Pretraga

Igrajte \"prljavo\", ali jedite \"čisto\"

Igrajte "prljavo", ali jedite "čisto"

Tekst: Jelena Karakaš


Foto: Lianna Tarantin

Danielle Duboise i Whitney Tingle su devojke koje stoje iza mega popularnog koncepta dostave zdrave hrane u Njujorku - Sakara. Ideja je krajnje jednostavna, Njujorčanima su ponudile mogućnost pretplate na jelovnike bazirane na voću i povrću podeljene u nekoliko dnevnih obroka koji se dostavljaju na kućnu adresu.

Ispostavilo se da je zaista velik broj onih koji žele da se hrane zdravo, ali nemaju vremena, niti dovoljno volje i discipline za takav način života. Koncept se toliko raširio (sada posluju u 48 država u Americi) da danas okuplja posvećenu zajednicu fanova koji sebe nazivaju Sakaralites.
Danielle i Whintey su poželele da sa širom javnošću podele ono što su naučile o hrani i njenom blagotvornom dejstvu na ljudski organizam i sada je pred nama zbrika recepata "Eat Clean, Play Dirty: Recipes for a Body and Life You Love". Pored step by step vegetrijanskih recepata, tu je i pregršt korisnih informacija i saveta o superhrani i makrobiotici.
Svaki od recepata u knjizi napisan je sa ciljem da smanji nadutost i dovede hormone u red, kako autorke kaže one čitaocima želele da ponude alat kojim će moći da kreiraju zdravo telo koje će voleti. One zastupaju tezu da kjuč dobrih promena leži u balansu i da ukoliko tokom nedelje birate dobru hranu, vikendom slobodno možete da poručite omiljen koktel  i užvate u crnoj čokoladi. Izdvojili smo tri recepta, načinite prvi korak prema novom načinu ishrane već danas. Prijatno!

 

Sexiest Salad In New York CityEat Clean Play Dirty

Sastojci (za preliv):
¼ šolje suncokretovog ulja
2 kašike meda od poljskog cveća
2 kašike dijon senfa
3 kašičice jabukovog sirćeta
½ kašičice cimeta
Malo himalajske soli


Sastojci (za salatu):
¼ šolje seckanih badema
8 šolja iscepkanih listova kelja
¾ šolje leblebija (skuvanih, ili iz konzerve)
½ šolje borovnica
½ šolje malina
1 breskva isečena na tanke kolutiće
4 velike jagode isečene na male komade
¼ šolje iseckanog vlašca
2 kašike čija semenki

Priprema:
U zdeli, ili u blenderu spojite sve sastojke za preliv. Mešajte, ili blendujte dok smesa ne postane tečna. Ostavite sa strane.
Propržite iseckane bademe u velikom tiganju na srednjoj vatri. Lagano mešajte, dok bademi ne postanu blago braon boje, posle oko 5 minuta sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.
U dve činije poslažite kelj, preko ubacite leblebije, borovnice, maline, breskvu i jagodu. Pospite vlašcem, čija semenkama i tostiranim bademima, a zatim sve prelijte sosom koji ste napravili.

 

Tropical Salad With Forbidden RiceEat Clean Play Dirty

Sastojci (za salatu):

1 šolja crnog pirinča
Himalajska so
2 sitno naseckana mlada luka (i glavica i listovi)
1 veći brokoli
2 kašike maslinovog ulja


Sastojci (za preliv od manga):
1 kašika meda od poljskog cveća
1 kašika sveže isceđenog lajma
2 kašike masinovog ulja
½ kašičice himalajske soli
2 sveža manga isečena na kockice
1 krastavac isečen na kockice
1 iseckana glavica crvenog luka
Veza svežeg korijandera
Veza sveže nane
8 šolja iseckanog kelja


Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Napravite salatu: U malu šerpu ubacite crni pirinač i oko 360ml vode i malo soli, sečekajte da provri. Poklopite šerpu, smanjite vatru i ostavite da se pirinač krčka oko pola sata (dok sva voda ne ispari). Isključite ringlu i ostavite pirinač da se hladi oko 5 minuta, dodajte naseckani mladi luk i so, i ostavite sa strane da se skroz ohladi.
U činiji pomešajte brokoli maslinovo ulje i malo soli. Poređajte komade brokolija na papir za pečenje i pecite u rerni oko 15 minuta, odnosno dok ne smekša. Ostavite sa strane.
U činiji pomešajte med, sok od lajma, maslinovo ulje i so. Dodajte mango, krastavac, crveni luk, korijander i nanu.
Pomešajte pirinač i brokoli i prelijte sosom od manga.

 

Strawberry + Coconut Cream DoughnutsEat Clean Play Dirty

Sastojci (za glazuru od jagode):
6 velikih (što zrelijih) jagoda
½ šolje krema od kokosa
¼ šolje istopljenog ulja od kokosa
1 kašičica sirupa od javora


Sastojci (za krofne):
2 šolje bezglutenskog brašna
½ šolje kokosovog šećera
¼ izmrvljenih suvih jagoda
1 kašika lanenih semenki
1 kašičica praška za pečenje
1 šolja nezaslađenog mleka od badema
¼ šolje kokosovog ulja
1 kašičica vanila ekstrakta
Suve jagode za ukrašavanje


Priprema:
U blenderu spojite sve sastojke za glazuru i blendujte dok masa ne postane glatka. Masu ostavite u frižideru da se ohladi minimum 45 minuta, idealno preko noći.
Zagrejte rernu na 165 stepeni, namastite modle za krofne i ostavite ih sa strane.
U velikoj činiji pomešajte brašno, šećer, suve jagode, lanene semenke i prašak za pecivo. 
U maloj šerpi zagrejte mleko i ulje na laganoj vatri sve dok se ulje ne rastopi i mleko postane toplo na dodir. Sklonite sa ringle i umešajte i vanilu.
Tim mlekom prelijte suve sastojke i mešajte dok se ne sjedini. Smesu ubacite u modle za pečenje. Pecite dok ne postanu čvrste na dodir (oko 18 minuta).
Pustite da se krofne kompletno ohlade, zatim ih izvadite iz modli i kašikom prelijte svaku prethodno spremljenom glazurom, kao završni korak pospite ih usitnjenim suvim jagodama.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar