Letnji vodič kroz Zemun

  26.06.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/06/ZEMUN-BELGRADER-GIF.gif

  Idemo u zabavnu šetnju!

  Zemun. ZE(mu)N. Zen. Moon. Može i MUnZE. MUZE i inspiracija. MUZEj na otvorenom. I upravo je to, ušuškana, ljubomorno čuvana tajna, isprepletenih uticaja ukusa, mirisa na tako malom prostoru. Dovoljno blizu centra grada, a sasvim taman da bude grad u gradu.

  Pa da krenemo u jednu šetnju. Instagram zajednica polako ali sigurno otkriva čari savršeno nesavršenih kadrova, uskih ulica, magično trošnih kuća, makadama, vremešnih lokalaca sa posebnom dušom, vrata koja kriju tajne, pogleda za koje se treba unapred raspitati. Hajde da otkrijemo jedno po jedno.

  Ako tražite autentično…

  Neverovatno je šta u tim namernim gubljenjima u vekovima možemo otkriti. Od savršenog šešira kao obaveznog ručno rađenog detalja po pravilima zanata koja se prenose na novu generaciju (Šešir Aleksandar, Zmaj Jovina 13). Potpuno skrivena u veoma prometnoj ulici, izaziva nas mala prodavnica čudesa, antikvarnica, savršena za neki dobar i kvalitetan vintage shoping (antikvarnica Suncokret, Magistarski trg 6). Još ako usput naidjemo na muzej koji krije pored postavke neverovatne primerke, originalnih tapeta iz zlatnih ‘ 20-ih prošloga nam veka, možemo reći da je naša potraga za autentičnim doživljajem u potpunosti uspela (Zavičajni muzej, Glavna 9).

  Ako želite da uhvatite istinski duh Zemuna…

  Kafa se pije naravno u kafiteriji Gardoš (Njegoševa 53), pažljivo i šarmantno osmišljenom kutku, kaldrmi koja mami na dugo, nepretenciozno ispijanje omiljenog napitka u podnožju i ukrštanju turističkih puteva. Uz posmatranje kineskih turista koji krijući se iza svojih očaravajućih kišobrana sa čipkom hrle ka Gardošu, kao must see tački koja mora da se štiklira u notesu pri prvoj poseti ovom delu grada. Da upravo tu je “taj pogled” (Gardoš kula).

  Ako ste spremni da prekršite letnju dijetu…

  Kolači se jedu, bez polemike, u Gospođi Mirkov (22 oktobra 51). To je radionica za kreaciju nestvarnih francuskih poslastica, baš onakvih sa kakvima bismo prevarili odluke o savršenom letnjem telu. Prilika da na licu mesta prisustvujemo pravljenju, neodoljivom mirisu u intimnoj atmosferi prave male poslastičarnice, je nešto što se ne propušta. Obavezno probajte njen šu šu.

  Ako želite organic iskustvo…

  Namirnice se kupuju samo kod lokalnih prodavaca na jednoj od retkih sačuvanih pijaca (Masarikov trg) sa žamorom, domaćom kafom koja kruži, uličnim sviračima, srčanim raspravama i simpatičnim bakicama sa najsvežijom ponudom špargli, šumskih pečuraka, cvetnih sadnica, mirisa lavande, najukusnijeg, pravog voća. Za poneti, ili za pojesti usput jer snaga nam je potrebna za ovu izazovnu šetnju. Voće peremo u fontani na Trgu, videli smo od turista, ima li išta što glasnije viče leto od toga?

  Ako ste u Zemun pošli po gastro avanturu…

  Mesto za koje smo se potajno nadali da ćemo upravo mi ugostiti Anthony Bourdaina i povesti ga na ulično gradsko lokalno putovanje, je Cafe Galerija (Čunarska 1). Uzak skriven put koji do nje vodi, mesto u prvom redu i pogledu na krovove i Zemunski Kej, sa dovoljnom odstupnicom za potpuno prepuštanje lokalnim finim sirevima, buteljama vina i desertu dana, kohu, tres leches ili šnenoklama.

  Tražite nešto novo…

  Najnovija zvezda gastro ponude koju ne znamo da li bismo pre definisali kao naše mesto za doručak, ili za prepuštanje umilnim džez zvucima morskog šetališta pod svetlosti lampica, ili za degustaciju Eton messa, jeste novo čedo, projekat iz kreativnog pera Cafeterie Gardoš, ovoga puta u varijanti Bistroa Gardoš (Kej Oslobođenja 47). Da, ovde možemo bez problema da se pripremimo za more, isto zamenimo makar u osećaju opuštenosti i hedonizma ili prepričavamo doživljaje sve dok ima miholjskog leta.

  U potrazi ste za craft scenom…

  Na dovoljnoj visini i distanci da se ne kvari pogled na reku, sa svim elementima grafiti kulture, nalazi se Kaš pivara (Pregrevica). Tu će vas dočekati zanatsko pivo upareno sa najboljim zalogajima koje ulična hrana može da da, sa mogućnošću intimnijih dnevnih i noćnih inspirativnih gradskih okupljanja. Baš, baš letnja priča.

  I još…

  Ovde ćemo stati i prepustiti se kreativnoj borbi vrućeg vetra i talasa sa velikog plavog Dunava. Ali ne bi bilo fer da se na kratko podsetimo nosilaca titule najboljih ribljih zalogaja ( Šaran) ili mesta ribljih alasa (Klub Radečki na samom obodu Keja, kada potpuno želimo da ostavimo grad za sobom i vidimo ulov ispred sebe). Španski specijaliteti se guštaju u Milagru, ljubitelji mesa već dobro znaju Toro Grill. Oni kojima je srce ostalo na Campo De Fiori, utehu nalaze upravo u konobi sa ovim nazivom, ili vešom na štriku u bašti Bella Napoli. Strance tradicionalno vodimo na domaću rakiju u Rakia bar ili na kupovinu suvenira u kreativno osmišljen ambijent Supermarket Talasa. Operu i mjuzikle gledamo razume se u Madlenianumu, a sastančimo u Nova Iskra Zemun sa još jednim draguljem kada je pogled sa terase u pitanju.

   


  Saznaj više:
  Povezani članci: