Pretraga

Da li ste primetili da su i torte počele da dobijaju modni tretman? Ove trendinguju na Instagramu

Da li ste primetili da su i torte počele da dobijaju modni tretman? Ove trendinguju na Instagramu

Tekst: BURO.

Jedan, drugi, treći reel pa fotka torte koja liči na mini umetničko delo. Trospratnice ukrašene školjkama, najposebnijim cvetovima, šljokicama i detaljima koji čine da vam bude žao samo pri pomisli da neko može da ih "povredi" viljuškom. Te torte doslovno treba staviti pod stakleno zvono i izložiti ih kao deo gastro umetničke instalacije. 

Da li ste primetili da su i torte počele da dobijaju modni tretman? Ove trendinguju na Instagramu (фото 1)

Torte (barem na Instagramu) liče na platna umetnika na kojima se razlivaju apstraktne forme, strukture i boje, a jedan profil prednjači u toj sekciji: yip.studio_. Idejna tvorikinja ovog koncepta, Amy Yip, nikada nije želela da bude poslastičar. Po vokaciji dizajnerka tekstila, sa karijernim putem utabanim od strane roditelja, pravljenje torti je zapravo bila poslednja stvar koju je želela da radi. Do pandemije.

Da li ste primetili da su i torte počele da dobijaju modni tretman? Ove trendinguju na Instagramu (фото 2)
Da li ste primetili da su i torte počele da dobijaju modni tretman? Ove trendinguju na Instagramu (фото 3)

Dosada je bila pokretač svega, a ona je torte počela da pravi iz želje da se zabavi u danima koji su trajali beskonačno dugo. Prvo su to bile jednostavne izvedbe za prijatelje, onda za prijatelje prijatelje i na kraju se sve uobličilo u neobičan koncept kroz Yip studio. U tom zašećerenom svetu, torte su drugačije, apstraktne, razigrane i liče na mala umetnička dela. 

Da li ste primetili da su i torte počele da dobijaju modni tretman? Ove trendinguju na Instagramu (фото 4)

Jednačina je sledeća: skulpturalne kreacije, maštovite glazure, jarke boje i neobične teksture. Ove torte odgovaraju na naše dečje želje o ogromnim, ekstravagantnim tortama kakve baš niko iz razreda nije imao. One su u isto vreme nostalgične i futurističke, a čini se da se baš u toj neobičnoj kombinaciji krije njihov x faktor.

Da li ste primetili da su i torte počele da dobijaju modni tretman? Ove trendinguju na Instagramu (фото 5)

Ono što možda nije vidljivo na Instagramu je dimenzija ukusa koja se proteže izvan estetike same torte. To je još jedno ogromno polje eksperimentisanja na kome se sve veći broj poslastičara igra. Tako se razvijaju ukusi koji su recimo oda letu, sa slojevima natopljenim kukuruzom, svežim nektarinama i kupinama. Dozvoljene su slatko-slane mešavine i zabavni detalji i sve je vrlo konceptualno.

Da li ste primetili da su i torte počele da dobijaju modni tretman? Ove trendinguju na Instagramu (фото 6)
Da li ste primetili da su i torte počele da dobijaju modni tretman? Ove trendinguju na Instagramu (фото 7)

Lepo je za gledanje, a možemo tek zamisliti za kušanje. Do tada, sačuvajte primerke Yip studija za neku narednu proslavu, bilo da želite da se upustite u proces rekreiranja ili da to prepustite profesionalcu. U svakom slučaju, suština je u zabavi i pomeranju granica. Go for it! I da, ne morate čekati specijalnu priliku, ove torte imaju moć da običan trenutak naprave neobičnim.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor