
Izlečite mamurluk narodnim lekovima iz celog sveta (vredi probati!)
Ukoliko ste stigli do odraslog doba velike su šanse da ste do sad imali nekoliko opakih epizoda mamurluka. Sigurno ste pokušali sa lakim i naizgled očekivanim rešenjima kao što su porcija masnog pomfrita, ili dva, tri parčeta pice. Možda nešto supergazirno? Postoji bar milion "oprobanih recepata", mada budimo iskreni jedini pravi lek su vreme i hidratacija.
Bez obzira jel za vaš mamurluk krivo vino, sake, votka, ili galon tamnog piva, rešenje alkoholne jednačine je uvek isto: talasi mučnine, pulsirajuća glavobolja i izgubljenost u vremenu i prostoru. Donosimo vam ideje za recepte protiv mamurluka iz celog sveta, ne kažemo da ćete biti kao novi, ali sigurni smo da će pomoći, bar malo.
• VELIKA BRITANIJA
Sendvič sa slaninom, odnosno Bacon Sarnie kako ga Britanci zovu, je lek sa glad, slomljeno srce, bankrot i najbitnije za mamurluk! Ne možemo, a da se ne složimo. Tostirajte dva parčeta belog hleba, dodajte sloj slatkog kečapa i HP preliva i preko stavite slaninicu koju ste pre toga zagrejali u tiganju (pazite da vam ne zagori). Ugljeni hidrati i mast su nam inače neprijatelji, ali u ovom slučaju rasteraće izmaglicu u kojoj ste se našli posle nekoliko čašica previše. Za pripremu vam je dovoljno par minuta, miris sveže ispečene slaninice diže iz mrtvih.
• JAPAN
Umeboši je vrsta japanske šljive koja se bere kada voćne kiseline dostignu vrhunac. Zatim se voćke kisele kao turšija i fermentišu sve dok ne dostignu pravu meru slatko-kiselog ukusa... U Japanu se kunu da ova vrsta šljive može učiniti čudo za mamurluk. Umeboshi je bogata mineralima i ima alkalizujuće dejstvo na organizam. Kako biste izvukli najviše, razmišljajte korak unpared, pre spavanja pripremite veliku čašu vode i uzimite jednu šljivu. Žvaćite polako i pre nego što padnete u duboki alkoholni san ispljunite ostatke. Povisiće vam se nivo elektrolita, a njen kiselkasti ukus nateraće vas da popijete puno vode, što je uvek dobra ideja.
• PERU
Leche de tigre nije mleko od tigra, kako biste u prvi mah pomislili. To je kombinacija sokova koji ostanu na dnu činije posle pripreme cevechea. Zvuči čudno, ali samo razmislite, kombinacija soka od limuna, supe od ribe, čilija i korijandera je zapravo čudesan koktel soli, elektrolita, vitamina i proteina. Ubacite tu smesu u blender i kratko blendujte. Ako vas ne privlači ova kombinacija (začudo ukus je sasvim okej), u ovaj šot dodajte kokosovu vodu. Peruanci se kunu u recept, iako vas ovo u potpunosti neće reštiti mamurluka, ljutkasta smesa će vas pridići.
• KOREJA
Heajangguk u bukvalnom prevodu sa korejskog znači "mamurluk supa". Baza je uvek ista: temeljac, puno rendanog kupusa, čili i bilo koje povrće koje zateknete u frižideru. Mana ovog recepta jeste što je supu morate pripremiti dan pre. Mada uvek možete da varate i pripremljen temeljac, držite u frizu sve dok ne naiđu pijani dani.
• RUSIJA
Kako bi pobedili efekte preterivanja pri ispijanju votke, Rusi se kunu u banju! I Pushkin je obožavao efekat koji banya pruža, u potpunosti razumemo svi mi obožavamo spa iskustvo. Ukratko, recept nalaže prvo opuštanje u sauni, kako biste iznojili toksine, a zatim pravac ledni tuš, pa ponovo u saunu. Sledeći korak je tipično ruski i ključan je za rešavanje mamurluka, a to je lagano udaranje sušenim listovima i grančicama. Iskustvo se može opisati kao suvo četkanje listovima i efekat je sličan tome. Sve se završava šotom kvasa, to je piće napravljeno od fermenrisanog integralnog hleba i voća kako bi ste smirili stomak.