Ovi dizajneri enterijera ostavili su nas bez daha

  10.08.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/Cover_Wide_ent.gif

  Svi volimo kada vidimo lep i jedinstven enterijer. Kao i u svakoj oblasti, u dizajnu enterijera, takođe, postoje oni koji su utabali put modernom dizajnu i estetici koju danas volimo i koju poznajemo. Ako ste zaljubljenici u dizajn, sigurno ste čuli za njih, a ako ne, spremite se da se oduševite! Od srednjevekovno modernog dizajna, do minimalističkog, izdvojili smo 10 iconic dizajnera enterijera, kako savremenih, tako i iz prošlosti.

  Billy Baldwin (1903-1983)

  Uprkos tituli ,,američkog dekana unutrašnjeg uređenja“ tokom 1950-ih i 60-ih godina, Baldwin je prezirao izraz ,,dizajner enterijera“. Za njega je luksuz značio udobnost i suptilnu sofisticiranost, pri čemu je favorizovao jasne boje i eklektičnu kombinaciju savremenog i antikvarnog nameštaja. Negde između klasičara i futuriste, Baldwin je rekao da zastupa ,,miksu svega, starih i novih nacija“ i smatrao je da upotreba antikviteta daje ,,ukus sobi“.

  Koji su njegovi osnovni elementi? Jednostavne zavese, bele gipsane lampe, ćebad u kariranim patternima i obimne, duboke naslonjače.

  Elsie de Wolfe (1865-1950)

  Nije razgovor o iconic dizajnerima enterijera ako ne uključimo jednu od najvećih u industriji – Elsie de Wolfe. Poštovana kao jedna od prvih ,,dekoraterki“ u SAD-u i kraljica zabave u Holivudu 1940-ih, bila je među prvima koji su doneli ,,slavu“ ovom zanimanju. Kada je bila pozvana da dizajnira enterijer prvog kluba u Njujorku namenjenog isključivo ženama pod nazivom Colony Club, njena reputacija je praktično preko noći skočila.

  Njen stil bio je opušten i ženstven, sa naglaskom na obilje sjajnih tkanina u šarenoj boji, pločicama na podu, pletenim stolicama i prostorijama sa rešetkama.

  Sestra Parish (1910-1994)

  Kada je Dorothy May Kinnicutt (čiji je nadimak iz detinjstva bio ,,Sestra’) videla da su i njen muž i otac pogođeni krahom berze 1929. godine, odlučila je da otvori svoju sopstvenu prodavnicu u Nju Džersiju, gde će se baviti dizajnom enterijera. Pripisuje joj se popularizacija ,,američke seoske“ estetike u 1960-ima, dok je, takođe, favorizovala prugaste tkanine, posteljine, heklane prostirke i presvučene naslonjače umesto uobičajenog nameštaja tog vremena, koji je uglavnom činila teška, tamna i braon antikvitetna roba.

  Preko šest decenija Parish je držala uzde dobrog ukusa, usavršavajući neopterećen i prijatan izgled bogatstva iz starih vremena. Njen dizajnerski partnerstvo sa Albertom Hadleyem, koje je trajalo više od tri decenije do njene smrti, takođe je smatrano jednim od najuspešnijih u svetu enterijera.

  Albert Hadley (1920-2012)

  Hadley je bio dizajner enterijera nekim od najuglednijih njujorških imena, kao što su Rockefeller, Astor, Getty, Whitney i Mellon, koji su bili privučeni njegovom sposobnošću da spoji glamur sa funkcionalnošću. Udruživši snage sa Sestrom Parish 1962. godine, ova dvojka je postala dobro poznata u domenu dizajna kuća američke elite, a možda su najpoznatiji po redizajniranju Bela Kuće za vreme vladavine Kenedijevih, kao i po uređenju kuća Kenedi porodice.

  Njegov ukus je bio suptilan i modernistički, uvek spreman da isproba nešto novo, da meša stilove i estetiku koristeći svoje opsežno znanje o istoriji dizajna. ,,Nikada manje, nikada više“, bio je jedan od njegovih čestih izreka.

  Kelly Wearstler (1967-present)

  Među nekim od savremenih velikana dizajna enterijera je američka dizajnerka Kelly Wearstler, koja je osnovala svoju istoimenu firmu sredinom devedesetih godina prošlog veka, kako bi uslužila hotelsku industriju. Radeci na različitim komercijalnim projektima, ona promoviše filozofiju dizajna koja se trudi da poštuje istoriju zgrade, arhitekturu i okruženje, koristeći dizajn kao priču, istovremeno se ne plašeći preuzimanja rizika. Preferira otvorene prostore koji strateški zoniraju delove, kako bi stvorili svojevrsni flow i doneli osećaj quiet luxury.

  Axel Vervoordt (1947-present)

  Vervoordt nije striktno dizajner enterijera, već je belgijski preduzetnik i kreativac koji se istakao izvanrednim dizajnom i kolekcijama umetnina i antikviteta. Najpoznatiji je po svojim ozbiljnim, oskudnim i rustičnim dizajnima koji se ističu izuzetno neutralnim, prigušenim paletama boja i zidovima od gipsa. Sam je definisao svoj stil kao ,,harmonično življenje“, a u svom dizajnu obuhvata i suštinu japanske mantre ,,wabi-sabi“, prihvatanje prolaznosti i nesavršenosti. Takođe, dizajnirao je i monolitni dom Kim Kardashian i Kanye West-a.

  Dorothy Draper (1889-1969)

  Rani pionir u ovoj profesiji, Draper je osnovala svoju firmu početkom dvadesetih godina prošlog veka, izbegavajući popularne stilove tog vremena u korist više ,,modernog baroka“ koji je naglašavao smele i žive dekoracije, crno-bele šahovske podove i mešane uzorke. Stilski, bila je prilično protivnik minimalističkog pristupa, koristeći svetle, raskošne boje i velike printove, rokoko ornamentiku i baroknu gipsanu dekoraciju, što je kasnije postaliokarakteristike stila unutrašnjeg uređenja poznatog kao Hollywood Regency.

  Jean-Michel Frank (1895-1941)

  Frank je bio Francuz, dizajner enterijera i nameštaja čiji su klijenti uključivali Cole Portera i Elsu Schiaparelli, a čak je kreirao i liniju nameštaja za Hermès. Njegov prepoznatljiv ,,luxe pauvre“ stil bio je hit među pariskom elitom, a voleo je rafinirani i raskošni minimalizam, spajajući čiste linije i raskošan nameštaj izrađen od luksuznih materijala. Frank je voleo belu boju, ali je takođe imao oko i za egzotične uzorke, posebno u furnirima, uključujući kožu zmije i ajkule.

  India Mahdavi (1962-present)

  Mahdavi je iransko-francuska arhitektica i dizajnerka koja je stvorila ime za sebe radeći na projektima velikih hotelskih objekata, luksuznim saradnjama, pa čak i lansiranjem svoje linije nameštaja. Poznata je i kao ,,virtuoz boje“ ili ,,kraljica boja“. The Gallery at Sketch u Londonu, verovatno njen najpoznatiji projekat,  rezultat je njenog traganja za ,,suštinom roze“. Njene čudesno zasićene prostorije su šarmantne, ali ukusne. Projektuje prostore za brendove kao što su Ladurée i sarađuje s kompanijama od Bisazze, preko Louis Vuitton-a do Nespressa.

  Peter Marino (1949-present)

  Omiljeni dizajner enterijera modne industrije je Peter Marino, koji je osnovao svoju firmu 1978. godine. On je dizajnirao prodavnice za sve velike kompanije na luksuznoj modnoj sceni, poput Louis Vuitton-a, Bulgari-ja, Chanel-a, Fendi-ja i Dior-a. Luksuzni materijali i impresivni umetnički prikazi ostaju u prvom planu njegovog dizajna, uključujući nedavno otvoreni hotel Cheval Blanc u Parizu.

  Saznaj više:
  Povezani članci: