10 trendova za dizajn enterijera koje predviđamo u 2024. godini

  15.09.2023.
  RECOMMENDED

  Baš kao i svet mode i svet dizajna enterijera podložan je hirovima sve bržih trendova. Videli smo da TikTok i Instagram promovišu različite estetike dizajna enterijera, estetike koje su kasnije doživele ponovni porast popularnosti, kao što su nameštaj u Mid-Century Modern stilu i ekscentrični dezeni stoljnjaka u cottagecore stilu. Teško je znati šta je večno i šta je prolazno. I, što je još važnije, izazovno je shvatiti šta će tačno doći sledeće.

  Sada vam predstavljamo neke od trendova u dizajnu enterijera i dekoraciji koje predviđamo za 2024. godinu, tako da možete početi na vreme sa uređenjem doma i biti korak ispred trendova.

  NEDOVRŠENI MAKSIMALIZAM

  Mislim da možemo opušteno reći da više ne težimo zaista neostvarivom i neodrživom nivou minimalizma u opremanju domova koji je dominirao poslednjih decenija u svetu enterijera. Kim Kardašijan monolitna prazna kuća više nije oličenje ukusa. Umesto toga, vidimo ljude kako posežu za dekoracijom, hrpama knjiga, otvorenim policama i galerijskim zidovima. Ne radi se o tome da bude neredovno po svaku cenu, već o tome da se prostor učini živim, funkcionalnim i zabavnim. Pokušajte da pogledate In Bed Store, MUD Australia i Saloon Store za zabavne, nenapadne kućne dekoracije.

  SKANDINAVSKI DIZAJN

  Naša opsesija Kopenhagenom i okolnim mestima samo je rasla tokom poslednjih nekoliko meseci. Fokus u ovoj estetici je na funkcionalnosti i čistim linijama, ali ne bez malo zabave. Neka od naših omiljenih dekorativnih predsmeta inspirisanih skandinavskim stilom možete pronaći u Ikei.

  JAPANSKI WABI-SABI

  Japanski Wabi Sabi stil dekoracije nikada zaista nije izašao iz mode, ali se svakako ponovno povećala njegova popularnost tokom poslednjih nekoliko godina. Japanski pristup uređenju enterijera bazira se na pronalaženju lepote u nesavršenosti, jednostavnosti i prirodnom svetu. Unošenje organskih oblika i tekstura u vaš prostor, poput nepravilnih keramika iz lokalnog keramičarskog studija ili pijace, asimetričnih fenjera i nameštaja od drveta ili kamena pomaže da se zaokruži ovaj stil.

  ŠIK SEOSKE KUĆE

  Čini se da svi samo sanjarimo o bekstvu na selo ovih dana i nije čudo da naši domovi počinju da podražavaju ovaj trend. Izložene drvene grede, rustični starinski dekor i nameštaj koji izgleda kao da je izvučen direktno iz seoske kuće, ova dizajnerska estetika bazira se na osećaju spokoja.

  ZIDOVI UPADLJIVIH BOJA

  Udaljavajući se od hladne dekoracije i potpuno bele boje koja je progutala skoro svaki dom tokom 2010-ih godina, sada se izražajnost ponovno unosi u dom putem živopisnih zidnih boja. Bilo da se radi o zidu kao fokusu ili celoj sobi, to je odličan i ekonomičan način da se unese dublji osećaj ličnosti u vaš prostor.

  FUNKY STOLICE

  U poslednje vreme primetan je porast zanimljivog i karakterističnog dizajna stolica. Naravno, popularnost hrabrih statement sofa takođe raste. Volimo da vidimo kako dosadni trpezarijski stolovi postaju zanimljivi kada se upotrebe zabavne, šarene ili jedinstvene trpezarijske stolice. Dizajnirana stolica HAY brenda (prikazana na slici) jedan je hrabar primer.

  VINTAGE LAMPE

  Ako ste slični kao i mi, znate da je ključni element unutrašnjeg uređenja osvetljenje. Savršeno lepa soba tokom dana može biti potpuno uništena pod jakim, belim svetlima sa plafona. Naravno, Noguchi viseće lampe iz 1950-ih godina postale su čest trend u poslednje vreme, zajedno sa vintage lampama.

  STATEMENT UMETNIČKA DELA

  Posebno za one koji se tek oslobađaju iz perioda svog života kada su ,,umetnička dela“ u domu bila posteri i fotografije iz foto kabina, ideja da se zaroni u svet umetnosti može biti posebno zastrašujuća. Cena nekih umetničkih dela može biti izuzetno visoka, a teško je i pronaći gde uopšte kupiti umetnička dela. One umetnine koje su istinski izražajne mogu dati vašem prostoru njegovu ličnost, a i lako se koriste kao tema za razgovor sa gostima. Velika, apstraktna i šarena platna mogu ponuditi dašak boje i teksture zidu koji je nekada bio prazan.

  PRUGE

  Čini se da pruge prolaze kroz ciklus trendova jednako brzo kao i u modi. Bio je trenutak sa kariranim uzorcima, a sada su šahovski printovi u punom jeku. Ali prognoziramo da će pruge biti sledeći uzorak koji će masovno biti usvojen u 2024. godini. Od posteljine, preko jastuka za sofe pa sve do tapeta.

  NEOBIČNA OPREMA ZA KUHINJU

  Bulbous tanjiri za večeru od brenda Gustaf Westman i Le Creuset lonci u svim bojama prodiru u kuhinje influensera i slavnih ličnosti širom sveta. Daleko su prošli dani savršenog belog porcelanskog seta za večeru. Umesto toga, u 2024. godini primećujemo porast neobičnih, jedinstvenih i ručno izrađenih kuhinjskih predmeta. Zašto ne investirati u šik set za so i biber? Ili možda neke ručno oslikane italijanske činije za testeninu?

  Saznaj više:
  Povezani članci: