Pretraga

Evo kako da pripremite prazničnu trpezu u francuskom stilu

Evo kako da pripremite prazničnu trpezu u francuskom stilu

Tekst: BURO.

Sada smo već u fazi da nam nedostaju mesta koja nismo ni posetili i stvari koje nikada nismo uradili. Kajemo se zbog svih onih „ne moramo sada, hajde da se organizujemo sledeće godine“ epizoda. Listamo tužno pasoše dok sa njih brišemo prašinu i brojimo vize koje još uvek važe, ali nemamo priliku da ih iskoristimo. U tim trenucima pokušavamo da mislimo više i bolje i da sebi priredimo neko iskustvo koje će biti putovanje u malom. Prilika da se izmestimo iz realnosti i zadamo zadatak sopstvenoj mašti. Zato vam predlažemo našu ideju da tokom ovih praznika priredite jedan dan u francuskom stilu. Svima nam je povremeno potreban taj „o la la“ osećaj, specijaliteti inspirisani Francuskom i šik dekoracija biće nam ove sezone naš teleport, dok putovanja ponovo ne postanu moguća.

Fino i dekadetno jesu odrednice kojima bi se mogao opisati način na koji Francuzi slave praznike. Takođe, neobavezno i opušteno jeste njihov način funkcionisanja. Oni često kombinuju specijalitete koje pripremaju kod kuće sa delicijama koje nabavljaju u lokalnim radnjicama, obično se tu radi o izuzetnim paštetama, kvalitetnim sirevima i fantastičnom pecivu.

Starteri

Početak obroka Francuzi shvataju vrlo ozbiljno, pa su starteri prilika da pokažu svo svoje znanje i dobar ukus. Foie gras na brioche pecivu i slatko vino Sauternes su sinonim za prazničnu sezonu kod njih. Druga opcija jeste dimljeni losos i/ili kavijar uz Crème fraîch namaz i Blinis (male palačinke). I naravno da je i to savršena prilika da na sto iznesu omiljene ostrige i to sa klasičnim Mignonette sosom, a možete ih pripremiti i na način kako to čini omiljena francuska food blogerka Mimi Thorisson.

Glavno jelo

Da, ponekada će Francuzi oduševiti luksuznim varijacijama kao što je jastog, ali zapravo tradicionalna praznična trpeza im je vrlo slična ostatku sveta. Pečena ćurka sa prelivom od kestenja je klasik, dok je čest izbor i guščije meso. Ako ste raspoloženi za kuvanje proverite kakve sve praznične recepte možete pronaći kod blogerke Clotilde Dusoulier.

Desert/sir

Jedinostavno, nijedno druženje u francuskom stilu ne može da prođe bez tanjira sira. Iako će on često biti u funkciji deserta, možete dodati i još jedan sladak sled - teška su vremena potreban nam je najraskošniji praznik ikada. Tipični kolač bi u tom slučaju bio Bûche de Noël, odnosno „panj“ torta. Ako ste ljubitelj slatkiša, možete da prepišete običaj iz Provanse koji kaže da bi gostima trebalo ponuditi 13 vrsta slatkiša koji simbolički predstavljaju Isusa i 12 apostola. U te ponude možete uključiti i sušeno voće, orašaste plodove, tradicionalni provansalski slatkiš Calisson d'Aix (slatki badem) i Pain d'épices (aromatizovani hleb). Takođe, od sredine decembra do kraja januara služi se i torta Galettes des rois, posudite recept od čuvenog francuskog poslastičara Davida Lebovitza.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor