Japandi trend: isprobajte novi fazon uređenja enterijera 

  Napravite od svog prostora mirnu oazu.
  20.09.2023.
  RECOMMENDED

  ,,Japandi“ estetika nastala je kao kombinacija jednostavnih i minimalističkih estetika skandinavskog i japanskog stila. Bilo da se radi o okviru za krevet ili modernom lusteru u prostoru, ova hibridna estetika se fokusira na stvaranje mirnog ambijenta koji se bazira na održivosti, jednostavnosti i spokoju.

  Dizajnerski principi Japandi stila usmereni su na kreiranje veoma zdrave kućne atmosfere. Japandi estetika je vrlo neutralna, koristi sirov, prirodni materijal, nema nereda i obasjana je prirodnom svetlošću. Ovo je najidealnija opcija za sve one ljubitelje moderne i minimalističke estetike jer minimalizam podiže na sledeći nivo i odnosi se i na to kako živite, a ne samo gde živite. Najbolji način da se razume Japandi estetika jeste da zamislite jednostavan, neutralan dizajn sa raznim teksturama i oblicima. Tu su bež i beli tonovi u kombinaciji sa zemljanim elementima, kao što su drvo i kamen. Osnova bi trebalo da budu veoma svetli beli zidovi sa neutralnim hrastovim podovima. Sve treba da ima svrhu i ništa ne bi trebalo da privlači previše pažnje. Sve bi trebalo da se stopi u savršenom skladu.

  Evo tri stručna saveta za postizanje Japandi izgleda u svom domu:

  MANJE JE UVEK VIŠE

  Ključno je koristiti jednostavne elemente. Ova estetika suprotna je maksimalizmu gde se sve svodi na mešanje printova i boja. Iako svedena estetika, Japandi i dalje ima mogućnost da se poigra suprotnostima tako da možete upariti različite materijale, nijanse i oblike, ali glavna teorija je da manje znači više. Što više očistite prostor i otvorite ga, to više dajete na važnosti i ističete postojeće elemente.

  ODRŽIVOST JE KLJUČ

  Japandi estetika postavlja održive prakse u prvi plan i koristi prirodne elemente kao što su sirovi materijali: drvo i kamen. Estetika, takođe, ističe nesavršenost i second hand predmete sa istorijom, tako da ne mislite da morate kupovati samo nove komade da biste je postigli. Skandinavska estetika dizajniranja nameštaja favorizuje upotrebu organskih i, čak, recikliranih materijala koji su jednostavni i smatraju se bezvremenskim. Sa japanske strane, tu je naravno wabi-sabi, koncept lepote u nesavršenosti i vrednosti koja se stiče tokom vremena.

  KAD NISTE SIGURNI, OSLOBODITE SE NEPOTREBNIH STVARI

  Kad niste sigurni, bacite! Dolazak kući posle napornog dana u zatrpani prostor može izazvati osećaj stresa i anksioznosti, dovodeći do unutrašnjeg pritiska. Japandi stil čini organizaciju i čišćenje kuće još lakšim zbog svojih minimalističkih tendencija. Jednostavan način da vežbate Japandi je da počnete od radnih površina – stolova za kafu, noćnih ormarića, čak i kuhinjskih pultova. Mislimo da postoji prirodna težnja da se sve prekrije stvarima za koje mislite da su vam potrebne ili različitim ukrasima za koje mislite da bi trebalo da budu na površini. Ali opet, manje je više.

  Saznaj više:
  Povezani članci: