Pretraga

Godišnja prognoza: Učinimo unutrašnji svet ponovo velikim

Godišnja prognoza: Učinimo unutrašnji svet ponovo velikim

Tekst: Dušan Jurić

Nisu nam potrebne daleke planete da bismo i sami zaključili da je promena blizu. Kada se svet radikalno menja i stari sistemi pucaju, važno je da sačuvamo svoju kičmu i nerve. Zato je važno da u još jednu od "velikih" tranzicija i promena narativa kročimo stabilo i pazimo da se ne povredimo. Godina počinje kulminacijom simbolike Jarca, pokušaja da se držimo stare strukture, a nastavlja se težnjom da naprasno promenimo postojeći sistem funkcionisanja. Na svetskom nivou, ovo je pogodno tle za konflikte, a na personalnom za emocionalni krah. Nisu nam potrebne ni ambiciozne predikcije da bismo uvideli da državni sistemi i korporacije neće više funkcionisati isto, ali šta se to zapravo u samoj drži menja? Kako da u jeku vertikalnih promena pokušamo da ostanemo izduženi, sabrani i ne postanemo žrtve udarnih i anksioznih vesti? Zaronimo nežno u prelomnu 2022. godinu!

Za početak, važno je da se držimo principa realnosti, Saturna. Kako je još uvek u znaku Jarca, podseća nas na to da promena ne može biti instant i da je neophodno da završimo sve one stvari koje smo odlagali od 2020. godine. Naročito je važno da se prisetimo svojih dužnosti i svega onoga što smo želeli tada da postignemo, jer ćemo ove godine imati još jedan kontrolni, kada će planeta karme biti retrogradna i vraćati nas na nezavršene zadatke. Dakle, važno je da u novogodišnje rezolucije ne krenemo previše naglo, te da se dobro prisetimo onog najvažnijeg u kreiranju istih. Šta je ono što smo želeli da preskočimo postavljanjem novih ciljeva? Da li su oni naš beg od prošlosti u budućnost? Baš kao na jogi, važnije je da stvari radimo pravilno nego da ih naoko radimo dobro, a otaljavamo. Sjajno je ostaviti loše navike, ali hajde da bolje upoznamo šta je do njih dovelo. Dugoročni ciljevi su odlični, ali hajde da se prvo pripremimo na neizvesnost.

Sredina januara donosi nam upravo temu susreta sa starim ličnim temama, pa je bežanje u budućnost sasvim jalovo. Približava nam susret moći i nemoći, javnog i skrivenog, države i podzemlja, sile kreacije i destrukcije, Sunca i Plutona. Iako je u pitanju čest tranzit, nalazi se u izazovnom delu zodijaka koji je povezan upravo sa moći, Uttara Ashadha nakshatri koja se vezuje za deklaraciju rata. Ona simbolizuje nepobedivnost, ali kako Pluton svoje destruktivne i demonološke namere ne može da odloži, mračne sile takođe pokazuju svoju izdržljivost. Klimi koja nalikuje ratu svedoči i planeta nasilja, Mars, koja će biti na stepenu kritičnom za emocije, gandanti, tački davljenja koja donosi emocionalnu povišenost i krizu, a na globalnom nivou intenzivne i nagle događaje koje se vezuju za njegovu simboliku: agresiju, politiku, vojsku, kao i znak Škorpije u simbolici “petostrukog T”: trovanje, toksičnost, teror, tajne i taktike.

Godišnja prognoza: Učinimo unutrašnji svet ponovo velikim (фото 1)

Novi izvori energije vode u novo izgaranje

Rahu u Ovnu donosi globalnu atmosferu orijentisanu na akciju i proboj novih početaka, progresivno mišljenje i rešavanje problema. Impuls ka usvajanju novih teritorija zahvatiće sve delove društva, ali i naših bića. Lunarna kuća u kojoj se nalazi, Bharani, označava savladavanje najvećih izazova kroz izdržljivost i disciplinu, pa će u tom maniru donositi prekretnice i otkrića u nauci, ali i slomove koji mogu biti vezani za globalnu ekonomiju. Kada je veliki inovator i buntovnilk Rahu prethodni bio u Ovnu, 1929. godine dogodio se veliki ekonomski kolaps, slom berze i početak “Velike depresije” Ovaj period takođe koincidira sa cunamijem koji je pogodio Maleziju, kao i zemljotresima velikih magnituda, kao onaj koji je pogodio Indoneziju. Sveukupno, sila rađanja biće toliko jaka da pokrene novi život, trajno pustošeći i destruirajući stari.

Energija Plutona koju ćemo osetiti u januaru, ali i u nekoliko navrata tokom godine, dotiče i kolektivno nesvesno i stvara sasvim nove fantazije o (unutrašnjem) životu. Kako vlada nuklearnom energijom, verovatno donosi promene na nivou strukture, vlasti ili neke nove forme moći. Znak Jarca, u kome se nalazi, poseduje ne sasvim očiglednu asocijaciju na Pluton jer predstavlja adaptaciju sa života u vodi na životu na kopnu, dok Pluton predstavlja silu koja kopni ispod površine i iz dubokih skrivenih nivoa. Pluton se asocira i pojavom masovnih samoubistava, pa transponovano na kolektivni plan, ovaj tranzit može doneti “autodestrukciju” određenog državnog sistema ili hijerarhije i transformisanje novi nivo funkcionisanja. Kada su osetljive emocije u pitanju, razrešavnanje trauma i dolaženje u dodir sa duboko ličnim temama, može predstavljati i psihološki izvor na duboku plutonsku transformaciju. Jarac predstavlja hiperstruktuiran i statičan sistem, dok Pluton zahteva potpuno nekontrolisano ludilo, pa u tom smislu možemo očekivati krizu za mentalno zdravlje. U procesu nežne i fleksibilne transformacije, potrebno je da budemo hrabri da se destabilizujemo i prigrlimo sopstveni haos kako bi probudili ludog kreativce u nama stranima, Pluton. Pucanje je često oslobađajuće, ali još jednom na to moramo pripremiti i svoje lomljive kosti.

U poređenju sa prethodnim putem kada je Pluton bio u Jarcu, možemo primetiti da su se dešavale važne stvari u konstituisanju novih državnih sistema. 1776. potpisana je američka Deklaracija o nezavisnosti, dok je u periodu između 1789. i 1797. Džordž Vašington bio prvi predsednik Amerike, a tada je i ustanovljena prva Vlada Sjedinjenih Američkih Država. Sve ove promene mogu sugerisati na stvaranje novih vladinih ili nevladinih tela upravo u ovoj godini. Sa maštovitije strane, izlazak Saturna iz Jarca, može označiti i doba novog pojmanja roda ili seksualnosti. Ovaj znak je jedan od važnijih za razumevanje transrodnosti, jer se u njemu doslovno izlazi iz starog tela i ulazi u novi.

Azbuka koju ne umemo da pročitamo

Sam početak godine može doneti sukobe među narodom, ali i sukobe naroda sa vlašću. Buntovni Uran pokazuje svoje zube i podstiče nas na revoluciju, ali još neobičnije nego inače. Kako se nalazi u lunarnoj kući rađanja, a dodiruje planetu komunikacije i javnog mnjenja, Merkur, možda smo na putu jedne od mnogih tehnoloških revolucija ili pak na nervoznim talasima nesporazuma u postojećim talasima komunikacije. Sudar principa stagnacije i progresa, Jarca i Ovna, biće intenzivnan u januaru, pa vrlo bukvalno i naivno možemo da kažemo da će biti isuviše rogova i otpora na jednom mestu i da je toreadorska borba gotovo izvesna. Sredinom januara možemo očekivati snažne energetske, gotovo galvanizujuće promene. Vesti će biti puni novih vesti o samom načinu komunikacije, promenama koje se događaju o državnim sistemima, ali i u samoj prirodi komunikacije, transporta i obrazovnih sistema. Izmene zakona ili funkcionisanja u školstvu, izveštavanju, medijima, revoluciji tehnologija ili napadu na sisteme informicanja, neke su od tema koje nas mogu iznenaditi kao grom iz vedra neba. Sveukupno, planetarna energija donosi nagle i intenzivne prelaze iz jednog načina funkcionisanja u drugi, a periodi tranzicije nisu nimalo laki. Januarski aspekti označavaju oštre i nepredvidive promene, izlazak iz mraka i otkrivanje onoga što se dugo krilo od očiju javnosti. U trenucima koji su nabijeni tenzijom, važno je izbeći psihološku entropiju, pa su se prakse koje naš nervni sistem drže na okupu poput meditaciji joge presudne dok se struktura menja po vertikali.

Sredinom januara Merkur kreće retrogradno i to u znaku Jarca, lunarnoj kući koja označava slušanje. Sama Sharavan nakšatra vezuje se za savete koje često nismo spremni da čujemo, pa je u ovom periodu dobro načuljiti uši, ali i unutrašnjeg slušača i empatu nama, kako bi smo bili u stanju da primimo pravu informaciju koja često dolazi iz srca. Još jednom u nizu januarskih događaja koji se vezuje za velike sisteme, ovaj retrogradni Merkur se takođe može odnositi na vesti koje se tiču državnih sistema, kao i prekretnica koje simbolizuje Sharavan nakšatra. Dodatna stvar koja podseća na transformaciju je i činjenica da će se kretati zajedno sa Plutonom, što često otkriva mračne i potisnute teme i plasira ih u javnost. Privatno, možemo biti skloni mračnoj poeziji ili horor filmovima usred prazničnih dana, ali dubokom psihoanalitičko mišljenju ti otkrivanju tabu tema koje smo skrivali sami od sebe. Ovo je još jedna odlična tehnika za približavanje transformaciji na adekvatan način, jer ćemo sredinom januara naše unutrašnje demone sa ovim aspektom sjajno upoznati, ali i pripitomiti za nadolazeću promenu tako da ih se ne plašimo.

Godišnja prognoza: Učinimo unutrašnji svet ponovo velikim (фото 2)

Dani novih državnosti (i digitalnih realnosti)

Februar počinje više nego vodolijskom energijom, jer njen moderni vladar Uran pravi aspekt sa čak 8 planeta! U pitanju je kolektivna planeta koja donosi buđenje želje za revolucijom i građanskom neposlušnošću u nama, novih ideja i tehnoloških napredaka, ali mogućnosti promene režima, sa čim često koincidira. Kako će najintenzivniji aspekt praviti sa Merkurom, planetom komunikacije, moguće da nas očekuje uspostavljanje novog sistema komunikacija, te da će same vesti biti pune informacija o novoj eri izveštavanja, inovacijama u medijima ili sasvim novom poretku funkcionisanja društvenih mreža. Kako je Facebook rođen upravo u februaru, važni tranziti će se odraziti na funkcionisanje ove kompanije, a promene se vezuju za Uran i iznenadna dešavanja i inovacije, ali kako vlada i revolucijom moguće je da ćemo u ovom periodu posvedočiti i još jednoj u nizu vesti o evoluciji ove kompanije, koja između ostalog doživljava i važan prelazak Saturna, te i uspostavljanja nove strukture i odgovornosti, ali i Neptuna, odnosno napuštanja starog i transformacije.

Najvažniji događaj dešava se upravo na sam rođendan Facebook-a, jer će Merkur upravo 4. februara zastati na nebu, kada se mogu obelodniti važne istine. Zastajanje Merkura ključan je period retrogradnosti, jer fokusira haotičnu energiju i na jednu određenu, često tenzionu temu. Šta je u pitanju, možda će nam upravo otkriti tajnoviti Pluton, koji tog dana prelazi preko Merkura u natalnoj karti Facebook-a, otkrivajući mračne i duboke tajne isplivati, transofrmišući komunikaciju same kompanije. Ovaj datum može biti važan i u lokalnom smislu, jer markira datum kada je Jugoslavija preimenovana u Srbiju i Crnu Goru.

Možemo li promeniti krv?

Nekoliko dana potom, od sredine februara do sredine oktobra, planeta karme, Ketu, menja lunarnu kuću i dolazi u Vishaku, nakšatru povezanosti sa bogovima. Ovde se spajaju princip prosvetljenja i posvećenosti duhovnim praksama, pa kolektivno možemo osetiti potrebu za uzvišenim. Primera radi, u prethodnim ciklusima Vishaka nakšatre, osnovana je paravojna formacija Hezbolah, što nas upućuje na to da želja za oslobođenjem može dovesti i do fatalizma. Prvi deo godine provešće u znaku Škorpije i na površinu može izneti teme seksualnosti koje smo dugo potiskivali. Kada je prethodni put bila na nebu, 1985. godine počelo je testiranje za obolele od AIDS-a, a tema napredovanja testiranja krvi na mnoge druge bolesti moguća je i u sadašnjem periodu. Kako Vishaka želi da bude sa obe noge u sva različita sveta, materijalnom i duhovnom, ova simbolika se može primeniti i na mnoge druge oblasti. Tada je registrovan prvi internet domen koji je svetu omogućio da kroči u digitalni univerzum, pa ovoga puta može rezultovati nekom sličnom revolucijom medija koju najavljuje i retrogradni Merkur u karti Facebook-a. Još jedan ciklus pre ovog, obavljena je finalna komunikacija zemlje i Pionira 10, svemirske NASA letelice koja je takođe omogućila da čovek kroči u dve istovremene realnosti. U još jednom ciklusu unazad, svedočimo nizu astronomski značajnih datuma i svemirskih misija kao što su Luna 9, Venera 3 i mnoge druge.

Istorijski koincidira i sa rekordima u sportu, kao i pojavom takmičarskog klizanja, pa ćemo i ove godine verovatno slaviti sjajne rezultate nekih novih aseva, ali i svedočiti uvođenju novih sportova u takmičarsku kategoriju. Sve gde se slavi ceremonijalnost, spajanje dve realnosti, biće u ekspanziji ove godine. Venčanja, putovanja, upoznavanje čoveka sa principima spiritualnosti, ali i doslovnom izgradnjom mostova i drugih sredstava koji spajaju i prevode iz jednog dela stvarnosti u drugu, biće teme koje će opisati ovu godinu.

Vishaka se u istoriji filma prikazuje kroz likove koji se pojavljuju kada je potrebno spasiti planetu: Julie Andrews spašava decu od rata, Scarlet Johanson se bori protiv natprirodnih sila, kao i Mads Miklsen koji pije vino kako bi se osetio božanstveno. Ovo nije šala, jer se Vishaka vezuje i za konzumiranje umerenih doza alkohola, naročito vina.

Njena negativna strana su problemi sa seksualnošću, pa vesti o traumama povezanih sa zlostavljanjem i ove godine mogu ostati tema, ali na svu sreću, čini se da su najveće tajne ipak izašle na površinu dok je planeta karme bila u lunarnoj kući čuvanja tajni. Ovo je sjajan period za vedriju stranu seksualnosti, a to je mogućnost da ove godine upoznamo svoju svetu seksualnost i posvetimo se ovoj temi ne samo telesno, već i duhovno jer Vishaka želi da do nas spusti sve ono što može biti božanstveno.

Muzikom do humanitarnosti

Za sve ove cikluse vezana je i velika revolucija u muzici i to veoma specifična, zato načuljite uši Najpre svoje najveće hitove izbacuju Frank Sinatra, Dejvid Bouvi i Bitlsi, a Džon Lenon se poredi sa popularnošću Isusa, što je vrlo svojstveno božanstvenoj Vishaki, divinizovanje samog čoveka, ja je i u ovom periodu moguća ekstremna populatnost novih muzičara. Zanimljivo je da se za sve periode vezuju i humanitarni koncerti, počevši od onih koji su namenjeni američkim trupama u Vijetnamu, pa ovaj trend u narednom ciklusu dobija formu Live aid koncerta, održanog u svrhu prikupljanja novca za pomoć gladnima u Etiopiji. Dakle, ovakve promene registrujemo na čak 18,5 godina i dolazimo do 2003. kada je Ketu poslednji put bio u Vishaki, a Nelson Mendela organizovao AIDS benefit koncert kako bi podigao svest o ovoj bolesti. Čini se da možemo očekivati neke plemenite tokove u muzici, pravi vodolijski poziv na solidarnosti, a kako aspekti koinciraju i sa epidemijom AIDS-a, nadajmo se da muzika takođe može imati lekovit uticaj u postojećoj pandemiji. Zanimljivo je i to da je Narodna skupština Srbije u još jednom ciklusu Ketua u Vishaki jednoglasno usvojila nove državne simbole Srbije: Bože Pravde je postala nova himna i usvojen je grb za celu zemlju. I još nešto. Warner Music Group takođe deli ovaj aspekt, pa se nadajmo novim muzičkim ugovorima koji u poslednje vreme sve više promovišu socijalnu pravdu kao deo politike ove kuće.

Proglašenje autonomije astronomije

U različitim ciklusima Vishaka nakšatre koincidirale su sa konstituisanjem novih država. Persija je preimenovana u Iran, Jugoslavija u Srbija i Crna Gora, Italija je postala republika, a u različitim ciklusima, Izrael, Burma i Farska ostrva takođe su proglasile svoju nezavisnost. Kako od ovog perioda takođe očekujemo nekakvo frakcionisanje, razdvanjanje ili umnožavanje, važno je pomenuti i poklapanje sa formiranjem Svetske zdravstvene organizacije, koja je tada formiranana od strane Ujedinjenih nacija. Neposredno po izlasku Ketua iz Anuradha nakšatre uveden je u evro, što nas navodi i na razmišljanje da smo možda na putu stvaranja još novije monete od kripto valuta. Kako će u natalnoj karti Bitkoina Sunce dugo biti u opoziciji sa Uranom, moguće su iznenadne promene u prva tri meseca u godini, bilo kroz fluktuacije ili ustanovljavanja nove valute, a kraj jula i avgust takođe su periodi u kojima možemo očekivati sličan trend.

Koje još trendove zapažamo, a vezani su za planetu karme? Tehnologije i internet su naredne teme za promišljanje jer osim Facebook-a, sam pojam internet domena čini se menja nešto u srži, jer je u u jednom od prethodnih ciklusa registrovan prvi internet domen. Da se radi o nečemu višem od logičnog sleda stvari i razvoja kompanije Meta, svedoči i činjenica što je u natalnoj karti Facebook-a Ketu upravo u Vishaka nakshatri. To znači da ova kompanija doživljava svoj "nodalni povratak", te da će se u njenom razvoju dogoditi sudbinske stvari, vraćanja na ispravljanja starih karmičkih zadataka. Zanimljivo je da istu situaciju dele i Facebook-ovi savremenici kao što su Last.fm, LinkedIn ali i za mnoge sada već zaboravljeni servisi kao što su Photobucket i Skype. Izvesno je da će digitalni svet menjati svoje forme, ali na koji način ostaje nam da vidimo. Ono što možemo da znamo je da sveukupna atmosfera ovog aspekta upućuje na inovativnost i stvaranje nečega sasvim novog iz nečeg starog, što se sa Facebook-om već i dogodilo. Iduću nazad u vreme, s početka 1900-ih pamtimo i izume kao što su električna sijalica i ciklotron. Struja i novi izvori energije kao i izumi za njeno tranformisanje, sasvim su očekivan ali i podudaran ishod ako prethodne periode uzmemo u obzir. Kako Vishaku simbolizuje grnčarijski točak, simpatično je da i sijalica i ciklotron da bi radili poseduju mehanizme koji su kružnih oblika, baš onakvi kakvi su nam potrebni da bismo nešto izvajali. Još jedan primer je i klizanje na ledu koje je u sličnim periodima ekspandiralo, a koje takođe zahteva savršenstvo kruženja. Osim toga, Vishaka ima sposobnost da deli stvari na dva dela ili ih spoji u novu celinu. Zato se sabirajmo i oduzimajmo

Godišnja prognoza: Učinimo unutrašnji svet ponovo velikim (фото 3)

Luksuzni brendovi pred velikim izazovima

Logiku postizanja cilja i prolazak kroz trijumfalnu kapiju koju označava Vishaka nakšatra možemo ispratiti i kroz trčanje. Poput šampiona koji prolazi kroz cilj, kompanije Reebok i Puma poseduju Vishaku u svojoj natalnoj karti, pa možemo očekivati njihovu transformaciju, bilo kroz fraksionisanje ili nove modele poslovanja. Modnu i beauty industriju takođe očekuju promene, jer MAC Cosmetics, Balenciaga, Chanel i Dolce & Gabbana takođe prolaze kroz nodalni povratak i susret sa planetom karme. Možemo se pitati i šta će biti sa kompanijama koje dele ovaj aspekt, a to su Emirates i Etihad, ali i Niki i Wizzair koje mogu odrediti novu eru popularnosti jeftinih letova ili pak neki održiviji model putovanja. Tesla motors može doživeti svoj trijumf jer i on pripada ovoj grupi kompanija, pa su promene u transportu još jedna oblast na koju je osim gorepomenutih invencija u astronomiji važno obratiti pažnju.

Martovski sunovrat i procvat C.E.O-izma

Početkom marta formira se tenzioni aspekt planeta rata i karme, Marsa i Saturna. U pitanju su dve sile od kojih obe žele da dokažu svoju prevlast. Jedna označava snagu, a druga zakon, a kako je Mars u Jarcu egzaltiran, pretvoriće se u podivljalog vojnika koji ne odustaje od borbe za svoju misiju. Sama konjunkcija donosi stres po državne sisteme koje diktira znak Jarca. Na ličnnom nivou, ovo se može odnositi na rast psihološke tenzije, unutrašnji rat, projekciju tolike količine snage koja dovodi do kolapsa. Unutrašnji konflikti u samim državnim sistemima mogu dovesti atmosfere raspada i civilnog rata ili pak ratovanja za moć unutar same države, između vlasti i opozicije, ali i unutar redova istomišljenika. Prevedeno na jezik ličnosti, ovaj aspekt označava doživljaj grandioznosti, a jezikom države, ovo predstavlja suprematizam.

Najveća opasnost koju donosi je samourušavanje, autodestrukcija, kako kolektivnom tako i na personalnom nivou. U natalnoj karti Amerike, ovo se dešava u drugoj, kući smrti i finansija, što moze ukazivati na ekonomski kolaps, ali i na transformaciju sistema vlasti, vrednosti na kojima politika počiva. Cepanje sistema koje nastaje usled prevelike krutosti moze biti negativan ishod, pa je vazno na vreme osloboditi psihu od terora postignuća, uspeha i izdržljivosti jer će polakost i fleksibilnost biti na najvećoj ceni. Samonametnutu kontrolu potrebno je zameniti svim onim što umanjuje opsesivnost i potrebu za dokazivanjem. Sam sistem potrebno je obogatiti diverzitetom, a ne truditi se da se postigne monolitnost. Ne možemo biti veci od sebe samih, a upravo to je ono čemu cemo nesvesno težiti. Martovska smena sa hladnog na malo toplije vreme možda je pravi test toga šta znači biti fleksibilan i umeren, ni uzavreo ni leden. Umesto gorde izdržljivosti potrebno je da naučimo da istrajavamo u svojoj ranjivosti.

Ovaj aspekt 2020. godine koincidirao je sa prvim karantinom tokom pandemije. Drugim rečima, potreba za upotrebom Marsa, kretanjem, bila je ogromna, štaviše egzaltirana, a Saturn je na to davao izričite restrikcije. Sa vedrije strane, ove dve planete su se tada nalazile u lunarnoj kući nepobedivosti, koja stoički podnosi najteže uslove i ne toleriše dramu. Ovog puta naći će se u kući koja označava spajanje ljudi, pokretnost i potrebu za širenjem i slavom, tendencijom da budemo vidljivi pred drugima i stvaramo socijalnu promenu. Satun i Mars u ovoj poziciji često imaju upravo ljudi koji rad u oblastima ljudskih prava i socijalne zaštite, pa od ove planetarne kombinacije ovog puta možemo očekivati mnogo veću pobunjeničku energiju.

Rađanje vere u nova božanstva

Početkom aprila, Neptun, planeta isceljenja priprema svoj ulazak u znak Riba. Kako će praviti aspekte sa benefičnim Jupiterom, možemo očekivati novi talas optimizma i mudrosti koje do tada nismo bili spremni da čujemo, a tiču se kolektivnog isceljenja. Spajaju se dve jako važne planete za svesnost i kolektivno mišljenje: jedna se tiče duhovnosti, a druga optimizma koju donosi novo doba. Lunarne kuće nas upućuju na to da se prethodna epoha završava, a naredna počinje, kao i na simboliku prinošenja žrtve u cilju upoznavanja istine. Ovo se može na odnositi i na pandemiju, jer Neptun u Ribama donosi kolektivno isceljenje. Simbolika je dvosmislena jer ujedno vlada i zarazama, ali kako će praviti aspekte sa najvećim benefikom, verovatnije je da će doneti optimističan ishod.

Dve planete koje predstavljaju znanje, 13. aprila spojiće se u znaku Riba, što donosi sposobnost da razumemo stvari i povežemo se sa uzvišenim i mističnim. Sposobnost da čujemo neverbalno i angažujemo više mišljenje sada će biti jača, što će uticati na formiranje novog tkiva kolektivnne svesi. Obe planete vladaju znakom Riba, a kako će se blisko spojiti, vrlo je verovatno da ćemo imari priliku da se povežemo sa svojim nesvesnim i napokon dobiti sposobnost da pustimo. Jupiter je naš Guru, a u znaku Riba može dovesti do želje da se samospoznamo i oslobodimo, dok njegov spoj sa Neptunom označava manifestaciju nečeg novog, kao i želju da se približimo novim spiritualnim praksama. Jedino čega je potrebno paziti se je umnožavanje duhonika koji mogu nanetu neptunovski sumnjivu štetu ili nas prevariti, kao i prepuštanje eskapizmu i sanjarenju koji nisu konstruktivni.

Bilo da se to dešava na planu mašte ili realnosti, ovaj aspekt donosi nam nove boje. Jupiter i filmični Neptun pravili su slične aspekte i davne 1914. Kada je Technicolor počeo da eksperimentiše sa raznim tehnikama kako bi se dostigao film u boji. Potom je 1932. koristio revolucionarnu tehniku od tri boje, da bi 1939. nastao čuveni film “Čarobnjak iz Oza”. Sve tri godine praćene su aspektima Jupitera i Neptuna, a svet je tada ugledao nove maštovite boje kojima ova daleka planeta vlada.

Paralelno sa ovim dešavanjem, Pluton, planeta transformacije i duboke povezanosti sa nesvesnim praviće aspekta čak četiri planete. Kako se nalazi u Jarcu, govori nam o aktivaciji korenih promena koje se mogu ticati instituija, bezbednosti, policije, tajnih službi, centara moći pa u tom smislu dolazi do redefinisanja toga kako doživljamo sigurnost. Ovako intenzivni aspekti na kolektivne i daleke planete govore nam da je promena globalne svesti neminovnost, pa slobodno možemo reći da ulazimo u novi duhovni (Jupiter), psihološki (Pluton) i poredak više svesti (Uran).

Posle pucanja, oporavak

Od 28. aprila do 12. jula, planeta karme napušta svoj znak i dolazi u društveno angažovanu, revolucionarnu i naučno orijetisanu Vodoliju. U ovom relativno kratkom “periodu prozora”, svi oni koji su bili pod terorom obaveza i dužnosti dobiće priliku da razmišljaju i deluju izvan kutije, te i menjaju sistem po kome funkcionišu. To ne znači da naprasno treba postati neodgovoran, već poraditi na preraspodeli prioriteta i odgovornosti, načiniti reformu sistema vrednosti i pravila po kojima funkcionišemo. Na kolektivnom nivou, ovo može označavati vizionarski duh samog društva i želju da se pređe na nove sisteme koji su društveno relevatni: inovativne tržišne i internet zajednice, nove načine monetizacije i funkcionisanja institucija, te i načina na koji se ljudi okupljaju i razmenjuju ideje, vrednosti i novac. Novo tržište, kolege i inovativne alatke za isti sasvim su izgledni, i to u sasvim novom ambijentu.

Buntovno leto daleke 2022.

Kako se u leto bude zagrejavalo, tako će i ljubav postati revolucionarna. Na scenu pomovo stupa beskompromisni Uran koji teži da poništi sve što je staro i predvidimo. Kako se nalazi u znaku Ovna, potreba za intezivnim i karnalnim istustvima biće izraženija. Potrebe postaju impulsivne, ali i traže komfor zonu van same komfor zone, u ektremima i avanturizmu. Rizik se izjednačava sa osećajem prijatnosti, pa je ovo period u kome je važno ne shvatati svoje instinkte za ozbiljno, jer nas mogu odvesti i u sasvim nepoželjne rizike i zapravo narušiti, a da je sve počelo žarom za lepim. Potreba za brzom i dinamičnom promenom je realna, ali nije realistično očekivati da će doneti autentičnu promenu. Zato je presudno trenitati osećaj za diplomatiju i uktrotiiti sklonost ka instant revoluciji. Na kolektivnom nivou može doneti iznenadne promene kada je u pitanju svet umetnosti, pozorišta ili muzike, ali i finansija kojim venera vlada.

Planeta strasti i nagona, Mars, krajem juna će prolaziti kroz “tačku davljenja”, gandantu, pa se ujedno možemo osetiti preplavljeno sopstvenim nagonima, impulsima ili agresivnošću. Zato je ovog burnog leta prioritet duboko precipitate simboliku znaka Riba u nama samima. Gde to želimo da transcendiramo? Mars, ratnik u nama, pitaće nas za šta smo to spremni da započnemo sveti rat, ali kako se on u realnosti ne bi dogodio na destruktivan način, bitno je da promislimo kako da ratujemo za svoje ideale, a ne završimo kao i svaki idealista, fatalistički.

Istovrememo, Saturn, nikad ozbiljnija planeta biće na prvom stepenu Vodolije, pozivajući nas na kolektivnu akciju i iznenada menjajući plan o tome šta znači biti društveno odgovoran. Manjak potrebe za puko institucionalnim biće zamenjen naprasnom potrebom za povezivanjem, solidarnoću i naprednim tehnnologijama i metodama koje menjaju svet. Istorijski ovo dešavanje možemo pratiti kroz događaje koji su se desili 1935., 1964. i 1994. godine. Od prvih radijskih nastupa, do kasnijih testiranja satelita, do razvoja platforme Amazon i internet kupovine, sada možemo očekivati da će tehnološki i naučno napredni znak vodolije dovesti do revolucije nekih nekih novih talasa i trednova. Sa mračnije strane, Adolf Hitler je upravo u ovom peripodu objavio inovacije u ratnom vazduhoplovstvu, pa je važno da barem na ličnom nivou ostanemo svesni činjenice da i tehnološka revolucija jede svoju decu.

“Veliko” je velika reč

Na političkom planu, u ovom Saturnovom periodu, predsednik Džonson stupio je na vlast u Americi i 1964. i skovao termin “Veliko društvo” koje upravo oslikava simboliku Vodolije: rat protiv siromaštva i aktiviranje civilnih i socijalno odgovornih programa, po mnogima je u pitanju najveći plan socijalnih reformi u modernoj istoriji. U periodu pre ovoga, kada je Saturn ušao u vodoliju 1934. atmosfera političkih promena prati i Rusiju, te Staljin osmišljava koncept “Velike čistke”, niza kampanja političke represije i progona. Još jedan ciklus unazad vodi nas u doba “Velike depresije” koja doživljava svoj najkriičniji trenutak, nezaposlenost je pala na oko 20 posto, a ekonomija počela da raste. Tadašnji predsednik Amerike, Teodor Ruzvelt uveo je i “Novi dogovor”, nacionalni program koji je imao za cilj olakšanje od posledica ekonomske depresije. Čini se kao da su prelazi planete karme iz Jarca u Vodoliju donosili krah jednog sistema, ali i početak drugog, koliko god se on za taj trenutak činio fragilnim i neodrživim. Nadajmo se da pojam “veliko” u svom najnovijem neće dovesti do grandioznih i neodrživih narativa, već do sasvim nove, velike borbe za isceljenje.

Pada li vlada, bomba ili dogovor?

Svake dve godine, Mars, planeta rata i Uran, planeta iznenadnih događaja se spoje na nebu. Nije da se rat dešava na svake dve godine ali incidenata, i to jako opskurnih, ima gotovo uvek. 18. avgusta 1945. nacionalistički lider Indije Subhas Chandra Bose umro je od opekotina trećeg stepena u nesreći na dan konjukcije Marsa, planete vatre i Urana, iznenadnih događaja. Nakon toga, 11. juna 1963. uoči ovog planetarnog dešavanja, budistički monah Thich Quang Duc samozapalio se u znak protesta. Drugi slučaj samospaljivanja dogodio se takođe uoči ove konjunkcije, kada se mladi prodavac voća, Muhamed Buazizi, zapalio ispred gradske skupštine u Tunisu. To je učinio u znak protesta protiv lokalnih policijskih zvaničnika koji su mu zaplenili kolica i voće. Svaki od ovih šokantnih događaja, pratili su i veliki protesti naroda, kao i teorije zavere. Kao što vidite, intervali između događaja su veliki, a konjukcija se mnogo češće dešava bez katastrofičnih ishoda. Nadajmo se da brutalnih scenarija neće biti, ali kako je u pitanju aspekt koji donosi iznenađenja, nikad ne znamo u kojoj formi će se pojaviti. Evo još nekoliko, nažalost, negativnih pirmera. Samo nekoliko meseci nakon inauguracije Abrahama Linkolna za predsednika, počeo je civilni rat. Sve se desilo uoči konjukcije Marsa i Urana, 18. maja 1861. Ako vam je poznata pesma “Enola Gay” čuvenog benda OMD iz 80-ih, ona je inspirisana monstruoznim događajem koji se odigrao 6. avgusta 1945. kada je bačena je atomska bomba na Hirošimu. Toliko neprežaljivo, da samo pesme osamdesetih mogu da da nastave da leče i dalje traumatične posledice ovog civilizacijskog gubitka, kao što je i apologetski hit grupe Ultrvox - “Hiroshima, mon amour”. Nakon toga, već 9. avgusta, u jeku konjukcije, bačena je i bomba na Nagasaki.

Na ličnom nivou, sve što možemo da uradimo je da pazimo na svoje okidače. Mars predstavlja tačku ključanja u nama, a Uran iznenađenje, pa zato pripazite na ono što vas trigeruje. Uran vlada buđenjem svesti, astrologijom i avijacijom, pa se zato potrudimo da “letimo u sebi”, otkrivajući nove kontinente svesti i nadajmo se da avioni neće doživeti svoju ponovnu ekspanziju u formi ratnih letelica.

Na dan konjukcije u istom znaku, pala je francuska vlada, dok je Nemačka je pokušala da oslabi Britaniju sa čuvenom "The Blitz", dok italijanske vazdušne snage bombarduju Barselonu. Kako Mars i Uran označavaju veliku količinu energije na jednom mestu, ne čudi da je ovaj aspekt koincidirao i sa otkrićem nafte u Saudijskoj Arabiji, kao i puštanjem u funkciju tada najbržeg voza na planeti. Kako će se ovog puta nalaziti u inovativnim lunarnim kućama, možemo očekivati novi ciklus invencija u poljima vezanim za Uran: avijaciju, tehnologije, internet i astronomiju.

Da li ste promenili Avatar?

Oktobar može biti zanimljiv kada je u pitanju promena percepcije, kognitivnog načina na koji primamo informaciju, a ne samo pitanja više svesti. Mudri Jupiter i maštoviti Neptun će se ponovo spojiti u znaku Riba. Primera radi, ove dve planete bile su blizu i kada je svet doživeo premijeru inovativnog filma Avatar, posle koga plavu boju više ne sagledavamo na isti način. Ovog puta ovom događaju će se pridružiti četiri planete u znaku Vage, što nas dodatno upućuje na vezu sa umetnošću i estetskim kvalitetom ovog aspekta. Istovremeno, ovo se može odraziti i na promene u novcu jer Jupiter označava obilje, dok Venera vlada kešom.

Još jedna zanimljiva podudarnost je moguća veze sa revolucijom društvenih mreža, jer je činjenica da je kompanija Meta ustanovljena upravo kada je Swati nakshatra bila aktivna u 2021. godini. Mesec u ovoj poziciji ima i sam kreator Facebook-a Mark Zuckerberg. Swati ujedno označava alternativne realnosti, one koje možemo percipirati samo svojim čulima, kroz medije koji im ne pripadaju. Čini se da je mnogo razloga da verujemo u to da naša percepcija odlazi još nekoliko dimezija dalje od one gde je sada.

Kako se Swati nakšatra takođe odnosi na stvaranje nove prane (vazduha, ali i života), možemo očekivati i klimatske promene ili tehnološki alternativne načine da ga pročistimo. Treba imati u vidu da će se prva eklipsa u 2022. godini desiti upravo u najhladnijim predelima planete, pa važi stoga možemo pretpostaviti da nas ista usmerava svesnost na klimatsku krizu i potrebu da delujemo na ovom polju, upravo stičući svest o drastičnom disbalansu resursa.

Posebnu pažnju na promene u kolektivnoj srediti potrebno obratiti od sredine Marta pa sve do kraja godine. Dva najveća buntovnika, Rahu i Uran, biće relativno blizu jedan drugome na nebu i donositi iznenadne promene koje nike moguće pedvideti jer je njihov jedini cilj da dođu iznenada i u nama izazovu želje koje ranije nismo imali. Sve vreme će putovati u znaku impulsivnog Ovna, nakšatri koja označava isceljenje i prevladavanje nemoći, pa ovde možemo razmišljati o svemu što je izvan kutije: neobičmim izumima i tehnologijaa, kontaktu sa vanzemaljcima, internetu, ali i načelnoj atmosferi rađanja nečeg sasvim nepredvidivog i novog. Hajde da bolje sagledamo ovu iznenadnu kombijaciju koja ne pristaje na kompromis. Uran donosi iznenadnu revoluciju i transformaciju kao veliki Zevsov grom. U savremenom kontekstu, može najaviti promenu svega onoga što radi na struju: interneta, komunikacije putem optičkih vlakana, avijacije i fizike. Uran je naša buntovna i ekscentrična priroda i veoma ludo-naučna planeta koja se takođe oslanja na mistične i okultne stvari kako da bi pronašla rešenje. Uran i Rahu možemo da posmatramo kao rođake iz različitih kultura koji vole da krše pravila. Ljudi koji ih imaju izražene u natalnoj karti mogu da budu hakeri, kao i naučnici koji su u stanju da naprave najnemogućije izume, pa ako ih shvatimo kao osobe, vreme je da se pripremimo na update u naš sistem.

Treba imati u vidu da je čitava 2021. godina bila pod snažnim dejstvom Saturnovog otpora da održi staru strukturu. Rezultat ove hronični tenzije ne može rezultovati nečim sasvim inovativnim u 2022., a hiper-inovativnost koji donosi konjukcija Rahua i Urana može poslužiti kao pomagačka sila novonastaloj promeni, te da popunjeničkim principom Vodolije pojača kolektivnu želju za anti-institucionalnim, buntovničkim, svega što podržava nove društvene forme: sistem monetizacije, školovanja, privrede i slično.

Energija koja nas čeka ove godine vrlo verovatno će rezultovati potrebom da čovek sam sebi postane sistem vrednosti, što nezavisniji od institucija. Mikro i makro influensing, mart brendovi koji služe svedenoj grupi pojedinaca umesto velikh korporativnih lanaca, organizovane grupe sa istim interesima, proširiće arhetip malog čoveka koji je u sada stanju da odbaci velike sisteme.

Sam kraj godine je period kada je energija znaka Bika naročito ekspandira, što nas dovodi do instant potrebe za uzemljenjem koje je tokom godine bilo gotovo nemoguće. Mars u Biku teži ka neposrednom zadovoljavanju potreba, i može osećati manjak autentične ljubavi koja podrazumeva toleranciju i strpljenje. Tada će biti u opoziciji, konfrontiranim energijama sa Suncem u Škorpiji, podložno je stvaranje atmosfere koja teži za momentalnim rasterećejem koje ne pokazuje obzira ka drugima. To može dovesti do gladne kolektivne želje za nekontrolisanim ponašanjem, a decembar je uvek plodno tle za zakopavanje ili otkopavanje ratnih sekira. Pitanja ljubomore i želje za posedovanjem uvek imaju drugaliji ishod, zavisno od toga koliko kao pojedinci na njima radimo i tako menjamo kolektivnu sves. U tom periodu, Mars će biti retrogradan, što će pojačati odveć oslabljenu toleranciju na frustraciju i stvarati atmoferu lakog okidanja, kako pojedinaca tako i kolektiva. Recimo, ovu poziciju Marsa u natalnoj karti imaju destruktivne istorijske ličnosti kao što su Bin Laden i Hitler, koji su atmosferu rata lako pretvarali u realnost.

Godišnju prognozu po znakovima pročitajte ovde.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor