Pretraga

To su bili rođendani: Vintage je novi glavni sastojak torti

Tekst: BURO.

Retro manija ovoga puta dolazi u slatkom obliku, a nostalgija je glavni sastojak starih-novih torti. Eksplozija boja, pufnasti oblici na (barem) dva sprata, vintage dekoracija i neizostavna trešnja na vrhu evociraju uspomene na detinjstvo i rođendane kojima smo se kao klinci toooliko radovali.

Iako minimalizam uporno diže broj obrtaja, maksimalizam i varijacije na temu uzvraćaju istom merom, a uprkos tome što se ove torte posmatraju kao novi trend, one imaju dugu istoriju. Ako bismo prelistali stare albume, videli bismo da su na našim rođendanima u glavnoj ulozi bili upravo ovi slatki scene-stealeri. Preko mode i dizajna, više je više pravilo se uselilo i u gastronomski svet i deluje da je tu da ostane. Poslastičari inspiraciju za svoja zaslađena remek-dela osim detinjstva izvlače iz japanskih i južnokorejskih poslastičarnica, a vlasnik Baked In Space smatra da ovaj stil kolača poseduje jedinstvenu ivicu koja ima moć da privuče svakoga i svakoga. Ako je sudeći po našim Instagram feedovima, nema sumnje da je u pravu.

Vi ne morate ići daleko tragajući za inspiracijom - sigurni smo da u nekoj staroj svesci čuči barem jedan bakin recept za tortu, ostaje vam samo da pratite uputstva i bacite se na pravljenje svoje slatke trospratnice. Ne zaboravite na glavni sastojak - dašak nostalgije.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor