Tips & Tricks: Kako do KVALITETNIJE KAFE kod kuće

19.01.2024.
RECOMMENDED

Priprema kafe kod kuće za mnoge je poseban ritual. Momenat u kom se posvećujemo momentu mira, tradicije i kreiranju spokoja. Ukoliko ste osoba koja ceni svaki trenutak u kom šoljiaca crnog zadovoljstva igra glavnu ulogu, ovi trikovi vam mogu pomoći da kafa koju pripremate kod kuće bude kvalitetnija i ukusnija.

Sage the Barista Express Espresso Machine Bean to Cup Coffee Machine with Frother for Coffee Lovers
kafe

Kupujte uvek svežu kafu

Ukoliko ste ljubitelj kafe, u momentima kada dođe do kupovine, bez obzira na tip kafe koji konzumirate, proverite datum važenja i pakovanja. Što je kafa koju kupujete svežija, to će ona duže trajati, a njen ukus biti jači. Preporučujemo da umesto velikih konzumerskih brendova da se fokusirate na manje kafeterije koje u ponudi imaju sveže mlevenu kafu.

Takođe, možete investirati u aparat za mlevenje kafe. U tom slučaju kupujete kafu u punom zrnu koja je uvek dobro hermetički zatvorena, ili ima hermetičko pakovanje. Ovaj način konzumiranja i pripreme može vam olakšati organizaciju.

Koristite filtriranu vodu

Ukoliko koristite aparat za kafu, probajte da pripremate kafu uz pomoć filtrirane vode. Ovaj trik ne samo da će sačuvati vaš aparat, nego će u velikoj meri uticati i na ukus koji izlazi iz aparata. Filtrirana voda je neutralnijeg ukusa, nema poseban miris, te će sigurno i sam ukus i miris kafe biti autentičan i kvalitetniji.

Ukoliko pak ne koristite aparat za kafu, takođe možete da se fokusirate na korišćenje filtrirane vode prilikom pripreme vašeg omiljenog crnog napitka.

The Boxy Jug

Temperatura

Uvek podešavajte temperaturu na kojoj pripremate kafu na srednju jačinu. Visoke temperature mogu umanjiti kvalitet i ukus. Da, istina je da će sam proces pripreme biti duži, ali nije li upravo i priprema kafe ono što čini specijalan užitak. Srednja temperatura je uvek ključ bez obzira na to koji ste način pripreme odabrali da se njime koristite.

Tople šoljice

Šoljice za espreso uvek trebaju da budu zagrejane jer hladna šoljica menja ukus kafi. Ukoliko koristite aparat za pripremu kafe, na samom telu aparata možete čuvati svoje šoljice i na taj način ih držati uvek zagrejanima. U slučaju da nemate tu opciju, šočjice možete zagrejati vrelom vodom.

LMT HAUS Vintage Home1

Čuvanje kafe

Kafu bi trebalo čuvati na tamnom mestu i sobnoj temperaturi. To pravilo važi čak i za one koji kafu koriste u ampulama. Ukoliko posedujete aparat za kafu u koji sipate kafu, potrudite se da procenite koliko kafe zaista popijete u toku dana kako ona ne bi dugo stajala u aparatu. Kafa ne bi trebala da bude u kontaktu sa vazduhom kako bi sačuvala svežinu. Te bi idealno bilo da investirate u dobre posude za čuvanje.

Coffee Station Inspo

Foto: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: