Kada se pojave ovakvi predivni jesenji vikendi (posebno posle kišnog preview-a sezone koja sledi) kao da zaboravimo na realnost. Kej, vinarije na otvorenom, rooftop restorani, svako mesto bilo je zgodno da se vidite sa prijateljima nazdravite životu i poput guštera uživate na suncu. Pa zašto u istom nežnom raspoložnju ne uklizate u sledeću nedelju? Ako ste sebi obećali da ćete se poigrati u kuhinji i početi da jedete bolje i zdravije, vreme je da istrajete u toj odluci. U tome će vam verovali, ili ne, pomoći brend Zara Home. Naime, njihov sajt je sve manje samo radnja (a od prošle sezone online shopping je omogućen i za našu zemlju), a sve više riznica inspiracije i ideja kada je dobar i spor(iji) život u pitanju. Predlažemo vam tri jednostavna i ukusna recepta, koji se sjajno slažu uz njihove komade iz nove kolekcije, ali realno jednako dobro će izgledati i posluženi u vašem omiljenom posuđu. Neka igre počnu!
Tajlandski zeleni kari
sastojci
– 2 stabljike limunove trave
– 3 sveže zelene čili papričice
– 1 oguljeni đumbir srednje veličine
– 4 čena belog luka
– 6 listova kafir limete
– 4 komada luka šalota ili vlašca (zelene stabljike) + 1 za posluživanje
– 1 izdašan grozd svežeg korijandera
– 1 kašika susamovog ulja
– 3 kašike soja sosa
– Povrće po želji
– 2 sveža fileta lososa
– 300 ml kokosovog mleka
– 1 iseckana crvena čili papričica za serviranje
– 3 limete
– 1 šolja jasmin pirinča
– Nekoliko listova ljubičastog bosiljka
priprema
Ravnim delom noža iseckajte stabljike limunove trave kako biste je lakše usitnili. Iseckajte zelenu čili papričicu i iseckajte luk na trake. Odložite u posudu sa vodom i ledom. U blender stavite limunovu travu, zelenu čili papričicu, đumbir, beli luk, listove kafir limete, luk šalot, korijander, susamovo ulje i soja sos. Usitnite tako da dobijete pastu. Prekrijte folijom i ostavite da odstoji. Kuvajte pirinač oko 10 minuta.Stavite testeninu sa malo ulja da se kuva na umerenoj vatri u širokom i dubokom tiganju.nDodajte kokosovo mleko i povrće po izboru. Kuvajte nekoliko minuta i dodajte komade lososa. Ostavite da se kuva oko četiri minuta, dodajte sok od limete i sklonite sa vatre. Kari pospite listovima ljubičastog bosiljka, lukom šalotom isečenim na bele trake i seckanom crvenom čili papričicom. Poslužite sa jasmin pirinčem, četvrtinom limete i korijanderom.
Pečeno povrće
sastojci
– 250 g maslaca na sobnoj temperaturi
– 90 g čistog kakaa
– 7 većih jaja
– 275 g smeđeg šećera
– 150 g mlevenih badema
Za grilijaš:
– 1 i 1/2 šolje šećera
– 90 ml vode
– 350 g pečenog lešnika
priprema
Podmažite maslacem i obložite okrugli kalup od 24 cm papirom za pečenje. Zagrejte rernu na 160º C. Umutite maslac da bude kremast (veoma mekan) i prosejani kakao dok ne dobijete kremastu strukturu. U ben-mari posudi izmutite jaja i šećer, dok ne dobijete penastu smesu i udvostručite zapreminu. Mešajte dva sastojka uz pomoć špatule i dodajte mleveni badem, dok mešavina ne postane homogena. Izlijte u kalup i pecite na centralnoj rešetki između 45 i 50 minuta. Kada se ispeče, ostavite tortu da se ohladi u kalupu. Kada se ohladi, pospite kakaom u prahu. Za grilijaš, ispecite lešnike ako su tvrdi na blagoj vatri u tiganju ili u rerni. Isecite lešnike na polovine ili četvrtine i stavite ih na papir za pečenje. U dubokoj šerpi sa teškim dnom izmešajte šećer i vodu. Stavite na jaku vatru bez mešanja, dok se ne stvori karamela intenzivne zlatne boje. Prelijte karamelu po lešnicima i ostavite da se ohladi. Dodajte grilijaš na tortu i poslužite.