Pretraga

Koje vino se najbolje slaže uz vašu omiljenu seriju?

Koje vino se najbolje slaže uz vašu omiljenu seriju?

Tekst: Vuk Vuletić

Mesec je drugi kako smo u ovom bestežinskom stanju, da li smo obrnuli ceo Netflix, HBO Go krug? Velike su šanse. Da li smo isprobali x vinskih etiketa? Sasvim izvesno. Zato danas uparujemo ukuse i žanrove - fina pitka vina uz lagani sadržaj koji će vas zabaviti, iskričava uz otkačene serije, ozbiljna i odmerena uz drame. Hvatajte beleške, i savet plus: ovu tablicu za „vina iz karantina“ možete koristiti i kad uđemo u "normalne" dane. Živeli!

Komedija

Koje vino se najbolje slaže uz vašu omiljenu seriju? (фото 1)

Vinarija Jović se nalazi u Knjaževcu gde poseduje 15 hektara vinograda i ima dugu tradiciju u proizvodnji vina. Rizling iz 2017. godine svakako predstavlja jedno sveže, voćno i cvetno vino, koje na ukusu krasi vibrantna kiselina kao jedna od sortnih karakteristika Rizlinga kao sorte grožđa. Dobar balans i voćna završnica koja traje i u kojoj ostaju arome breskvi i kajsija sa primesama citrusa. Vino koje može da se upari sa dobrom komedijom, ali takođe čini dobar par sa rečnom i morskom ribom, te polutvrdim kravljim sirevima. Možemo reći da je ovo jedno od onih vina u kojima se traži gutljaj više.

Predlog za gledanje: Friends, Sex and the City, How I met Your Mother

Triler

Koje vino se najbolje slaže uz vašu omiljenu seriju? (фото 2)

Pinot Noir je plemenita sorta sa poreklom iz Burgundije, poznata po elegantnim vinima koja često postižu astronomske cene. U našoj zemlji postoji tek nekoliko vinara koji rade vino od ove sorte, a ovaj primerak iz Prokupačkog vinogorja je upravo sada na svom vrhuncu konzumacije. Arome crvenog voća, prepletene sa izvanrednom herbalnošću, srednjeg tela, vrlo prijatnih kiselina i nežnih tanina. Odličan uvod u Pinot Noir kao sortu za ljubitelje vina, a takođe mnogo pristupačniji od svojih kolega iz Burgundije, jedno od najprijatnijih iznenađenja koje sam probao u poslednje vreme. Upariti uz dobar triler za maksimiziranje vašeg užitka.

Predlog za gledanje: Money Heist, Narcos, Ozark

Klasik

Koje vino se najbolje slaže uz vašu omiljenu seriju? (фото 3)

Crvena kupaža sorti Merlot, Cabernet Franc i Frankovka, dolazi nam iz subotičke vinarije Zvonko Bogdan. Cuvee no1 predstavlja premium etiketu vinarije i u zadnje dve berbe okitio se zlatom na prestižnom Britanskom ocenjuvanju vina „Dekanter“. Pošto se proizvodi duže od 10 godina, možemo reći da je ovo vino već postalo jedan od klasika domaće vinske scene, prepoznato od strane ljubitelja vina, a u poslednjih nekoliko godina, kao da je svaka berba za nijansu bolja od prethodne. Visok nivo voćnosti i začinskih nota koje su zasluga Cabernet Franca, sa primesama kvalitetnog hrasta u kome je vino odležavalo, čini neodoljivu kombinaciju na nosu posle koje dolazi sočan, intenzivan ukus, sa zaokruženim taninima i dugom voćnom završnicom. Pored dobrih klasika koje imate na svom repertoaru, probajte da uparite ovo vino sa svinjskim fileom u sosu od šumskog voća, ili juneći ramstek u sosu od čokolade, oba uparivanja će napraviti vatromet na vašim nepcima.

Predlog za gledanje: The Sopranos, Twin Peaks, Sherlock

Drama

Koje vino se najbolje slaže uz vašu omiljenu seriju? (фото 4)

Već dugi niz godina, vinarija Janko pravi čuvenu bordošku kupažu Stari Zavet po kojoj je najpoznatija na našoj vinskoj sceni. Novo vino vinara Dragana Vasića dolazi nam u vidu čistog Merlota, iz vinograda na lokaciji Zlatno Brdo, napunjenom u malom tiražu od oko 3000 boca i nekoliko desetina magnuma. Testament odlikuje izuzetno tamna boja, nos je okupiran aromama borovnice, kupine i ribizle koje dopunjuju arome karanfilića i kedrovine. Na ukusu puno, vrlo ekstraktivno, punog tela i srednjeg intenziteta tanina sa dugom završnicom. Vino koje polako ulazi na svoj vrhunac konzumacije, uparite sa najboljom dramom iz vašeg kućnog bioskopa i provedite nezaboravno veče u kućnom karantinu.

Predlog za gledanje: Peaky Blinders, The New Pope, The Crown

Quirky

Koje vino se najbolje slaže uz vašu omiljenu seriju? (фото 5)

Sve poznatija su „orange“ vina koja se proizvode maceracijom pokožice sa grožđanim sokom, uz fermentaciju koja se pokreće autohtonim ambijentalnim kvascima. Ono što je specifično kod ovih vina jeste da se ne rade konvencionalni postupci bistrenja, filtracije i stabilizacije da bi u što većoj meri sačuvali karakteristike grožđa i podneblja sa koga ono dolazi. Vinarija Kovačević iz Iriga proizvodi sortna vina ovom metodom od sorti Chardonnay, Riesling i Sauvignon Blanc, a od skora su na isti način napravili vino od domaće sorte Morava. Sauvignon Blanc R 2015. je vino koje odlikuje ćilibarna boja, nos je bogat aromama propolisa, sušenih kajsija, kompota od breskvi, sa začinskim notama belog bibera. Na ukusu zaokruženo, puno vino, sa dosta voća, prijatnim taninima i trajnom mednom završnicom. Pravo vino za meditaciju, koje zahteva vašu punu pažnju kako bi otkrili sve arome i punu komplesnost ovog vina. Odličan uvod u svet „orange“ vina, koji svakom danom ima sve više pobornika.

Predlog za gledanje: On My Block, The Good Place, Living With Yourself

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor