Pretraga

Otkrivamo vam nove male beogradske zalogaje

Otkrivamo vam nove male beogradske zalogaje

Tekst: Nikola Milović

Foto: Nikola Milović

Proleće nam doleće. Tu je, dalo je samo nagoveštaj ali ove nedelje se vraća u punom sjaju. U prevodu, nećemo imati vremena za sedenje po mračnim lokalima, idemo napolje da osetimo vrbopuc u svom naletu. Potrebno nam je nešto za: u prolazu, za poneti, s’nogu...neki mali zalogaj ili užitak koji ćemo poneti sa sobom u šetnju prestonicom. Valja istražiti sve lokacije gde se magnolija rascvetala, treba nam za feed. Pa krenimo da vidimo gde možemo da napravimo ovaj mini slatko-slani pit stop po gradu.

Maguro

Otkrivamo vam nove male beogradske zalogaje (фото 1)
Otkrivamo vam nove male beogradske zalogaje (фото 2)

 

Ako nešto više pupi od drveća prestonice, to su svakako suši opcije u gradu. Ali imamo predlog za jedan drugačiji koncept. Suši rolnice za poneti. Šetamo krajem, nemamo vremena za kompletan obrok, ne želimo da čekamo dostavu jer rekli smo, vreme nas zove napolje,…Svraćamo pored nove zvezdice na sushi mapi grada, biramo svoju kombinaciju zdravog obroka, a pritom možemo uživati u parčetu origami japanskog kutka koji uz njihovu etiketu piva, može biti start naše dnevne doze zdravog obroka za taj dan.

 

Preporuka: rolnica sa jestivim zlatom, kad poželite da se nagradite jer ste bili baš dobri.

Adresa: Solunska 15, Dorćol

L’artisan Pastry

Otkrivamo vam nove male beogradske zalogaje (фото 3)
Otkrivamo vam nove male beogradske zalogaje (фото 4)

 

Kako lepo zvući ta reč artisan, i kako budi sve dobre asocijacije na ručni rad, na nešto artističko u sebi, na neko majstorstvo. Upravo takav kutak se našao u delu grada koji nije do sada poznavao ovakav koncept. Mala poslastičarnica, za vikend gušt, dovoljno komercijalna, ali dovoljno puna iznenadjenja koju jedna ‘pekara’ može ponuditi. Enterijer pažljivo osmišljen i realizovan, pakovanja asociraju na svetske kutke, sve je napravljeno sa idejom da uletite u svoj mini pariski film.

 

Preporuka: Bicolor sa svežim kremom i jagodama, znamo da je još rano ali jagode tako dobro idu uz proleće.

Adresa: Bulevar kralja Aleksandra 198

Bioled

Otkrivamo vam nove male beogradske zalogaje (фото 5)
Otkrivamo vam nove male beogradske zalogaje (фото 6)

 

Možemo reći da nikada dosta noviteta u pastry svetu, nikada dosta dobro oprobanih recepata, kuća sa tradicijom koje su se odlučile na korak prezentacije svog umeća prvi put beogradskoj publici. I to upravo putem preslatkog malog prostora za koji su bile (gle čuda) zadužene drage dame iz arhitektonskog Studia Obe. Vračar, toliko blizu ali toliko ušuškano u sporednu ulicu da je mir koji su uspeli da omoguće, nešto što nam treba za ovakvu vrstu istraživanja slatkih ukusa. Paris brest kao neka vrsta lične karte i testa koji ako se prođe, možemo reći da ćemo se na mesto vratiti. I moramo reći da je test položen.

 

Preporuka: Kutak sa natpisom "Piece of cake", to je to, to je sve što nam treba što za užitak, što za postignutu instagramičnost.

Adresa: Patrijarha Gavrila 10, Vračar

Fuka

Otkrivamo vam nove male beogradske zalogaje (фото 7)
Otkrivamo vam nove male beogradske zalogaje (фото 8)

 

Shvatili smo da je glavni buzz na pijaci. Noćni marketi se bude, vraća se dobra zabava i mimo pijačnih dana. Ali nama koji smo ljubitelji pijace i preko dana, već je jasno da se tu pravi tako dobra vibracija. I da ljudi prelaze i most da bi okusili narastajuću zajednicu okupljenu oko Pretopa i Koordinate na Zemunskoj pijaci. Šta nam je nedostajalo, a realno je neizostavan činilac ovog našeg prolećnog putešestvija? Dobra kafa, pardon fuka. Preslatko malo mesto na kome nastaju kvalitetni gutljaji, sa savršenih par stoličica ispred lokala, za predah i sumiranje, gde smo sve bili i mesta da odložimo ceger pun djakonija kojima nas samo u proleće majka priroda obraduje.

 

Preporuka: kako je cela šetnja bazirana na mini izdanju, kakvu mini oblandu imaju, domaću, pravu. Da, to smo čuvali za kraj.

Adresa: Zemunska pijaca

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor