Novi trendovi u dizajnu enterijera dolaze iz Pariza

šta trenutno oblikuje pariške enterijere

autor BURO.
125 1

Pariz šapuće, suptilno sugeriše i lagano uvodi promene koje kasnije postanu neizbežne. Tako je i sada, kada iz glavnog grada Francuske dolaze novi enterijerski signali – ali daleko od onoga što je “viralno”. Nema boho tapiserija, nema skandinavske sterilnosti, nema savršeno simetričnih polica. Umesto toga: teksture, nepravilnosti, nepretenciozna umetnost i promišljen haos. Evo šta trenutno oblikuje pariške enterijere – i polako, ali sigurno, utiče na svetske ukuse.

Vapneni zidovi i teksture koje dišu

Jedan od ključnih pariskih mikro-trendova je limewash – prastara tehnika bojanja zidova vapnom koja se vraća na velika vrata. Za razliku od savršeno ravnih, mat bojenih zidova, limewash stvara teksturalne, “oblake” nijansi koji se menjaju u zavisnosti od svetla. Stanovi uređeni na ovaj način izgledaju kao da imaju istoriju iako su možda renovirani prošlog meseca. Ova “dišuća” površina je u isto vreme sirova i sofisticirana.

Neo-buvljak pristup: Novi stari šik Pariza

Pariz je uveo novu filozofiju kupovine nameštaja, ništa ne sme da izgleda kao da je iz iste kolekcije. Komadi izgledaju kao da su pronađeni na buvljaku, ali sa neupitnim ukusom. Vraćaju se rustični, ručno rađeni komadi iz francuskih sela, ali ne u “farmer’s market” stilu, već u sofisticiranom, gradski rafiniranom kontekstu. Brendovi poput Atelier Vime i Brutal Ceramics predvode ovaj pokret “novog starog”.

“Neuredni” enterijer

Francuzi nikada nisu voleli enterijere koji deluju kao showroom. Novi trend u pariskim stanovima je tzv. inteligentni haos. Na prvi pogled sve deluje slučajno, knjige naslagane horizontalno i vertikalno, mešani ramovi, skulpture između biljaka, tanjiri koji vise na zidovima. Ali sve ima svoju ulogu. Ovakav pristup oslobađa prostor, čini ga živim, ličnim i bezvremenskim.

Kuhinja kao dnevna soba

Kuhinja u Parizu postaje mesto boravka, a ne funkcije. Umesto ormarića, viđamo otvorene police sa rustikalnom keramikom, bokalima, čašama koje nisu iz istog seta. Zavese na donjim elementima, mesingani detalji, starinske slavine i šporeti sa dušom – sve to doprinosi osećaju doma, a ne “radne stanice”. Kuhinja više liči na bistro u kome živite nego na prostoriju za kuvanje.

Za razliku od brzih trendova koji dolaze s društvenih mreža, pariska scena enterijera razvija se sporo, organski, iznutra.