Gastronomska avantura nas čeka, evo kako da uživate u ukusima koje su osmislili vrhunski kuvari uprkos zatvorenim granicama

  07.07.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/ukusi_cover.jpg

  Ovih dana bismo u nedogled mogli da nabrajamo šta nam sve nedostaje, pre svega ono „staro dobro normalno“, iz ove perspektive taj život deluje dobro čak i kada nas je žuljao. Tu smo gde smo i trudimo se da ne potonemo u loše misli, razmišljamo šire, razmišljamo više! I tako smo došli na ideju da se ozbiljnije posvetimo gastronomskom putovanju.  Predlažemo vam kako da iskoristite sve ono što Michelin kuvari nesebično dele sa svetom kako biste doživeli te senzacije ukusa. I ovog puta ne pričamo samo o čaroliji pripreme hrane, već vam dajemo ideje kako da sve podignete na novi nivo, bilo da muzikom podvučete iskustvo uživanja u hrani, ili da otkrijete nove načine konzumacije poznatih ukusa. 

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1594648211654789.jpg

   

  Recepti, recepti, recepti

   

   

  Naravno, prvi korak jeste da nabavite zbriku recepata nekog od kuvara sa Michelin liste. Ukoliko nemate svog favorita dozvolite nam da vam preporučimo naše. Restoran Mirazur se nalazi u francuskom gradu Menton koji momentalno obara sa nogu zahvaljujući raznobojnim fasadama. Ipak, zbog toga nećete kupiti ovu knjigu, već zbog činjenice da je upravo restoran Mirazur prošle godine proglašen najboljim restoranom na listi The World’s 50 Best Restaurants u čijoj izradi učestvuje više od 1.000 kulinarskih eksperata iz celog sveta. Uz to upravo je ova zbrika recepata ocenjena kao jedan od najboljih kuvara sa francuskim specijalitetima po Forbes-u. Radi se o 65 recepata sa fotografijama, koje će vas lako preneti u samo srce Provanse.

   

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/159464840641081.jpg

  Sledeća tačka sveta koju vam preporučujemo za istraživanje jeste Centralna Amerika, zbrika recepata se zove „Central“ a autor je čuveni peruanski kuvar Virgilio Martinez. Ono što je neobično u ovoj knjizi jeste da su recepti organizovani po nadmorskoj visini, a pored odličnih slika same hrane tu je i mnoštvo dokumentarnih fotografija, kao i eseji. Sve to će vam pomoći da bolje razumete tradiciju i poreklo egzotičnih ukusa i da ih i sami pripremite na visokom nivou.

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1594648852524075.jpg

   

  Michelin video trikovi

   

   

  Massimo Bottura je čuveni kuvar, jedan od retkih koji može da se pohvali sa čak tri blistave Michelin zvezdice. On vodi poznati restoran Osteria Francescana u Modeni, i trenutno nažalost ne možemo da skoknemo da se uverimo u njegovu kulinarsku reputaciju (a i inače je ovde komplikovano dobiti rezervaciju), ali možemo da prođemo nezvaničnu Massimovu školicu. O čemu se radi? Naime, on je dok je trajalo vanredno stanje i karantin u Italiji svako veče na svom Instagramu imao live. Sada su svi ti lajvovi pretvoreni u IGTV kako bi svi mogli ponovo da pogledaju šta je sve to on spremao u okviru „Kitchen Quarantine“ serijala. Oduševiće vas njegova opuštenost i harizma, na snimcima se pojavljuje njegova porodica, a u toj neposrednoj atmosferi on je otkrio mnogo trikova koje lako možete i sami iskoristiti. Pravac na premotavanje.

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/159465067280418.jpg

   

  Više od ukusa

   

   

  Ukus može biti mnogo više od onoga na šta većina incijalno pomisli, samo jedan zalogaj dovoljan je da naježi naše receptore i da nas prenese tačno u sred neke prelepe uspomene koju pažljivo čuvamo. Što više eksperimentišemo sa ukusima to dalje možemo otići u otkrivanju sveta oko nas. Danas, gastronomija je mnogo više od hrane, oblast je vrlo fleksibilna i tu se dešavaju inovacije koje oduševljavaju! Na primer, ove sezone Philip Morris je predstavio saradnju sa čarobnjacima gastronomije koji se ne libe da eksperimentišu i pokreću celu industriju napred. U pitanju su šef kuhinje Juan Amador i barmen Rene Soffner. Radi se o pravoj fuziji aroma, ali ne čudi budući da je Juanov restoran Amador u Nemačkoj ovenčan sa tri Michelin zvezdice, a specijalitete koje priprema opisuje kao: ukusne, neočekivane, autentične i harmonične. Rene je poznat po svom eksperimentalnom pristupu. U njegovom baru Kinly u Frankfurtu barmeni se igraju sa destilovanjem, pa tako gostima služe burbon ponovno destilovan sa kikiriki puterom, sirupom i lajmom koji deluje kao martini, ali ima slatko-kiseli ukus. Sada su dobili odrešene ruke da koristeći inovativne metode kreiraju nove ukuse za IQOS. Težak zadatak, zar ne? Pa ne i za ova dva eksperta! Oni su uspeli u toj zahtevnoj misiji, stvorili su Noor, Ammil, Jugen koji donose nežne voćne note, ali i otkrivaju različite začine. Ovakve saradnje predstavljaju priliku da se preispitaju granice, sličan primer jeste kolaboracija Michelin kuvara Jason Athertona, magazina Four i britanske parfemske kuće Boadicea, oni su zajedničkim snagama stvorili luksuzni miris Vétiver Impériale. Dok je početkom godine Michelin restoran JAG u Singapuru sa parfemskom kućom Maison 21G organizovao posebnu večeru Scent&Savour, gde se jelovnik preplitao sa mirisima, kako bi gosti doživeli senzacije ukusa svim čulima. 

   

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1594896588349084.jpg

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1594650839083995.jpg

   

  Mala (restoranska) muzika

   

   

  Da li ste nekada razmišljali koliko muzika može da utiče na ambijent vrhunskih restorana? Izuzetno! Sada je trend da kuvari sami biraju kako žele da teče veče u njihovom restoranu trasirajući playlistu i uklapajući kompozicije sa hranom. Pa, izgleda da morate misliti na sve, ako želite da se vaša večera pamti kao savršeni obrok. Primera radi, londonski restorani Salon i Levan su popularni jednako zbog muzike koja se tamo pušta koliko i po sezonskim specijalitetima. U Kopenhagenu u fine dininig restoranu Amass  se sluša se hip-hop kao omaž detinjstvu kuvara Matt Orlandoa. Tom Sellers kuvar i vlasnik restorana Story u Londonu je pozvao poznate kolege da zajedno kreiraju playlistu za njegovog restoran (Daniel Humm je izabrao „Little Talks“ Of Monsters and Men, dok je Ashley Palmer-Watts na listu dodala „Kids“ od MGMT). Razmislite kakva osećanja želite da izazovete svojim kuliranskim sposobnostima (a ako ste prošli prethodne korake verovatno će to biti sreća) i izaberite muziku koja će to dodatno naglasiti.

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: