Pretraga

Tradicija u srcu Beograda: Salaš Zvonko Bogdana

Tradicija u srcu Beograda: Salaš Zvonko Bogdana

Tekst: BURO.

Od pre par meseci Beograđani i gosti glavnog grada ne moraju da idu na izlet kada se zažele odlične vojvođanske kuhinje, atmosfere salaša i tamburaša. Jer se u Beton halu smestio Salaš Zvonko Bogdan, radi se o priči koja je pokrenuta u Subotici i kao njen logičan nastavak sada imamo lokal koji donosi autentičnu atmosferu, zvukove i ukuse. U prilici smo da se u srcu grada prepustimo hedonizmu i laganom uživanju u hrani i životu po čemu su Vojvođani poznati. To je upravo ono što nam je potrebno u danima kada se stres penje na maksimum, u ovom restoranu već na vratima će vam biti jasno da uz kaput treba i brige da okačite na čiviluk i da se posvetite zaceljenju duše i melodijama koje bude zaboravljene emocije.

Tradicija u srcu Beograda: Salaš Zvonko Bogdana (фото 1)
Tradicija u srcu Beograda: Salaš Zvonko Bogdana (фото 2)

Enterijer je baš sve ono što očekujete od salaša, tu je mnoštvo sitnih detalja koji čine širu sliku i osvajaju svojim jarkim bojama i etno motivima. Naravno, tu su nezaobilazni crveno-beli karirani stolnjaci koji su znak da se opustite i da je vreme za ozbiljno gastronomsko putovanje u središte tradicije. Zaboravite na male porcije i dijetu, kada na scenu stupi prepuštanje užitku, kalorije se ne broje. Posebno zato što u svakom zalogaju donose arome koje nas nose u detinjstvo, misli se vraćaju na slave, rođendane, na bakinu kuhinju i stare kafane u koje se odlazilo sa roditeljima na vikend ručak. Možda smo i dalje u centru Beograda, ali sa svakim zalogajem putujemo sve dalje.

Tradicija u srcu Beograda: Salaš Zvonko Bogdana (фото 3)
Tradicija u srcu Beograda: Salaš Zvonko Bogdana (фото 4)
Tradicija u srcu Beograda: Salaš Zvonko Bogdana (фото 5)

I baš je tako postavljen meni, vodilo se računa da budu zastupljeni klasici vojvođanske kuhinje, a izvedeni tako da se ukusi prelivaju i uklapaju, čineći savršenu simfoniju. Ovde ćete prijateljima ponuditi zalogaj iz svog tanjira i poslužiti se iz njihovog, jer svi specijaliteti zaslužuju da se isprobaju. Za pravi „trip down memory lane“ preporučujemo da obrok krenete sa bistrom supom od domaće morke sa knedlama od griza. Nemojte zapostaviti deo sa predjelima jer ćete tu pronaći, između ostalog, guščiju džigericu iz tiganja, rolnice punjene sremskom kobasicom. Dok će sekcija sa glavnim jelima ozbiljno namučiti neodlučne, ili će vas (ako ste praktični kao mi) inspirisati da zakažete nekoliko poseta i sve lagano izgustirate. Predlažemo da se odlučite za Perkelt sa “Túrós csusza” testom, patku ispod sača sa mlincima, ili vrat od mangulice na krompiru. Vrlo je verovatno da će vam se do karte sa desertima već vrteti u glavi od ukusa, ali baš zato je ideja da sve isprobavate polako, bez žurbe, uz laganu živu muziku koja je tu da zaokruži priču za sva čula.

Tradicija u srcu Beograda: Salaš Zvonko Bogdana (фото 6)
Tradicija u srcu Beograda: Salaš Zvonko Bogdana (фото 7)

I posle male pauze stižu nove dileme, pa je najbolje da naručite nekoliko sjajnih kolača i podelite sa društvom, konobari će vam preporučiti da to budu: Šomloi galuška, Túrógombóc, Mađarica i Šnenokle. Stvarno nekada život treba posuti prah šećerom i to bez griže savesti.

Tradicija u srcu Beograda: Salaš Zvonko Bogdana (фото 8)
Tradicija u srcu Beograda: Salaš Zvonko Bogdana (фото 9)
Tradicija u srcu Beograda: Salaš Zvonko Bogdana (фото 10)

Ono što je interesantno jeste da je Zvonko Bogdan nastupao na otvaranju salaša prvi put posle dugo vremena u Beogradu. „Drago mi je da se vratim u Beograd gde sam u hotelu Union započeo karijeru. Dugo nisam nastupao na ovaj način ali sada konačno imam svoje mesto“, rekao je tom prilikom i najavio da će od sada biti redovan sa posebnim nastupima za sve fanove.

Tradicija u srcu Beograda: Salaš Zvonko Bogdana (фото 11)
Tradicija u srcu Beograda: Salaš Zvonko Bogdana (фото 12)

Celo iskustvo zaokruženo je celukupnom ponudom vinarije Zvonko Bogdan, ali tu je i veliki broj drugih etiketa. Rezervišite svoju kartu za putovanje u središte dobrih ukusa i to svakim danom. Vidimo se!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor