Pretraga

Tri odlična džina iz regiona: isprobajte ih već danas

Tri odlična džina iz regiona: isprobajte ih već danas

Tekst: Jelena Karakaš

Džin doživljava svoju renesansu, sve je više destilerija koje eksperimentišu sa ovom vrstom pića, izbor tonik napitaka sve je širi, a čak i laicima je jasno da da postoji bezbroj načina da se začinima i biljkama pojača i promeni ukus pića prilikom serviranja.
Zato nas činjenica da je sve više domaćih igrača u toj areni jako raduje! Danas vam predstavljamo tri craft destilerije koje lako mogu da stanu rame iz rame sa mnogo poznatijim etiketama.
Živeli!

 

Juni93

Juni 93

Ovo je džin koji se pravi od organskog bilja koje raste u Srbiji, dok se sedište kompanije nalazi u Notingemu gde se nalazi i istovremeni bar. Kleka je sastojak koji je danas skrajnut pored svih infuzija i ukusa koji se dodaju u ovo piće. Zato su tvorci Juni93 džina hteli da odaju počast divljoj kleki koju skupljaju u Pešterskoj visoravni, naziv potiče od engleske reči juniper koja u prevodu znači džin. Pored te biljke u recepturi još koriste bobice zove, lavandu, seme korijandera, limun, koren irisa... Kao rezultat tu je London Dry Gin u čijem ukusu se očitavaju i note bora i eukaliptusa, slatke note vanile i trešnje prati kardamom i cimet. Pored osnove varijante tu je džin i sa malinama i šljivama kao prava oda srpskoj tradiciji, a za one zahtevnije tu je i džin koji je odležao neko vreme pre nego što je pušten na tržište.


Luftbremzer

Luftbremzer

Džin je naziv dobio po reči koja označava zagrebačkog zgubidana koji uživa u životu. A javnost je po prvi put čula za ovu mladu hrvatsku destileriju kada su pokrenuli crowfunding kampanju. Tri momka su za proizvodnju džina koristili borovnice iz Korduna i Like, anđeliku sa Velebita i limun i lovor sa malih bračkih ostrva. Pored ovih sastojaka Luftbremzer se spravlja od korijandera, korena irisa, lovorog lista, kore gorke narandže, limunove kore, cvet i ploda zove i kamilice. Svi ti sastoji se spajaju i finalni oblik dobijaju u zagrebačkom kraju Trešnjevka. To je autentični craft proizvod od ideje do realizacije, puni se u malim količinama, a buduči da ga kvalitet svrstava u rang premium džinova, očekuje se da će se u nekom trenutku količina proizvedenih boca pokazati kao nedovoljna.

 

Dubrovnik Republic

Dubrovnic Republic

Ljubitelje džina iznenadila je činjenica da je prošle godine ovaj relativno anonimni hrvatski džin ušao u uži izbor najboljih tradicionalnih džinova na svetu od strane globalne organizacije The Gin Guide. Dubrovnik Republic nije nastao u Dubrovniku kako mu ime asocira, već u Zadru. Dva prijatelja iz Austrije idejni su tvorci ovog koncepta. Počeli su u desteleriji na zadarskoj obilaznici i punili su posebno dizajnirane flaše od pola litre u ograničenoj seriji od samo 500 flaša. Pa otkuda ime? Pet bitnih sastojaka su dalmatinski: klek iz zaleđa Zadra, smilje s ostrva Pag, morski komorač sa ostrva Iž, narandže sa ostrva nadomak Dubrovnika i stonska so. Vrlo važna u procesu proizvodnje je voda i to iz reke Une. Iako je postotak alkohola visok pri ispijanju jasno se prepoznaje aromatična narandža, opojan miris smilja i ukus komorača, sve prožeto klekom i pojačano solju.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor