Šta za vas predstavlja BEOGRAD?

  14.04.2024.
  RECOMMENDED

  Po svoju dozu umetnosti i hedonizma, neočekivano ali interesantno, BURO. tim uputio se u Delta City. Prelazeći Savu, iz starog ka novom delu grada, razmišljamo o tome kako nas je Beograd i njegov vajb naučio tome da je naša prestonica mesto na kojem ništa nije nemoguće.

  Naizgled nemoguće izgleda i spoj umetnosti, tržnog centra i beogradskih reka, ali je kompanija IQOS napravila jedan kreativan i koristan potez u tom smeru. Nakon otvaranja svog butika u TC Galerija, Delta city, a potom i Ušće shopping centar, nove su lokacije na kojima korisnici mogu da dobiju podršku u vezi s IQOS uređajima, ali i da uoče, razmotre i osete umetnička dela kreirana posebno za ovu priliku.

  DSC8907

  Tim povodom stižemo u Delta city da vidimo o čemu je reč. U nastojanju da odgovore na pitanje Šta za vas predstavlja Beograd, Aleksandra Duende i atelje Šoln kreirali su delo koje spaja murale, slikarstvo, tekstil…

  Razgovaramo sa Marijom i Stevanom Šoln, koji se bave slikarstvom u javnom prostoru – kroz street art, grafite i murale. Pohađali su srednju školu za dizajn, u istom razredu, a potom i Fakultet primenjenih umetnosti na odseku zidnog slikarstva. Kao umetnički dvojac zajedno rade od 2004. „Kada radimo na zajedničkom projektu Stevan je uglavnom zadužen za sva tehnička pitanja, kao i za veliki deo izvođenja, dok se ja bavim poetikom i likovnim aspektom rada“, opisuje Marija.

  B0056796

  Kako ste se odlučili na saradnju sa IQOS-om? Šta vas je motivisalo?

  – Motiv za saradnju sa IQOS-om je u tome što je kompanija podržala naš rad baš onakav kakav jeste. Danas je retko da u saradnji sa klijentima sloboda izražavanja na neku temu bude u potpunosti prepuštena umetniku, već se najčešće  događa da klijeni poručuju već zamišljen rad ili koriguju umetnikov predlog do krajnjih granica. U ovoj saradnji granica za nas nije postojala i dobili smo puno poverenje, što nas veoma raduje.

  Kakva su vaša iskustva tokom saradnje sa Aleksandrom Duende?

  Aleksandra Duende je dovela u naš zajednićki rad pravu energiju, i pregršt dobrih ideja, veoma je energična što će se na krajnjem delu jasno pokazati. Odabir kolaboracije između nas i nje, bio je pun pogodak, gotovo da su se naši, potupuno različiti načini izražavanja, našli u savršeno komplementarnoj simbiozi.

  "Pre sastanka sa IQOS zajednicom, naš rad bile su 2 reke, a onda smo otkrili i ostale koje se slojevito prepliću i čine da ovaj grad uvek bude u pokretu"

  Da li je bio veliki izazov spojiti više vrsta umetnosti u jedno delo?

  – Stvaranje dela uvek je izazov za sebe, međutim kada se više različitih aktera i likovnih izraza uplete, gotovo neizostavno, delo ide putem kreacije bez predumišljaja. Skica je osnovna vodilja, kojoj se razne impresije pridružuju tokom procesa izrade, a neke slučajnosti postaju glavni akteri. Mogu slobodno da kažem, da je ovakva vrsta stvaralaštva, ona vrsta izazova od koje se ne strepi, već koja motiviše i ohrabruje, gurajući svakog od nas barem po stepenik dalje u odnosu na onaj na kome smo prethodno stajali. Učimo jedni od drugih, a to je najvalidnija odstupnica od repeticije u koju umetnik često zapadne kada se ponavlja kroz procese svog stvaralaštva.

  "Kada radimo na zajedničkom projektu Stevan je uglavnom zadužen za sva tehnička pitanja, kao i za veliki deo izvođenja, dok se ja bavim poetikom i likovnim aspektom rada", opisuje Marija

  Ispričajte nam priču/koncept koja stoji iza ovog umetničkog dela i kako je ono nastalo?

  – Beograd je megalopolis bez granica, grad u kome smo kroz odrastanje naučili da ništa nije nemoguće, pa zašto bi bilo nemoguće da reka bude plava, ili da street art bude mainstream. 

  Aleksandrine tkanine, vode nas sa ušča reka van granica onoga što poznajemo kao grad, a uz reke se u centar zbivanja slivaju simboli grada, prikazani jezikom ulične umetnosti, jer je ulična umetnost, umetnost bez granica, dostupna je svima i komunicira sa gradom svakodnevno, menja ga i oblikuje, opominje i hvali. Zato ona na ovom delu predstavlja jedan od ključnih likovnih elemenata, noseći natpis Beograda, prikazan slično kao duga ekspozicija svetala u rekama automobila, kao i šablon sa pozivnim brojem grada koji zove svakoga da se pridruži rekama ljudi. Jer reke su ono što naš grad oblikuje, a njih imamo u dva velika vodotoka i nebrojano sporednih koje kreiramo svakoga dana.

  Beograd

  Kako vas je Beograd inspirisao tokom stvaranja?

  – Beograd inspiriše i kada to svesno od njega tražimo, ali i veoma neposredno, sve nas koji u njemu živimo i stvaramo. Ovaj rad je jedan od onih kada sasvim neočekivano sažmemo u svojim idejama sve ono zbog čega Beograd danas volimo.

  B0056786

  "Beograd je megalopolis bez granica, grad u kome smo kroz odrastanje naučili da ništa nije nemoguće"

  Šta mislite o IQOS zajednici (ljudima koje ste upoznali) i kako su vam oni pomogli u ovom procesu?

  – Vreme koje smo proveli sa ljudima iz IQOS zajednice, veoma je zanimljivo uticalo na razvoj našeg rada koji je u to vreme bio u fazi završne skice. Svako od nas živi sopstvenu realnost i shodno tome, naše se percepcije razlikuju. Ono što je za umetnika Beograd u 3 reči, za nekoga druge profesije nije, već on Beograd živi kroz prizmu svojih impresija.

  Untitled 1.12.1 2

  Kada umetniku dodate percepciju, jednu ili više, bezbroj vrata se otvara iza kojih stoje neotpakovane ideje. Pre sastanka sa IQOS zajednicom, naš rad bile su 2 reke, a onda smo otkrili i ostale koje se slojevito prepliću i čine da ovaj grad uvek bude u pokretu.

  DSC8776

  IQOS butik nudi jedinstveno korisničko iskustvo i sve potrebne informacije, podršku i edukaciju o proizvodima baziranim na tehnologiji zagrevanja duvana. 

  Iqos nije proizvod bez rizika i oslobađa nikotin, koji izaziva zavisnost. Samo za punoletne.

  Tekst i fotografije: PROMO

  Saznaj više:
  Povezani članci:

  No results found.