Kad se večera pretvori u naučnu fantastiku: Zavirite u najčudniji restoran na svetu
Kao iz filma "The Menu".

Povezano
Iris Expedition Dining je restoran u Norveškoj koji pomera granice gastronomskog iskustva – u srcu Hardangerfjorda.
Ovaj ekskluzivni restoran nalazi se u umetničkoj instalaciji Salmon Eye, koja ujedno služi i kao centar za posetioce iz oblasti akvakulture. Kao gost, imate priliku da doživite kompletan paket: fjord, planine i elemente koji okružuju restoran. Plutajuća instalacija (koja je najveća te vrste na svetu) inicirana je od strane porodice koja stoji iza Eide Fjordbruk, prvog i jedinog proizvođača lososa sa sertifikatom za ugljeničnu neutralnost na svetu.
Restoransko iskustvo u Irisu je nalik na putovanje. Sve počinje vožnjom brodom iz centra Rosendala do kućice na obali šefice kuhinje Anike Madsen na ostrvu Snilstveitøy, gde vam se predstavlja meni za veče i poslužuje dobrodošlica u obliku zalogaja.
Putovanje se potom nastavlja ka Salmon Eye instalaciji, gde vas očekuje višesenzorno iskustvo. Evo i kakvo!

Restoran u Norveškoj je poput naučnofantastičnog iskustva
Iris Expedition Dining je prava kulinarska avantura. Za razliku od drugih fine dining restorana, gosti se ne pojavljuju u svečanim toaletama da bi celu noć proveli za istim stolom. Naprotiv, čak se i uputstvima odevanja preporučuje praktična obuća i opuštenija garderoba, prilagođena avanturističkom duhu iskustva.
Sve počinje prslukom za spasavanje koji izgleda iznenađujuće atraktivno i brzom vožnjom brodom sa još oko desetak ljudi do Chef’s Hut-a, uz eteričnu, zen muziku i male ekrane koji prikazuju snimke kaleidoskopskih talasa. Internet se šali da je ovaj restoran zapravo prava, stvarna verzija filma The Menu.
Nakon toga se putuje ka instalaciji Salmon Eye. Smešten u samom centru instalacije, u enterijeru restorana vlada minimalizam: ogromni, zakrivljeni prozori sa pogledom na planinski pejzaž u pozadini glavni su akteri prostora.
Stolovi nemaju stolnjake, otkrivajući glatku, tamnu drvenu površinu na cool, ali sofisticiran način.

Uz veličanstven pogled na fjord i planine, restoran Iris vas vodi kroz degustacioni meni od 18 jela, pri čemu je svako jelo jedinstveno po ukusu i doživljaju.
Ako vremenske prilike dozvole, jedno od jela se služi čak i na krovu, pečeno na otvorenom plamenu, kako biste ga uživali u svežem vazduhu fjorda.
Uprkos tome što tačan meni nije poznat, fokusira se na senzorno i gastronomsko iskustvo sa održivošću u samom srcu koncepta.
Lokalni sastojci se pretvaraju u maštovita jela koja omogućavaju gostima da iskuse ukuse okoline u kojoj se nalaze. Meni je osmišljen da govori o globalnom prehrambenom sistemu, njegovim izazovima i pretnjama.
Iris Expedition Dining ističe da nijedan obrok neće imati potpuno isti ukus, ali prethodna jela su uključivala norveški ježinac ili bebi lososa prženog u celini.
Jelo pod nazivom From sewer to hero sadrži čišćene ribe koje ribari koriste za uklanjanje parazita sa lososa pre nego što ih odbace, pripremljene u frikaséu sa ostrigama i pečurkama, koje mogu očistiti naftu u okeanu, a ipak su jestive.
Na kraju večeri, povratak u Rosendal brodom označava kraj putovanja. Gastro iskustvo može se upotpuniti obilaskom Salmon Eye instalacije.
Naslovna fotografija: Kvorning Design/Cover Images/INS / INSTAR Images / Profimedia