje mrzi da prelaze reku i da isti vajb traže na Suveniru.

Šta kupujemo: kako smo blizu najlepše Zara Home radnje u Galeriji, kupujemo vintage tanjire (kao iz bakine komode, realno smo mogli da ih izvučemo sa polica porodične kuće ali lepše je kad su brendirani, zar ne?) trebaće nam za sledeću avanturu.

Šta oblačimo? Lan, samo lan, samo da je lepršavo, da ne žulja, da pirka, za njega i nju. Za nju tanke bretele, za njega 3 dugmeta otkopčana. Dovoljno.

Tip: sto za njih 4, sto za njih četvoricu, pa da se lepo na tenane gledamo i ne minglujemo, naša tipična letnja praksa zar ne?

Galerija Shopping Centar

Savet viška

Beogradske novosti: Predlažemo letnju šetnju kroz nova mesta (фото 16)

Leto je za te duge letnje noći, otvoreno nebo i brojanje zvezda kao najbolja vrsta prognoze da li će sutra biti lep i sunčan dan (dosta vintage morskih analogija iz ex yu diskografije, sad tek shvatamo, al nekako baš idu). Ćebe za piknik menjamo najnovijim Mates peškirom, nosimo (gore pomenute) tanjire, hvatamo sa pijace prvo što nam padne pod ruku, gledamo da nekako dodamo ribizle (dobro se slikaju), i idemo pravac reka, park, šta god.

Beogradske novosti: Predlažemo letnju šetnju kroz nova mesta (фото 17)

Preporuka: nismo sigurni da li bismo pre na Jazz u Botaničkoj bašti ili na otvoreni bioskop u Galeriji, smislićemo usput, samo da je lep(t)o. Radujemo se novom Elvisu, nismo sigurni za odabir glavnog glumca ali ako je ćerka Kralja odobrila, verujemo na reč. Ostavljamo vas sada sa himnom Suspicious Minds.

Šta nosimo? Kad smo kod Elvisa, inspirišemo se letnjim scenama iz filma "Follow that dream" iz '62. Pleteno, samo pleteno, šeširi, torbe, šta god vam je pri ruci (možda opet da svratimo do te bakine škrinje?), i naravno, konačno bosi, slobodni, jer šta ima lepše od bosonogog leta?

Tip: par, ekipa (bar deo one koji se već nije zapljunuo na instagramu il tik toku da su već na destinaciji, eto i nas uskoro).

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor