FOOD Trendovi zbog kojih smo zapravo uzbuđeni

  19.01.2024.
  RECOMMENDED

  Nova godina neretko donosi nove trendove, pa, moglo bi se reći u svakoj životnoj sferi. U jednu od tih sfera definitivno spada i gastronomija. Istražili smo, koji nas to trendovi očekuju kada je reč o kulinarstvu i delom ugostiteljstvu. Food trendovi koje smo izdvojili važe na globalnom nivou. Te, ukoliko imate želju da kao vlasnik restorana ili veliki ljubitelj gastronomije ispratite dešavanja koja nam sa sigurnošću pristižu, na pravom ste mestu.

  Best New Restaurants in Melbourne Where to Dine in 20231

  FOOD Trendovi za 2024.

  Mešanje kultura

  Do sada smo uživali u restoranima koji su specijalizovani za jednu vrstu kuhinje. Mnogo takvih restorana otvorilo se u Beogradu. Tako smo generalno uživali, ali i uživamo u popularnim restoranima Italijanske, Japanske i Francuske kuhinje. Od ove godine, to bi trebalo da se promeni. Zamislite italijanske restorane, koji povezuju japansku i talijansku kulturu, i filipinsko-britanske pekare koje su delom već popularne u svetu. Dakle, red je da pomešamo kulture, te od svake izvučemo najbolje.

  Azijski sastojci

  Azijska hrana u poslednjih deceniju doživela je vrhunac popularnosti. Sada je došao red na to da uzmemo najbolje od nje i primenimo sastojke, začine i način pripreme i na ostala jela, ili pak kreiranje novih recepata. Pirinač, azijski rezanci, soja sos, kari paste, kokosovo mleko, limunska trava i đumbir verovatno su već sastojci koje i sami koristite u svakodnevnoj pripremi hrane.

  WAYGOOD

  Akcenat ka održivosti

  Jedna od struja koja pokreće trendove u hrani i piću jeste naša kolektivna želja da brinemo o planeti. Više kompanija će u narednim mesecima dati prioritet održivosti na različite načine. Gastronomija je jedna od grana koje će biti na udaru. Alternativne opcije, ne samo po pitanju ambalaže, nego i same pripreme jela trebale bi da dožive ekspanziju u narednih godinu dana. Da, uveli smo zdrave opcije i favorizovali vege ishranu. Sada je red da se pobrinemo i za planetu zemlju.

  Više alkohola

  U 2024. godini predviđa se da ćemo viđati više kulinarske interakcije sa alkoholom. Viski, vina, likeri, mnogo različitih alkoholnih pića postaće jedni od glavnih sastojaka jela. Verovatno ste i sami primetili na društvenim mrežama veliki broj recepata koji se pripremaju ili u kojima se dodaje alkohol, e pa, takvih recepata će vremenom biti više.

  food

  Boje, prvenstveno plava

  Kada je reč o brzoj hrani, grickalicama, dezertima, stručnjaci za gastronomske trendove predviđaju da će plava boja dominirati u ovoj godini. Takođe, kada je reč generalno o hrani pasta u boji, različiti sosevi, dekoracija biće živopisni zahvaljujući upotrebi boja.

  Foto: Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: