Vodimo vas u dvorac Sammezzano

19.07.2023.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/07/Cover_Wide_dvorci.jpg

Kada se odlučimo za put u Toskanu, to je uglavnom zbog prelepih pejzaža, živopisnih kućica, dobrog vina i jednostavno, što bi Italijani rekle, Dolce far niente života. Ipak, u Toskani možete pronaći i neke skrivene dragulje koji se ne nalazi na spisku uobičajenih preporuka za ovo područje.

Kao takvu znamenitost, izdvojili smo dvorac Sammezzano, koji se smatra jednim od najmisterioznijih i najfascinantnijih zdanja u Toskani.

Sagradio ga je u 19. veku markiz Ferdinand Panciatichi Ximenes d’Aragona, kao spomenik orijentalnoj umetnosti, pa tako možemo videti mešavinu elemenata arabeske i indijskih simbola. Ono po čemu je najviše poznat, to su raznoilike šare i boje od kojih može da vam se zavrti u glavi.

Dvorac ima 365 soba, po jednu za svaki dan u godini, pri čemu svaka soba ima svoje ime i razlikuje se od ostalih.

Neke od tih soba su i Soba Ljubavi i Soba Ogledala, čije svodove krasi na stotine mukarnasa, dekorativnih elemenata tipičnih za islamsku arhitekturu. Postoje i ,,indijske’’ sobe, Soba Gigli i Soba Paun, kao i Bela soba sa marokanskim mozaicima.

U ovim prostorijama nalaze se skrivene niše, prozori, stubovi, lavirinti, kapela, lukovi, svodovi i kupole koje ostavljaju bez daha!

Sammezzano dvorac je okružen parkom od 450 hektara, jednim od najvećih u Toskani. Ferdinanda Panciatich posadio je veliki broj egzotičnih vrsta drveća i dodao arhitektonske elemente u maurskom stilu. Mali deo drveća je preživeo iz 19. veka kada je park nastao, ali i dalje sadrži najveću grupu velikih sekvoja u Italiji.

Zbog svog spektakularnog izgleda, Sammezzano je često bio idealna lokacija za snimanje filmova, a jedan od primera je Matteo Garrone koji je ovde snimio scene iz svog filma ,,Tale of tales“ sa Selmom Hajek.

Dvorac je trenutno zatvoren za javnost.

Saznaj više:
Povezani članci: