Pretraga

Vodimo vas u šetnju kroz nove beogradske knjižare

Vodimo vas u šetnju kroz nove beogradske knjižare

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Jelena Karakaš

Ako ništa, ove sezone imali smo više vremena da smanjimo planinu knjiga koje smo gomilali pored kreveta (ovo je naš tim čitao tokom karantina). Slow living je idealan koncept za prevazilaženje perioda u kom je malo šta u našim rukama tako da je beg u knjige idealan način da se izmestimo i suzbijemo tinjajući stres. Dobra vest jeste da je u Beogradu u poslednjih nekoliko meseci osvanulo nekoliko malih knjižara “u komšiluku”. Upravo onih čiji koncept počiva na tome da dođete, istražite ponudu, prelistate ono što vam se dopada, porazgovarate sa prodavcima i dobijete njihove iskrene preporuke. Old school sistem u svom najboljem izdanju. Prošetali smo kroz nove knjižare, krenite našim stopama.

Bookastore Dorćol

Adresa: Cara Dušana 68

Vodimo vas u šetnju kroz nove beogradske knjižare (фото 1)
Vodimo vas u šetnju kroz nove beogradske knjižare (фото 2)

Prva u ovom deljenju je ujedno i najveća nova knjižara, radi se o konceptu koji smo upoznali i zavoleli u Bookastore-u u centru grada: knjižara i fini kafić u jednom prostoru. Na Dorćolu se nalazi novi i duplo veći lokal, gde gosti mogu birati da kapućino ispijaju uz izlog u prizemlju ili u sofama na spratu. Knjige su naravno ovde u glavnoj ulozi, a bele police se protežu od poda do plafona. Kako se radi o knjižari izdavačke kuće Booka ovde ćete u svakom momentu moći da nađete njihove nove naslove po promo cenama. A tu je i odabrana ponuda ostalih manjih domaćih izdavačkih kuća.

Na našoj listi za ovo leto su: Miljenko Jergović “Rod” i “Čovek koji plače od smeha” Frédéric Beigbedera.

Knjižara Geopoetika

Adresa: Čika Ljubina 6, (ulaz iz Laze Pačua)

Vodimo vas u šetnju kroz nove beogradske knjižare (фото 3)
Vodimo vas u šetnju kroz nove beogradske knjižare (фото 4)

Svi mi koji već decenijama volimo izdanja Geopoetike (ova izdvačka kuća osnovana je 1993. godine) napokon imamo mesto gde ih možemo pronaći sva na gomili. Prošle nedelje je u centru grada otvorena njihova prva knjižara i već smo obavili svoj šoping. Izdanja su podeljena po jezicima sa kojih su prevedena, tako da možete lako istražiti književni opus različitih zemalja. Na spratu se nalazi mali kutak za čitanje gde se nalaze dve fotelje i gde se lako možete posvetiti proučavanju knjiga koje želite da kupite. Na spratu se nalaze i brižljivo odabrani naslovi drugih srpskih izdavačkih kuća, kako bi svojim kupcima ponudili najbolje od onog što postoji na našem trtžištu. Ljubitelje njihovih izdanja obradovaće činjenica da će ovde uvek dobiti Geopoetika izdanja sa 20% popusta.

Na našoj listi za ovo leto su: “Mali dečak” Lawrence Ferlinghettija i “Braća po duši” David Diopa

Urban Reads

Adresa: Njegoševa 53

Vodimo vas u šetnju kroz nove beogradske knjižare (фото 5)
Vodimo vas u šetnju kroz nove beogradske knjižare (фото 6)

Dok je ovaj lokal na Vračaru bio u pripremi, pomislili smo da se radi o budućem kafiću, ipak neobični enterijer u kome dominira crno-beli pod i floralne tapete je zapravo dom Urban Reads knjižare. Radi se o maloj izdavačkoj kući koja posluje od 2013. godine i čiji fokus je na tinejdžerskim naslovima. Ipak, u knjižari nisu zastupljene samo njihove knjige već okosnicu ponude čine naslovi nezavisnih izdavačkih kuća koji nisu toliko zastupljeni u velikim lancima. Naravno, knjige sa Urban Reads oznakom su ovde na dodatnom popustu, a takođe svi novi naslovi će se ubuduće prvo pojavljivati na ovoj adresi.

Na našoj leti za ovo leto su: “Godina blagodati” Kim Liggett i “Daću ti sunce” Jandy Nelson.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor